A birsalma régen rendkívül kedvelt volt, rengeteget termesztettek belőle, remek fajtákat nemesítettek, míg az alma maga mögé nem utasította. A közelmúltban szerencsére változott a megítélése, ezért már kevésbé népszerűtlen és elhanyagolt. Ha te is összegyűjtötted minden bátorságodat, hogy neki veselkedj a birs feldolgozásának, ajánlok néhány receptet. Azonban előtte ismerkedjünk meg vele kicsit mélyebben.
A történelemformáló
A birs (Cydonia oblonga) az egyik legősibbnek hitt gyümölcsünk, olyannyira, hogy a feltételezések szerint a tudás fájáról valószínűleg birsek mosolyogtak csábítóan tudásszomjjal megáldott őseinkre. Úgy vélik, hogy a viszályt szító aranyalma Parisz kezében szintén birs lehetett. A legrégebbi írásos feljegyzést – ami hozzávetőlegesen 2000 éves – a krétai Cydonia városában találták róla, innen származik tehát a nemzetségneve. Keleten ősidők óta a tökéletes egészség és a tisztaság jelképe.
Az ókori Rómában a szerelmet és a termékenységet szimbolizálta. Már időszámításunk előtt 600 körül az esküvői szertartások rituális elemének számított. Plutarkhosz is megemlíti írásaiban, hogy a birs fontos résztvevője az esküvőknek, és a házasság csak azután válik hivatalossá, miután az ifjú pár a vendégek szeme láttára eszik a gyümölcsből. A Balkánon él egy szokás, miszerint a menyasszonynak birsalmát kell ennie, mielőtt átlépi a hálószoba küszöbét.
A gyógyító birsalma
Ez a Kaukázusból származó különlegesen zamatos gyümölcs sokféle kincset rejt. Először is gazdag rosttartalma teszi különösen értékessé, mivel serkenti a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mérsékli a koleszterinszintet, és vigyáz a kardiovaszkuláris rendszerre.
- Erős antioxidánsai védenek a szabad gyökök okozta károsodásoktól és enyhítik a gyulladásokat.
- Segít emésztési problémák esetén, óvja a bélszövetet, jótékony hatást fejt ki a fekélyes vastagbélgyulladásra.
- Csökkenti az allergiás reakciókat, a refluxot és szirupja csillapítja a terhességi hányingert.
- Légúti betegségek, és asztma kezelésére is használták.
- Támogatja az immunrendszert és táplálja a mikrobiomot. Számos ásványi anyagával (kálium, magnézium, kalcium, réz, vas) segíti a szervezetet.
- Élénkít és javítja a hangulatot. Magával ragadó illata miatt illatosításra is szokták használni.