Biztos jelek, hogy túl kedves vagy másokhoz

Biztos jelek, hogy túl kedves vagy másokhoz

Címlap / Életmód / Egészség / Biztos jelek, hogy túl kedves vagy másokhoz

A kedves embereket mindenki szereti – de vajon hányan tisztelik őket? Teljesen normális, ha nem akarsz törtető, mindenkin átgázoló alakká válni csak azért, hogy érvényesítsd az akaratodat, de van, amikor a kedvesség már a saját érvényesülésedet gátolja. Cikkünkből megtudhatod, nem viszed-e túlzásba a jóravalóságot, és azt is, miként javíthatsz az esélyeiden, anélkül, hogy feladnád a személyiségedet.

Mini teszt

– Nehezedre esik nemet mondani valakinek, még akkor is, ha tudod, hogy a veled szemben támasztott elvárásai indokolatlanok vagy igazságtalanok?
– Gyakran érzed úgy, hogy valaki túl természetesnek, adottnak és garantáltnak veszi, hogy te mindig mindenben a segítségére leszel, és megérted őt?
– Szoktad azt érezni, hogy kihasználnak a munkádban vagy a kapcsolataidban?
– Hagyod, hogy az emberek rád bízzák az olyan hálátlan feladataikat, amiket ők nem akarnak elvégezni?
– Bele szoktál egyezni abba, amit más mond vagy szeretne, akkor is, ha a szíved mélyén nem értesz vele egyet?
– Gyakran előfordul, hogy a kedvességedet vagy odaadásodat nem viszonozzák?
– Félsz attól, hogy mások elutasítanának, ha nemet mondanál nekik?
– Előbbre helyezed a mások érdekeit a sajátodénál?
Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor előfordul, hogy a kedvességed néha a saját érdekeid megvalósításának rovására megy. Nézzük, mit tehetsz ellene!

Ismerd a saját jogaidat!

Az első lépés, hogy tudatosítsd magadban, mi az, amit te is elvárhatsz, mi az, amihez neked is van jogod.
Ismerd fel, hogy ez nem önzés, vagy mások kihasználása, egyszerűen arról van szó, hogy a saját igényeidet, jogaidat egyedül te magad érvényesítheted, és ha te nem állsz ki mellettük, vagy te sem hiszen az indokoltságukban, akkor senki más sem fog.

Változtass a hozzáállásodon!

Különbség van aközött, hogy valaki azért kedves, mert az akar lenni, vagy azért, mert úgy érzi, annak kell lennie. Csodálatos, ha a kedvességed és odaadásod a természetedből fakad, és ez a viselkedés téged is jó érzéssel tölt el, de ne érezd bűnösnek magadat, amikor éppen a magad akaratát érvényesíted, vagy ha nem teszel szívességet valaki olyannak, aki nem érdemli azt meg.
Ez nem udvariatlanság, hanem teljesen normális emberi reakció, és nem kell bűntudatot érezned miatta.

Ne akarj mindig, és ne akarj mindenkit szeretni

Teljesen képtelenség, hogy mindenkit, akivel találkozol, szimpatikusnak találj. Ez nem jelenti azt, hogy bántóan vagy udvariatlanul kellene velük viselkedned, de arra sincs szükség, hogy folyton szívességeket tegyél nekik, főleg, ha az szembe megy a te érdekeiddel.
Még akit tényleg, szívből szeretsz, azt sem fogod minden nap, minden percében szeretni. Az érzelmeink hullámoznak, és még amikor a párunkról van szó, akkor is normális, ha időnként azt gondoljuk: segíthetnék neki, de most nagyobb szükségem van egy fél óra pihenésre. Ne akarj megállás nélkül önzetlen és önfeláldozó lenni. Erre hosszú távon senki nem képes.

Tanulj meg nemet mondani!

Amilyen egyszerűnek hangzik, olyan nehéz lehet, de elengedhetetlen, ha nem akarod teljesen felőrölni magadat. A legrosszabb, amit tehetsz, ha kitérő, vagy kétértelmű választ adsz, azért, hogy elkerüld a konfliktust, mert így te is kellemetlenül érzed majd magad, és valószínűleg a másik is számít majd a segítségedre, amit végül nem kap meg.
A legegyszerűbb, ha nemet mondasz arra, amit nem akarsz és nem is kell megcsinálnod. Nincs ezen semmi szégyellnivaló, mondd ki nyíltan, hogy nem érsz rá ezzel a dologgal foglalkozni, így sajnálod, de a válaszod ezúttal nem. Meglátod, hogy nem fog összedőlni a világ.

Nem te felelsz mások érzéseiért

Akik túl kedvesek, hajlamosak bűntudatot érezni, amikor elutasítanak valakit, ezért inkább nem teszik, bármi is legyen önmaguk igénye.
Természetes, hogy nem örülsz, ha megbántasz valakit, de fontos tudatosítanod magadban, hogy addig, amíg ésszerű, logikus és őszinte döntéseket hozol, addig nem vagy felelős egy másik, felnőtt ember érzéseiért, ezeket a dolgokat mindenkinek önmagában kell lerendeznie.

A kevesebb több

Amikor a kedvességeddel próbálod kiérdemelni valakinek a szeretetét és törődését, szem előtt kell tartanod, hogy a kevesebb néha több.
A legtöbb ember sajnos nem azt látja, hogy mennyi energiát fektetsz a kapcsolatotokba, hanem, minél elérhetőbb vagy, annál természetesebbnek veszi a jelenlétedet. Ha a szívességtételt és a törődést nálad is ki kell érdemelni, azt az emberek sokkal többre fogják értékelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást