Életmód / Ezotéria

Buddha tanításai, az újjászületés és a végső megvilágosodás

Buddha tanításai, az újjászületés és a végső megvilágosodás

Tudtad, hogy az igazi Buddhán kívül még számos buddha létezik? Kik a bódhiszatvák, mi a Lét Kereke, és miért keletkezik a betegség? Cikkünkből megtudhatod.

Buddha

Sziddhárta Gautama néven született a Kr. e. 5. században. Nem sokkal születése után egy Aszita nevű szent ember megjósolta, hogy herceg vagy híres vallási tanító lesz. De apja azt akarta, hogy az ő nyomdokaiba lépjen, ezért fiát a világtól elzártan, a királyi palotában tartotta. 

Sziddhárta fényűzően élt, és apja óvta a megpróbáltatásoktól, nehogy gondolatai a vallás felé forduljanak. Megházasodott, és úgy tűnt, hogy követni fogja apját a trónon. Egy napon mégis kilátogatott a palotából, és tanúja lett a szenvedésnek. Látott egy idős, botjára támaszkodó férfit, majd egy beteg embert és egy temetési menetet. 
Aztán találkozott egy szent emberrel, aki lelke teljes nyugalmát elérte azzal, hogy lemondott a világi kényelemről. Másnap Sziddhárta elköltözött a palotából. Megpróbáltatásokkal teli élete során megvilágosodott, és felvette a Buddha nevet.

Buddha tanításai

Több száz történetet elmesélt híveinek, a tanítás szándékával. Például: a király szolgálatába állított egy csodálatos fehér elefántot. Az elefánt szomorú volt, mert az volt a vágya, hogy visszamehessen a dzsungelbe és öreg, vak anyját ápolja. 

A király hazaengedte ezt a fenséges, ritkaságnak számító fehér elefántot.
Egy másik történetben egy király borját nevelő szarvastehenet akart elejteni, de a szarvasbika hirtelen eléje lépett. A király ekkor megfogadta, hogy soha többé nem öl állatot.

Buddha megjelenése

Az indiai bölcsek szerint 32 olyan jegy van, ami csak a kiválasztott férfiakra jellemző.

Buddha mindegyikkel rendelkezett. Például szemei között szépségfolt ‒ kör alakú, puha szőrfolt ‒ nőtt, fején ott van a bölcsességdudor. 

Megnyúlt fülcimpái a tudást és a bölcsességet jelképezik.
A lángnyelvszerű fejék a felsőbbrendű tudás fényét fejezi ki. Talpán kerekek rajza volt látható, kéz- és lábujjai között úszóhártya feszült.

Buddhák és bódhiszatvák

Sziddhárta Gautana állítólag csak egyike a számos buddhának. Korábban már mások is eljutottak a végső megvilágosodásig, és kiszabadultak az élet, a halál és az újjászületés körforgásából. 

A buddhisták szerint vannak olyan emberek is, akik elérik a megvilágosodást, de nem lépnek ki a lét hagyományos körforgásából, hanem haláluk után újjászületnek, hogy másokat is hozzásegítsenek a megvilágosodáshoz. Ők a bódhiszatvák.

A Lét Kereke

A tibeti buddhisták az újjászületés körforgását a Lét Kerekével jelképezik. Jama, a Halál ura tartja a fogai között. A kerék a karma tanítását fejezi ki, amely szerint minden cselekedetünk függ a többi cselekedetünktől. 

Az újjászületés birodalmainak szüntelen körforgása a szamszára. Ha valaki meghal, újjászületik. Új lényként lehet állat, ember, de akár isten is. A kerék legszélesebb sávja azt a hat birodalmat ábrázolja, ahová újjászületésünkkor kerülhetünk: az istenek, az emberek, az állatok, a harcias démonok, az éhező szellemek és a pokol birodalmát. 
Az embereknek hatalmukban áll a megvilágosodáshoz vezető utat választani. Az állatok az ösztöneik parancsa szerint cselekednek. A mennyország, az istenek birodalma a legmagasabb rendű birodalom.

Jellemhibák és betegség

Buddha megfigyelése szerint azok az emberek szenvednek, akik olyasmire vágynak, amit nem kaphatnak meg. A buddhisták a három legnagyobb jellemhibának a gyűlöletet, a tudatlanságot és a mohó vágyat tartják. 

Összefüggésben vannak a betegséggel és a szerencsétlen újjászületéssel, így ezeket minden embernek le kellene küzdenie. Meg kell tanulni a fényűzés és az önsanyargatás közti egyensúlyt. 
A buddhisták öltözéke nem pazar, de nem is rongyos, inkább praktikus. Lakomákat nem tartanak, de nem is koplalnak, hanem egyszerű ételeket esznek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást