Szerelem / Párkapcsolat

7 biztos jel, hogy készen álltok az összeköltözésre

7 biztos jel, hogy készen álltok az összeköltözésre

Összeköltözni valakivel nagy döntés, és együtt élni nem mindig rózsás és egyszerű, de mivel az idő nagy részében örülünk a másik jelenlétének, szeretnénk megosztani vele a gondolatainkat és mellette ébredni reggelente, ezért a legtöbb pár idővel mégis az összebútorozás mellett dönt. Ha őszintén válaszolsz az alábbi kérdésekre, te is megtudhatod, hogy készen álltok-e már erre a lépésre.

Már most is mindig együtt vagytok?

Sok időt együtt tölteni, és valakivel együtt élni korántsem ugyanaz, de mégis csak ez az összeköltözés előszobája.
Ha már most is minden estéteket együtt töltitek, akkor valószínű, hogy az összeköltözéssel járó kisebb-nagyobb súrlódásokat is könnyebben veszitek majd, de ha még így is gyakran van szükségetek egy kis külön töltött, nyugodt, privát időre, akkor nem biztos, hogy készen álltok arra, hogy egy lakásba legyetek zárva.

Van olyan, amit szégyellsz a párod előtt?

Természetes, hogy mindenki szeretne megőrizni magának valamennyi privát szférát, de ha együtt élsz valakivel, akkor ez tényleg a minimumra csökken. Nem tudod majd eltitkolni, hogy imádsz mogyorót enni az ágyban, hogy néha hetekig nem mosod el a teásbögrét, és nem tudod mondvacsinált indokokkal kerülni a másikat három napig, ha ételmérgezésed van, és a mosdókagyló meg a vécé között ingázol.
Ha már attól is zavarba jössz, ha a párod smink nélkül lát, akkor nem biztos, hogy készen álltok az ilyen fokú kitárulkozásra.

Szoktatok külön programokat szervezni?

Egy kapcsolatnak különböző fázisai vannak. Természetes, hogy ha eleinte együtt töltötök időt, akkor csak egymásra figyeltek, de ezt nem lehet, és nem is egészséges a végtelenségig kitartani. Az sem egészséges, ha egy kapcsolat ellaposodik, természetesen mindig kell egymásra időt és figyelmet fordítanotok, de normális, ha egy idő után a saját dolgaitokkal is tudtok foglalkozni úgy, hogy közben egy légtérben vagytok, és egyikőtök sem érzi úgy, hogy ez azért van, mert nem törődtök egymással.
Ha eljutottatok a bizalomnak arra a szintjére, amikor már nem probléma, ha külön is szerveztek programokat, vagy tudtok a saját dolgaitokra koncentrálni egymás mellett is, akkor valószínűleg megszabadultok egy súlyos, összeköltözéssel járó rizikótól.

Ismeritek egymás barátait, családját?

Nem kell az összes egykori osztálytársat és távoli unokatesót bemutatni, de nem árt, ha legalább azokat az embereket ismeritek, akik időnként most is felugranak hozzátok a saját lakásotokba. Ha együtt éltek, ez a lakás egy közös otthon lesz, ahol időnként találkozni fogtok ezekkel az emberekkel.
Készen állsz rá, hogy időnként a párod barátai a ti kanapétokon néznek majd meccset? És a pasid arra, hogy nálatok alszik a kedvenc unokahúgod? Ezt nem árt tisztázni, mielőtt csomagolni kezdetek.

Van közös jövőképetek?

Nem kell rögtön az esküvőt tervezni, de ha esetleg szakítanátok, miután összeköltöztetek, az lényegesen fájdalmas lesz, mintha ezt az összebútorozás előtt tettétek volna meg.
A puding próbája az evés, és persze senki nem lát a jövőbe, de azért nem árt tisztázni, hogy mindketten el tudjátok-e legalább képzelni, hogy van jövője a kapcsolatotoknak, és ha igen, akkor azt hasonlóan látjátok-e.

Tisztáztátok már az anyagiak kérdését?

Persze, egy ilyen romantikus kérdésben senki nem szeret ilyen földhöz ragadt dolgokkal foglalkozni, pedig tény, hogy a pénz sok feszültség forrása lehet. Ha összeköltöztök, legjobb, ha őszintén, higgadtan megbeszélitek, kinek milyen anyagi lehetőségei vannak, mit ki fog fizetni, közös kasszán lesztek-e, vagy mindenki a maga pénzéből gazdálkodik…
Talán nem ez lesz a legkellemesebb beszélgetés, de ha nem tisztázzátok most, később még több gondot okozhat.

Tudod, hogy fogjátok kezelni a krízishelyzeteket?

Nem lehet előre minden feszültségre felkészülni, és ha össze szeretnétek költözni, valószínűleg úgy gondoljátok, ezt mindketten élvezni fogjátok, és nem állandó feszültségekkel lesz tele az együttlét.
Ugyanakkor nem árt előre lefektetni néhány szabályt, megbeszélni, mik a másik alapvető elvárásai, mitől borul ki, és mit fogtok tenni, amikor éppen úgy érzitek, most egy kis magányra van szükségetek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást