Bizonyított: A nők és a férfiak tényleg másképp látják a világot

Bizonyított: A nők és a férfiak tényleg másképp látják a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Bizonyított: A nők és a férfiak tényleg másképp látják a világot

A nők és a férfiak véleménye között mindig is voltak különbségek, akár a divatról beszélünk, akár a filmekről. Egy friss kutatás azonban bebizonyította, hogy nem csak elméletben látjuk másképp a világot: szemeink úgy fejlődtek az évezredek során, hogy valóban nem vagyunk képesek ugyanúgy tekinteni a környezetünkre!

Mindenben különbözünk egy kicsit?

Már korábbi kutatások során is bebizonyosodott, hogy nem alaptalan az az állítás, miszerint a nők a Vénuszról, a férfiak pedig a Marsról származnak.

Szakértőknek sikerült meglepő különbségeket felfedezniük a két nem hallása és szaglása terén is.

A vizsgálatok bebizonyították, hogy a nők sokkal érzékenyebbek a neszekre és az illatokra, mint a férfiak; ennek köszönhetően pedig az apróbb dolgokat is gyorsabban kiszúrják.

Ezek után egyértelmű volt, hogy a következő kutatás a látást veszi célba, a váratlan eredmények pedig határozottan nem maradtak el!

Eltérő színvilágok

A vizsgálatban olyan, 16 éven felüli nők és férfiak vehettek részt, akik tökéletesen érzékelték a színeket, és mindent tisztán láttak – vagy legalább szemüvegben és kontaktlencsében képesek voltak elolvasni a legapróbb betűket is.

A felmérés első részében a résztvevőknek bemutattak néhány színt, majd arra kérték őket, hogy jellemezzék azokat alaposan.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiaknak egy kicsivel több időre volt szükségük, hogy felismerjék a tónusokat; továbbá a lányok sokkal könnyebben megkülönböztették az apróbb, árnyalatbeli különbségeket, mint a másik nem tagjai.

Kontraszt-észlelés

A kutatás második felében különböző fényképeket mutattak a résztvevőknek.

Ezeken a fotókon világosabb és sötétebb sávokat ábrázoltak, melyek szélessége és árnyalata kis mértékben váltakozott; emiatt úgy tűnt, mintha folyamatosan vibrálnának.

Ezzel a kísérlettel azt próbálták kideríteni, hogy a résztvevők mennyire érzékenyek a kontrasztokra, és vajon melyik nem képes ezt könnyebben észlelni.

És az eredmények? Nos, a felmérés szerint ezt a “versenyt” a férfiak nyerték: ők voltak ugyanis azok, akik gyorsabban felismerték a sávok közötti különbségeket.

A biológiai okok

De vajon mi lehet az oka a látásbeli különbségeknek?

Israel Abramov professzor szerint azok az agyban található neuronok tehetnek erről, amelyek kifejezetten a látásért felelős területen találhatók.

Amikor a magzat fejlődésnek indul a méhben, a tesztoszteron fontos szerepet játszik az imént említett neuronok megjelenésében, ezáltal különböző mértékben hozza őket létre a szervezet egy lány és egy fiú esetében.

Összefoglalva tehát mind a nők, mind a férfiak agyában más mennyiségben található meg ez a neuron, amely képes egy kicsit megváltoztatni a látásunkat is.

Mire figyelünk beszélgetés közben?

Persze nem ez volt a legelső kutatás, amely a nők és a férfiak látását vizsgálta.

Egy korábbi felmérés során szakértők azt próbálták kideríteni, milyen részletekre, és mennyire alaposan tudnak fókuszálni a két nem tagjai.

Az eredmények szerint a férfiak általában a beszélgetőpartner szájára figyelnek, és gyakran vonzza el a tekintetüket a másik fél mögötti mozgás.

Ezzel szemben a nők folyamatosan váltogatják, hogy épp a partner szemére vagy testére helyezik-e a tekintetüket, és általában a közelben lévő emberek vonják el a figyelmüket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást