Háztartás / Otthon

Ezért lehet büdös a hűtőd – Így védekezz és tartsd fenn a jó illatot!

Ezért lehet büdös a hűtőd – Így védekezz és tartsd fenn a jó illatot!

A rossz szagok forrása sok minden lehet. Előfordulhat, hogy a „bűnös” már nincs a hűtőben, mégis érzed a szagát. Sajnos az is lehet, hogy valami a legnagyobb körültekintés ellenére is megpenészedik, és borzalmas bűzt áraszt.

A sajtok például elég hamar romlásnak indulhatnak, ha nem megfelelően tárolod őket. Teljesen friss ételeknek is lehet furcsa, erős szaguk, például az érett sajtoknak vagy a halféléknek, a füstölt kolbásznak vagy bármilyen fokhagymás ételnek is.

Az automata, önleolvasztó hűtők hátuljában, alul van egy összefolyó, amelybe a lecsapódó víz folyik össze, és itt vezeti ki a hűtő. Ez a kis kivezető sokszor eldugulhat, ami azt eredményezi, hogy a hűtő aljában víz gyűlik össze.

Ezt elég nehéz észrevenni, de a szagokból következtethetsz rá, valamint a hűtő működési kapacitása is romlik. A kivezetett víz is lehet bűzös, így azt a kis dobozt, ami a hűtőn kívül, hátul található, néha üríteni kell, és át kell mosni.

Így szagtalanítsd a hűtőd!

Az első lépés az, hogy áramtalanítod a hűtőt és mindent kipakolsz belőle. Ez azért nagyon fontos, mert leellenőrizheted az összes élelmiszert, kompótot és lekvárt, hogy maradhatnak-e, vagy menniük kell.

Többnyire ezzel a lépéssel ki is derül, mi okozta a kellemetlen szagot a fridzsiderben. Általában ránézésre is látszik, hogy mi az, ami már nem jó, de nyugodtan szagold meg (kicsit undi, de ez biztosan árulkodó jel). Ellenőrizd mindennek a szavatosságát, és ha lejárt, dobd ki.

A hűtőszekrény tisztítása
AndreyPopov/istockphoto.com

Az élelmiszereket tedd hűvös helyre, megteszi egy hűtőtáska is. A hűtőszekrény legyen teljesen üres, így könnyen ki tudod venni a polcokat, és ellenőrizheted, hogy az összefolyónál van-e dugulás. Ha igen, akkor könnyedén ki tudod tisztítani akár egy fültisztító pálcikával is.

A polcokat alaposan tisztítsd le. Legjobb ehhez a mosogatószeres vagy szódabikarbónás víz. Ha nincsenek benne a polcok, már egyszerű a dolgod. Csak tisztítsd meg a hűtőd belső felületét. Kaphatók külön erre a célra mindenféle tisztítószerek, de léteznek vegyszermentes megoldások, amelyek igen hatékonyak. 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást