Minőségi bio termékek – nem csak karácsonyra: interjú a Bazsalikomos Kert megálmodójával

Minőségi bio termékek – nem csak karácsonyra: interjú a Bazsalikomos Kert megálmodójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Minőségi bio termékek – nem csak karácsonyra: interjú a Bazsalikomos Kert megálmodójával

Az egyedi márka megálmodója, Beh Mariann természetszeretete hívta életre, azóta pedig folyamatosan csodálatos újdonságokkal rukkol elő, és időközben két inspiráló könyve is született. 

Most, az adventi időszakra hangolódva olyan különlegességeket is készített, mint a Sütőtökös Chai szörp, a forralt bor fűszerkeverék vagy az igazi vitaminbomba Golden milk latte fűszerkeverék. Mindezek azonban nem jöhettek volna létre anélkül az odaadó és szívvel teli hozzáállás nélkül, amely Mariann munkáját már egészen a Bazsalikomos Kert létrejötte óta jellemzi.

Honnan eredet a természet iránti szereteted?

Egészen kicsi korom óta vonz a földdel való kapcsolódás, a természetben eltöltött idő volt nekem kiskoromban a mindenem. Budafokon nőttem fel, ha nem a kertben játszottam éppen, akkor Apukámmal mentem délutánonként, hétvégén a Hárosi-öbölbe horgászni, ahol volt egy kis csónakunk is. Így visszagondolva nagyon vadregényes és izgalmas gyerekkorom volt, sok ,,fiús” programmal. A szabadban elöltött idő, a horgászat alatt az időjáráshoz való alkalmazkodás, majd a hazaérkezés jelentette nekem a most divatos hygge-t. Most a 7 és 8 éves lányaimnak pont ugyanezek a dolgok jelentik a feltöltődést.

Milyen indíttatásból döntöttél úgy, hogy kertészmérnök leszel, és mit jelent számodra ez a szakma?

Mindig is érdekeltek a növények, megmondom őszintén, a mai napig csodálattal tölt el, ahogy egy néhány milliméteres magból kisebb-nagyobb növények fejlődnek. Hát mi ez, ha nem maga a varázslat? Nyár közepén kinőtt egy tök a komposztálónkból. A lányaim vették észre. Hagytuk, hadd nőjön. A tavalyi egyik halloween tök magja csírázhatott ki.

Majd’ 10 méteres növény fejlődött belőle, 5 nagy narancssárga tököt termett, így idénre megvolt a saját töklámpásnak valónk. Ez egy gyereknek akkora élmény, de nekem is…! 😊

Elkalandoztam… már általános iskolában a környezet volt a kedvenc tantárgyam, nagyon jól tanította Fényes Enikő néni. Gimnáziumban is egy fantasztikus, lelkes tanárom volt, itt már eldőlt, hogy a biológián belül a növények a kedvenceim. Így nem volt kérdés, hol tanuljak tovább. A Kertészeti Egyetemen (akkor épp Budapesti Corvinus Egyetem) annyira szép éveket töltöttem, nagyon sok olyan szakembertől tanulhattam, akik közül többen a mai napig példaképeim. Nagyon jó érzés, hogy a mai napig kérhetek onnan szakmai segítséget. Az évfolyamom is fantasztikus volt, sok mindenkivel tartjuk a kapcsolatot, segítjük egymás munkáját, számíthatunk a másikra.

Miben rejlik szerinted a friss kerti alapanyagok varázsa?

A friss fűszernövények nélkül el sem tudnám képzelni a főzést, sütést, de én a legjobban azt élvezem, hogy főzés közben kiszaladok a kertbe petrezselyemért, de rájövök, hogy lehetne még hozzá tárkonyt, izsópot és oregánót is szedni, na meg olyan szép még a bársonyvirág, szedek azt is.

A kertből az asztalra számomra nem csak az alapanyagokról szól, hanem arról a körforgásról, ami az ágyásokban zajlik, és aminek a részese lehetek.

Két fantasztikus könyved is megjelent már, mi inspirált a megírásukkor?

Nemrég olvastam egy regényben, hogy sokszor van olyan, hogy egy téma megtalálja az embert, anélkül, hogy ő azt eltervezte volna, ilyen volt nekem a Levendula könyv megírás is. Több könyv is van a terveimben, van, aminek a címe született meg, van, amihez vázlat van, és olyan is, amibe már belekezdtem. De a levenduláról soha nem gondoltam, hogy könyvet írok majd. Nagyon izgalmas volt egyre mélyebbre ásni a történelmében, közben sok más hazai gyógynövényről is érdekes felhasználási módokat tudhattam meg. 

A kert konyhája pedig egy hobbifotózásnak indult – de annyira tetszettek a képek, amiket Szendeff Lőrinc készített, hogy úgy éreztem, ennek össze kell állnia egy kerek egésszé. Így született meg egy olyan könyv, ami ,,belépő” a gyógy-és fűszernövények, ehető virágok világába. Csak a lényeg van benne, de az érthetően, úgy, hogy egy most kertészkedni kezdő is kudarc nélkül beleszerethessen a témába.

Számos remek termék elérhető a webshopodon, ezek egytől-egyig kézzel készülnek?

Igen, mindegyik, még a címkézés is. A teák összeállításakor nagyon szeretem a kísérletezést, sokszor egy gasztroélmény, kirándulás alatt születik meg a gondolataimban egy-egy ízkombináció.

Milyen élmények várják azokat, akik részt vesznek a Bazsalikomos Kert workshopján?

Idén még két workshoppal készülök a tea- és a gyógynövények szerelmeseinek. A foglalkozáson teakóstoló, gyógynövény és fűszernövény felismerő játék, és receptek alapján saját teakeverékek összeállítása a program. Meg persze egy kicsit lelkizünk is – az sosem árt. 😊

Mely termékeid azok, amelyek a te mindennapjaidnak is a részét képezik?

Szinte az összes Bazsalikomos kert teát, fűszersót és mézet fogyasztom a mindennapokban. Most épp a jázminos fehér teát kortyolom, amibe repce mézet tettem. Ez az egyik legújabb teakeverékünk, nagyon lágy, virágos, tiszta ízjegyek jellemzik. A matcha, azaz a porrá őrölt zöld tea is nagy kedvencem, mandulás rizstejjel iszom kávé helyett.

Hogyan készülsz a Bazsalikomos Kerttel a karácsonyi időszakra?

A ,,két jobb kezemmel”, Enikővel és Annával már hosszú hetek óta nagy munkában vagyunk. Többféle díszdoboz és ajándékválogatás is felkerült a webshopunkba, amik közül nekem most a legnagyobb kedvencem a hygge nevet kapta:

Ez a csomag apró kényeztetés saját magunknak és a szeretteinknek a legborongósabb, ködös, hideg napokon, és egy kis segítség, amivel megteremthetjük a béke szigetét az otthonunkban.

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Most hirtelen az jut eszembe, amikor a Levendula könyv megjelent, és két számomra nagyon elismert egyetemi tanárom is kifejezte gratulációját, valamint a Tihanyi Bencés Apátságnál Czakó András diakónus testvér (akit azóta áldozópappá szenteltek) ezt írta, miután megkapta a könyvet: ,,Igazán igényes és precíz munka, ami a hazai gyógynövényirodalom egyik hiánypótló műve”.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Nagy munkában vagyunk már lassan két éve. Kecskemét belvárosában egy gyógynövénykertet, workshop helyszínt, közösségi teret építünk a párommal, ahol remélem nem csak mi, hanem a vendégeink is menedékre és feltöltődésre találnak majd. Az építkezésről folyamatosan beszámolok az Instagram oldalunkon, így a követőink is a részesei lehetnek a megszületésének.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást