Életmód / Egészség / Lélek

A bizonyíték, hogy egyetem után hazaköltözni nem feltétlenül rossz ötlet

Amikor elkezdted az egyetemet, még csak nem is sejtetted, néhány év alatt milyen sokat változik majd az életed. A legtöbben ilyenkor elköltözünk otthonról, más városban kezdünk élni, mindezt rengeteg új ember társaságában. Szoros barátságokat kötünk, megismerjük a függetlenséget, és meg is szeretjük ezt az életstílust. Épp ezért érezhetünk szomorúságot, ha a diplomát követően ezt mind hátra kell hagynunk, és visszatérünk a rég megszokott, gyerekkori környezetünkbe. Pedig nem kell elkeseredni egy ilyen helyzetben, hiszen van néhány bizonyítékunk arra, miért nem olyan rossz egyetem után hazaköltözni.

Megerősítheted a régi barátságokat

Bár az érettségit követően mindenki ígéretet tesz arra, hogy a régi barátokkal is folyamatosan tartja a kapcsolatot, az egyetemi évek alatt ezt többnyire senki sem tudja betartani.

Sajnos. Mivel nem tudtok minden nap találkozni és beszélni a gyerekkori ismerősökkel, előbb-utóbb eltávolodsz azoktól az emberektől, akikkel az otthoni környezetben töltöttél sok időt.

Amikor viszont hazaköltözöl, lehetőséged nyílik ezeket az elfeledett barátságokat megerősíteni, és minél több közös programot szervezni.

Többet tudsz spórolni

Persze megvan az előnye annak, ha egyedül, albérletben élsz, de az biztos, hogy nem a pénzügyi része az.

A fővárosban egyedül fizetni egy kis lakást havonta akár a fizetésed felét is elviheti, és akkor még az étkezésről, szórakozásról nem is beszéltünk.

Az otthoni élet előnye, hogy a szüleid valószínűleg csak a számlák egy részébe kérnek tőled anyagi támogatást; külön bérleti díjad, közös költséged és ehhez hasonló plusz kiadásaid nincsenek.

Olvastad már?  Ezeket a magatartásformákat kerüld, ha szimpatikus szeretnél lenni a többi szülő szemében

Sőt, még az étkezésedet sem kizárólag neked kell állnod, ami egy fiatal pályakezdőnek hatalmas segítség.

Így sokkal többet tudsz spórolni arra, hogy akár idővel saját lakást vegyél, vagy legalább legyen kezdőtőkéd a független élethez.

Közelebb kerülsz a szüleidhez

Legyünk őszinték: valószínűleg ez az utolsó olyan időszak az életedben, amikor még otthon lakhatsz, a szüleiddel.

Az egyetem idején szinte biztos, hogy tőlük is eltávolodtál egy kicsit, hiszen maximum hétvégente találkozhattál velük.

Ráadásul amint megismersz valakit, akivel komolyra fordul a kapcsolatod, úgyis összeköltöztök, és többet nem lakhatsz a szüleiddel.

Ezért érdemes erre a szakaszra bónusz lehetőségként tekinteni, és próbálj meg minél több időt tölteni a családoddal. Hidd el, az anyukád nagyra értékeli, ha néha napján besegítesz a kertészkedésben vagy a sütögetésben.

Több időd lesz gondolkodni

Kevesen mondhatják el magukról, hogy az egyetemet követően azonnal szuper állást találtak maguknak, pláne a szakmájukban.

Azzal, hogy hazaköltözöl egy időre, lehetőséged nyílik tényleg elgondolkodni azon, merre szeretnél tovább menni.

Mi érdekelt a legjobban a suli alatt?
Melyik terület lett a kedvenced?

Mivel a bérleti díj nem sürget, így nem vagy rákényszerítve arra, hogy elfogadd a legelső, tőled távol álló munkát, ami felugrik a keresőben.

Olvastad már?  Hatalmas tévhitek a tanárokról, amik még mindig élnek a szülőkben

Nyugodtan használd ki ezt az időt arra, hogy terveket szőjj, és a szakmádban nézelődj, hiszen ennél alkalmasabb időszakot keresve sem találnál.

Készülj fel, hátrányok is lesznek

Bár tényleg sok előnye van a hazaköltözésnek, muszáj megemlítenünk, hogy hátrányai is lesznek. A szüleid nagyon örülnek majd a visszatérésednek, és szinte elfeledkeznek arról, hogy te már felnőtt vagy.

Eleinte biztosan ismét kisgyerekként kezelnek majd, így kissé úgy érezheted magad, mintha ismét a középiskolába csöppentél volna. A privát életed kevésbé lesz olyan privát, hiszen azonnal tudni fogják, ha esetleg nem otthon alszol.

Arra is fel kell készülnöd, hogy a szociális életed unalmasabbá válik, mint az egyetem alatt.

Míg akkoriban rengeteg ember vett körül, és gyakran jártatok szórakozni, otthon erre sokkal kevesebb lehetőséged lesz.

Ne tekints rá visszalépésként

Miután kirepültél a családi fészekből, és új életet kezdtél az egyetem alatt, könnyű úgy érezni, hogy a hazaköltözés egyúttal visszalépés is.

Ne tedd!

Nem szabad csak azért ragaszkodni egy városhoz, mert a tanulóévek alatt jól érezted magad, miközben igazából nem engedheted meg magadnak anyagilag a függetlenséget.

Előbb-utóbb ez változni fog, és bármikor elköltözhetsz otthonról, visszatérhetsz abba a környezetbe; de mindig nagyon jól jön, ha van egy mentsvár az életedben, ahova a problémák esetén hazamehetsz.

Ez pedig örökké a családi fészek lesz!