Párkapcsolat / Szerelem

Ez a bizalom 5 szabálya – a pszichológus mondja

Ez a bizalom 5 szabálya – a pszichológus mondja

A féltékenység az egyik legőrjítőbb, legkegyetlenebb érzés, ami akkor is mardoshat, ha nem feltételezzük a párunkról, hogy viszonyba kezdene. Féltékenyek lehetünk a barátaira, a hobbijára, vagy egyszerűen csak félhetünk attól, hogy nem őszinte velünk, ez az érzés pedig a legideálisabb párkapcsolatot is megmérgezi. De mit tehetünk azért, hogy több legyen a bizalom a kapcsolatunkban egymás iránt? Eláruljuk!

Tisztázzátok, mit vártok

Amikor úgy döntötök, hogy monogám kapcsolatba kezdtek, érdemes pontosan tisztázni, hogy ez számotokra mit is jelent. Rosszul fog esni, ha tartja a kapcsolatot az exével? Esetleg bántó, ha a barátait választja egy összebújós este helyett?
Ha már az elején megbeszélitek, hogy mi az, ami nálatok még belefér, és mi az, amit már zavarónak találtok, és ezt a kérdést mindketten őszintén kezelitek, akkor máris kiiktattatok egy felszín alatti, tisztázatlan kérdést, ami feszültségeket szülhet.

Úgy viselkedj, ahogyan azt te is elvárnád

Sokan tükrözik a partnerük viselkedését, így például, szinte tudatlanul hajlamosak elkövetni az ő hibáit, csak azért, hogy büntessék őket. Bármilyen nehéz, kellemetlen helyzetbe is kerülsz, mindig figyelj oda arra, hogy úgy viselkedj, ahogyan azt a partneredtől is elvárnád.
Ha egy kétes helyzetben ködösíteni kezdesz, ahelyett, hogy őszintén leülnétek megbeszélni a problémát, joggal fogod azt gyanítani, hogy hasonló helyzetben a párod is így tesz majd, ez pedig félelemmel és gyanakvással tölti meg a kapcsolatot.

Számoljatok le a valótlan elvárásokkal

Irreális dolog azt várni, hogy a párod élete minden másodpercébe beavasson, vagy hogy a nap minden órájában képes legyen félretenni bármit, ha te azt akarod. Erre te sem lennél képes, ezért természetesen a párodtól sem várhatod el ugyanezt.
Ha teljesíthető, jogos követelményeket támasztasz a pároddal szemben, amelyeket te is viszonozni tudsz, sokkal kisebb a csalódás valószínűsége, kevesebbszer lesz negatív tapasztalatod, és a bizalmad is növekedni fog a párod felé.

Sose hazudj!

Sablonos kijelentésnek tűnik, de nem is olyan egyszerű betartani. Persze, hogy nem tagadod le, hogy kivel találkoztál, vagy mit csináltál, de ugyanilyen őszinte vagy akkor is, amikor be kell ismerned, hogy bánt valami? Akkor is, amikor magadnak kell megmagyaráznod, hogy miért bánt?
Ha már eljutottatok arra a pontra, hogy beszéltek róla, akkor legyetek őszinték egymással és magatokkal. Még a fájdalmas igazság, amit talán nem is akartok hallani, is képes hosszú távon erősíteni a kapcsolatotokat, míg az elhallgatott tények gyenge oszlopai lesznek a nehezebb időknek, és valószínűleg meg is rogynak majd alattuk, így pedig megrendülhet az egymásba vetett bizalmatok.

Legyen külön életetek!

Talán furcsán hangzik, de a bizalom hiánya sokkal gyakoribb az olyan párok esetében, akik folyton együtt vannak, mint akik nem adták fel a saját életüket. Az emberek ugyanis hajlamosak arra, hogy minden olyan korábbi dolgot, ami fontos volt számukra, vagy örömet szerzett, a párkapcsolatukkal helyettesítsék – ez természetesen lehetetlen, és a párok hajlamosak egy fantáziavilágot létrehozni, amiben a párjuk minden lemondásért kárpótolja őket. Amikor a másik természetesen nem tud megfelelni ezeknek az irreális elvárásoknak, meginog a bizalom.
Pszichológusok szerint azok a párok, akik továbbra is megőrzik a saját identitásukat, könnyebben tartják életben az egymás iránt érzett szenvedélyt is. Ha pedig a magánéletük és a kapcsoltuk kielégítő, nincs okuk máshol keresni a kalandot, így arra is kisebb az esély, hogy megcsalják a partnerüket – ezt a biztonságot pedig mindkét fél érzi, így nagyobb lesz a bizalmuk egymás iránt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást