Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik

Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik

Budapest rejtélyes, misztikus, titokzatos arca tárul elénk ezekben a könyvekben. A mindig nyüzsgő, sosem alvó városban olyan dolgok is megtörténnek, amit szabad szemmel nem láthatunk – de ha kicsit ránagyítunk a térképre, az utcákra, az emberek lelkére, akkor furcsa dolgokat észlelhetünk.

Arkangyal éjjel

A véres angyalszárnyas borító már sejtet valamit – a regény főhőse cseppet sem angyali vagy bájos. Sokkal inkább elszánt, bátor, démoni. Az Arkangyal egy bátor, kőkemény nő, aki a budapesti éjszakát járva agresszív, nőket bántalmazó férfiakat leckéztet meg. Módszerei elég brutálisak, nem ismer könyörületet. A Budapesten játszódó krimiben egy hétköznapinak tűnő lány a párjukat rettegésben tartó férfiakkal éjszakánként hidegvérrel és durván elbánik.

Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik

Kép forrása: tizkicsikonyv.blogspot.com

A szerző, Baráth Katalin mindvégig úgy építi fel a történetet, hogy csak fokozatosan álljon össze bennünk, ki ez a lány, mi motiválja tettei végrehajtásakor. A múltjának, gyerekkorának fájdalmai ott lapulnak a lelke mélyén. A helyben hagyott férfiak egy-egy női sorshoz vezetnek el minket, de közben hősnőnk életének és múltjának sötét titkai is feltárulnak előttünk. Az események olykor váratlan és meglepő fordulatot hoznak. A helyek, helyszínek beazonosíthatóak. Baráth Katalin hősnője nem kiszámítható lelkivilágú, hanem egy sajátos, szokatlan női karakter. Nem egy tucatfigura. Én nem tudtam letenni a könyvet, egy szuszra elolvastam.

Feljövök érted a város alól

Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik Ha szereted a sci-fiket, disztópiákat, kedvelni fogod Pék Zoltán regényét, amiben egy misztikus merénylet után Budapest szétszakad. Ebben az elképzelt jövőt lefestő regényben Budát egy sajátos rendszerrel működő egyház uralja, Pest pedig hipermodern, futurisztikus, csúcstechnológiájú épületeivel a jövőt, a haladást képviseli. Buda és Pest külön világ.

Mintha örökre elváltak, elszakadtak volna egymástól. Külön rendszer, eltérő életmód. A Feljövök érted a város alól egy olyan nyomasztó jövőben játszódik, amiben a kultúra és a szellemi értékek szerepe teljesen átrendeződik. Budán maradtak az értékek, műtárgyak, az írott kultúra, Pest pedig formatervezett élettereivel és átalakult közlekedésével mintha egyre feljebb szorulna a térben. A két város közt létezik a sehova sem tartozó Sikán. Ide tartozik a beszélő nevű Corvinus, a seftelő. Értékeket hoz Budáról, lop, üzletel, cserél. A szerepe persze messze túlmutat azon, amit elsőre gondolnánk. Pék Zoltán mestere a műfajnak, rengeteg sci-fit fordít. A népszerűRay Bradbury számos novelláját is ő ültette magyarra.

Budapest OFF

Budapest másképp – 3 izgalmas könyv, ami a fővárosban játszódik Ismert kortárs szerzők merültek el a főváros színeiben, illataiban, és érzésekben, amiket minden kamasz átélt már. A Budapest OFF novelláskötetben ugyanis az írók kamasz szemszögből láttatják a világot, az emberi érzéseket, dilemmákat, fájdalmakat, csalódásokat, örömmámort.

A novellák Budapesten játszódnak, meg persze a lélekben. A serdülőkor, a felnőtté érés kérdései, identitásbeli problémái, szerelmi kínjai, örömei kerülnek a fókuszba. A Városliget, a Deák tér, az Astoria, a Kiskörút, a Nagykörút mellett a hidak, az utcák, a parkok, a plázák is felismerhetőek, valós helyszínek.

A nagyon eredeti pixeles illusztrációkat és borítót Kárpáti Tibor készítette. Olyan ismert szerzők szövegeit olvashatod a könyvben, mint például Berg Judit, Kemény Zsófi, Tasnádi István vagy Totth Benedek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást