Amit érdemes tudni a biztonsági mentésekről

Amit érdemes tudni a biztonsági mentésekről

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Amit érdemes tudni a biztonsági mentésekről

A biztonsági mentés elég misztikus fogalomnak tűnhet, pedig nem az. Több módszer is létezik arra, hogy biztonságban tudd az adataidat. Ezen módszerek közül választhatsz, vagy akár kombinálhatod is őket, maximalizálva a hatásukat. Nézzük is a részleteket! (x)

Mindenki belefuthat adatvesztésbe

Nem is igazi számítógép-felhasználó az, aki az élete során legalább egyszer nem fut bele egy adatvesztésbe.

Ez történhet vírusok által, de akár egy meghibásodott merevlemez vagy szoftverhiba is okozhatja. De pl. egy megbízhatatlan helyen vásárolt használt eszköz is okozhat gondot. Ezért érdemes a PC Arénától használt laptopot vásárolni, itt jó minőségű termékekkel találkozhatsz.

Ha nem gondoskodsz az adataid biztonságos mentéséről, akkor örökre búcsút inthetsz nekik. Szerencsére ma már nem nehéz minimalizálni a veszteségeket egy-egy ilyen váratlan esemény esetén.

Miről készüljön biztonsági mentés?

Számos olyan tárolt adat lehet a gépeden, amit minden nap használsz, azonban könnyen újra beszerezhetsz. Ilyen például a legtöbb program is, amit egyszerűen újra feltelepíthetsz.

Azonban ott vannak az érzékenyebb adatok, a fotók, videók és személyes dokumentumok, melyek pótolhatatlanok. És lehetnek olyan kényes adatok is a gépeden, melyek jobb, ha nem kerülnek mások kezébe.

Ez utóbbiak a fontosabbak, de azért előbbiekről is készíthetsz biztonsági mentéseket. Így gyorsabbá válhat az újratelepítést követő személyes beállítások visszaállítása például. Ezzel pedig időt és energiát spórolsz, továbbá sokkal kényelmesebb lesz az újrakezdés.

Nézzünk most három módszert az adataid biztonságba helyezésére.

Biztonsági mentés egy külső meghajtón

Egy USB-n csatlakoztatható külső merevlemezre könnyen készíthetsz mentést. Ehhez használhatod a beépített biztonsági mentés funkciókat is, vagy csak simán átmásolhatsz mindent, amit szeretnél biztonságban tudni.

A lényeg a rendszeresség! Annyi dolgod van, hogy ezt a mentést elvégzed rendszeresen, például minden héten. Így maximum egy heti anyag tűnhet el, ami jobb, mintha minden eltűnne. Ez egy gyors és olcsó megoldás.

Biztonsági mentés az interneten

Ma már egy kis előfizetői díjért cserébe online is biztonságban tudhatod az adataidat. Több olyan szolgáltatás is található az interneten, amik akár automatikusan futva a háttérben, folyamatosan biztonsági mentéseket készítenek.

Itt nem lesz szükséged külön fizikai eszközre, így biztonságosabb. Ellenben folyamatos díja van, és az első alkalommal nagyon hosszú mentési idővel kell számolni.

A felhőalapú megoldások

Bár cyber biztonsági szempontból nem számít biztonsági mentésnek, egy átlagos felhasználónak jó alternatíva. Vannak olyan ingyenes, felhőalapú tárhelyek, mint a Dropbox vagy a Google Drive, melyek kiválóan alkalmasak erre a feladatra.

Előnyük, hogy ingyenesek, viszont korlátozottak, és plusz hely csak fizetős szolgáltatásként érhető el. 

Válaszd azt, ami neked a legszimpatikusabb, legegyszerűbb. Ha lehet, automatizálj, nehogy a feledékenységeden bukjon el egy-egy mentés.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!