Budapesti lakás 10 millió alatt? Nem lehetetlen!

Budapesti lakás 10 millió alatt? Nem lehetetlen!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Budapesti lakás 10 millió alatt? Nem lehetetlen!

Budapesten részben az otthonteremtési és az otthonfelújítási támogatásoknak köszönhetően a korábbi várakozásoknál sokkal jobban megélénkült az ingatlanok iránti kereslet a magas négyzetméterárak ellenére. (x)

A budapesti lakásárak emelkedése már 2019 július-augusztusban megállt, de ennek ellenére mai ingatlanárak mellett sem könnyű jó áron lakáshoz jutni Budapesten. 10 millió forint nagyon kevés egy lakásra Budapesten, de nem teljesen lehetetlen vállalkozás ilyet találni.

Budapesti panellakások reál négyzetméterárának változása

A panellakások négyzetméterára évek óta meredeken emelkedett. A csúcsot 2019 júliusában érte el a négyzetméterár. Abban a hónapban közel 609000Ft-ot kellett kifizetni egy panellakás négyzetméteréért Budapesten átlagosan.

2020 decemberére közel 40000 forinttal csökkent a panellakások átlagos négyzetméterára a csúcshoz képest. Érdekesség, hogy a négyzetméterár csökkenés némi hullámzással, de folyamatosan történt. Decemberben is csak egy hajszállal, de emelkedett az ár.

Budapesti téglalakások reál négyzetméterárának változása

A téglalakások négyzetméterárának változása nagyon hasonlóan alakult a panellakások négyzetméterár változásához. A csúcs egy hónappal később, 2019 augusztusában következett be. Akkor közel 878000 forintot kellett leszurkolni egy téglalakás négyzetméteréért.

Budapesti téglalakások reál négyzetméterárának változása

Az árcsökkenés is hasonlóan hullámzóan történt eddig, viszont decemberben nagyobb emelkedés történt a novemberhez képest, mint a panellakásoknál.

Budapesti téglalakások átlag négyzetméterára 2021 áprilisában

Budapesten a téglalakások átlag négyzetméterára jelentős különbséget mutat a különböző kerületekben. A legdrágábban az 5. kerületben lehet lakáshoz jutni, míg a legolcsóbban a 20. és a 21. kerületben.

Budapesti téglalakások átlag négyzetméterára 2021 áprilisában

A 10 milliós értékhatár nagyon kevés még vidéken is, nemhogy a budapesti lakáspiacon. ezért az értékhatárért csak alig néhány darab lakást lehet találni a megveszLAK ingatlan adatbázisában. Ezek a lakások általában vagy erősen felújításra szorulnak és/vagy nagyon kicsik.

A legolcsóbb egy XIX. kerületi 12 m2-es, felújítandó kis garzonlakás, amit 6,5 millióért hirdetnek. A második helyezett 6,7 millióval egy IX. kerületi 29 négyzetméteres önkormányzati lakás, amit még cserélni is lehet. Van még 8 millióért XV. kerületi 56 négyzetméteres önkormányzati lakás, aminek a bérleti joga eladó vagy cserélhető.

A 10 millió alatti ársávban 7 olyan lakás is van, amik mindegyike csak 15 négyzetméter körüli. Viszont ezek a mini lakások tökéletesen megfelelhetnek egy egyedülállónak vagy egy diáknak.

Konklúzió

Az adatokból látszik, hogy azért még ilyen alacsony áron is van miből válogatni. Valószínűleg a felújítandó, vagy felújított lakások lesznek jobban célkeresztben, ha valaki 2021-ben szeretne Budapesten lakást venni 10 milliós keretből. A felújítandók felé billenti a mérleg nyelvét az új lakásfelújítási támogatás is, ami 2021 januárjától igényelhető 2022 december 31-éig. Ha valaki szeretné ezt is kihasználni, annak érdemes igyekeznie, mivel az egyik alapfeltétele a támogatásnak, hogy legalább egy éve benne kell lakni a családnak az ingatlanban.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást