Az ember, aki eljutott a végső megvilágosodásig. Buddha tanításai

Az ember, aki eljutott a végső megvilágosodásig. Buddha tanításai

Címlap / Életmód / Ezotéria / Az ember, aki eljutott a végső megvilágosodásig. Buddha tanításai

Tudtad, hogy az igazi Buddhán kívül még számos buddha létezik? Kik a bódhiszatvák, mi a Lét Kereke, és miért keletkezik a betegség? Cikkünkből megtudhatod.

Buddha

Sziddhárta Gautama néven született a Kr. e. 5. században. Nem sokkal születése után egy Aszita nevű szent ember megjósolta, hogy herceg vagy híres vallási tanító lesz. De apja azt akarta, hogy az ő nyomdokaiba lépjen, ezért fiát a világtól elzártan, a királyi palotában tartotta.

Sziddhárta fényűzően élt, és apja óvta a megpróbáltatásoktól, nehogy gondolatai a vallás felé forduljanak. Megházasodott, és úgy tűnt, hogy követni fogja apját a trónon. Egy napon mégis kilátogatott a palotából, és tanúja lett a szenvedésnek. Látott egy idős, botjára támaszkodó férfit, majd egy beteg embert és egy temetési menetet. Aztán találkozott egy szent emberrel, aki lelke teljes nyugalmát elérte azzal, hogy lemondott a világi kényelemről. Másnap Sziddhárta elköltözött a palotából. Megpróbáltatásokkal teli élete során megvilágosodott, és felvette a Buddha nevet.

Buddha tanításai

Több száz történetet elmesélt híveinek, a tanítás szándékával. Például: a király szolgálatába állított egy csodálatos fehér elefántot. Az elefánt szomorú volt, mert az volt a vágya, hogy visszamehessen a dzsungelbe és öreg, vak anyját ápolja. A király hazaengedte ezt a fenséges, ritkaságnak számító fehér elefántot.

Egy másik történetben egy király borját nevelő szarvastehenet akart elejteni, de a szarvasbika hirtelen eléje lépett. A király ekkor megfogadta, hogy soha többé nem öl állatot.

Buddha megjelenése

Az indiai bölcsek szerint 32 olyan jegy van, ami csak a kiválasztott férfiakra jellemző.

Buddha mindegyikkel rendelkezett. Például szemei között szépségfolt ‒ kör alakú, puha szőrfolt ‒ nőtt, fején ott van a bölcsességdudor. Megnyúlt fülcimpái a tudást és a bölcsességet jelképezik.A lángnyelvszerű fejék a felsőbbrendű tudás fényét fejezi ki. Talpán kerekek rajza volt látható, kéz- és lábujjai között úszóhártya feszült.

Buddhák és bódhiszatvák

Sziddhárta Gautana állítólag csak egyike a számos buddhának. Korábban már mások is eljutottak a végső megvilágosodásig, és kiszabadultak az élet, a halál és az újjászületés körforgásából. 

A buddhisták szerint vannak olyan emberek is, akik elérik a megvilágosodást, de nem lépnek ki a lét hagyományos körforgásából, hanem haláluk után újjászületnek, hogy másokat is hozzásegítsenek a megvilágosodáshoz. Ők a bódhiszatvák.

A Lét Kereke

A tibeti buddhisták az újjászületés körforgását a Lét Kerekével jelképezik. Jama, a Halál ura tartja a fogai között. A kerék a karma tanítását fejezi ki, amely szerint minden cselekedetünk függ a többi cselekedetünktől. 

Az újjászületés birodalmainak szüntelen körforgása a szamszára. Ha valaki meghal, újjászületik. Új lényként lehet állat, ember, de akár isten is.

A kerék legszélesebb sávja azt a hat birodalmat ábrázolja, ahová újjászületésünkkor kerülhetünk: az istenek, az emberek, az állatok, a harcias démonok, az éhező szellemek és a pokol birodalmát. Az embereknek hatalmukban áll a megvilágosodáshoz vezető utat választani. Az állatok az ösztöneik parancsa szerint cselekednek. A mennyország, az istenek birodalma a legmagasabb rendű birodalom.

Jellemhibák és betegség

Buddha megfigyelése szerint azok az emberek szenvednek, akik olyasmire vágynak, amit nem kaphatnak meg. A buddhisták a három legnagyobb jellemhibának a gyűlöletet, a tudatlanságot és a mohó vágyat tartják. Összefüggésben vannak a betegséggel és a szerencsétlen újjászületéssel, így ezeket minden embernek le kellene küzdenie. Meg kell tanulni a fényűzés és az önsanyargatás közti egyensúlyt. A buddhisták öltözéke nem pazar, de nem is rongyos, inkább praktikus. Lakomákat nem tartanak, de nem is koplalnak, hanem egyszerű ételeket esznek.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!