6 bevált terápia mozgásszervi gondokra

6 bevált terápia mozgásszervi gondokra

Címlap / Életmód / Egészség / 6 bevált terápia mozgásszervi gondokra

Sokaknak okoz problémát a mindennapi életükben a fájó nyak/hát/derékfájás stb. Szerencsére terápiák hosszú sora áll előttünk, hogy véget vethessünk kínzó problémáinknak és újra frissen, üdén és könnyedén vethessük bele magunkat a hétköznapokba.

Előzetes állapotfelmérés

Fontos tudni, hogy mielőtt bármilyen terápiát kipróbálnánk, mindenképp érdemes elmenni kivizsgáltatni magunkat, mi is okozhatja a panaszokat.
CT, MR, valamint RTG leletet a legtöbb helyen kérnek is, mivel vannak olya betegségek, melyeket ha az alábbi módszerekkel kezeltetnénk, akkor csak ártanánk vele. 

Csontkovács

Sokan megrémülnek a csontkovácsolás hallatán, mert képzeletükben úgy él a kezelés, hogy szó szerint összetörik az embert, majd újra összerakják nagy fájdalmak közepette. Természetesen a valóság ettől nagyon messze áll.
A terápia során leggyakrabban nem is a csontok, hanem az ízületek – vagy az azok közti folyadék- hangját, ropogását halljuk, tehát ne aggódjunk, biztosan nem az a célja a szakembernek, hogy eltörje csontjainkat. Meglehet, némely fogás kisebb kellemetlenséggel jár, viszont az egy pillanat alatt megszűnik, és utána nem érzünk mást, csak megkönnyebbülést.

Manuálterápia

A legtöbben össze szokták téveszteni a manuálterápiát a csontkovácsolással, pedig teljesen más szakterület a kettő. Ebben az esetben egészen hasonló, viszont kíméletesebb fogásokat alkalmaz a szakember, de ugyanolyan hatékonysággal lazítja és nyújtja el az izmokat, és oldja fel a blokkokat, csomókat.
Már az első alaklom után érezhető a változás, és akár 4-5 kezelés után megszűnhetnek kellemetlen panaszaink, mint pl. a migrén, zsibbadás, szédülés, hátfájás.

Gyógymasszázs

Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné azt, ha valaki – főleg, ha egy hozzáértő- hosszan átmasszírozza az egész testét. Viszont akinek fájdalmai vannak, annak mindenképp érdemes gyógymasszőrt felkeresnie, ugyanis a hagyományos gyúráson túl, speciális fogásokkal orvosolni képes a már rég óta fennálló panaszainkat.
Persze eleinte mindez kellemes, viszont ha az érzékeny, fájó területre ér, akkor könnyen meglehet, fogösszeszorítva kell kibírnunk azt az időt, amit ott munkálkodik, így közel sem annyira élvezetes, mint egy sima, lazító masszázs- ámde sokkal hatékonyabb.

Akupunktúra

A keleti gyógymódok között az akupunktúra az, amit már a nyugati orvoslás is elfogad, és be is építi a kezeléseibe. Számtalan problémára hatékony megoldást nyújt, így a reumás panaszokra is. Az akupunktúrás, valamint a meridián pontokra helyezett vékony tűkkel hatékonyan stimulálni lehet az egész testet, ezáltal a keletkezett blokkok feloldódnak, szabaddá téve így az energia akadálytalan áramlását.
Holisztikus szemléletű terápia, tehát a testet és a lelket egyaránt kezeli, hiszen kölcsönhatásban vannak egymással. A mozgásszervi panaszok hátterében általában a jin-jang egyensúlyának felborulása áll, amit ezzel a módszerrel kitűnően helyre lehet állítani.

Súlyfürdő

Kívülállóként elég horrorisztikusnak tűnik, ahogy az embereket egy bizarr nyaktartóval a vízbe lógatják, viszont aki már megtapasztalta áldásos hatását, az azt mondja, mennyei érzés, ahogy kinyúlnak és ellazulnak az izmok a langyos vízben.
Leginkább gerinc, és a felső végtagok fájdalma esetén ajánlják, és ahogy széthúzódnak kissé a csigolyák, úgy könnyebbül meg egyre inkább a beteg. Sajnos vannak olyan szakemberek, akik nem ismerik el 100%-ig a kezelés hatékonyságát, mégis számtalan embert megtett meg a fájdalmas műtétektől.

Kép forrása: cegleditermal.hu

Kénes iszappakolás

Ronda, büdös, mégis az egyik legjobb kezelés a mozgásszervi gondok esetén. Akár kénes vízbe, akár pakolásként alkalmazzuk, minden esetben csillapítja a fájdalmat, megszűnteti a gyulladást, sőt, még a bőrt is szépíti! Hideg, és meleg terápiánál is alkalmazhatjuk, attól függően, mi is a konkrét panaszunk.
Remek fájdalomcsillapító tulajdonsága révén el tudjuk végezni azokat a mozdulatokat is, melyek előtte kínzó fájdalommal jártak. Tudni kell azonban, hogy inkább kiegészítő kezelésként ajánlják, önmagában csak akkor, ha problémánk nem öltött még súlyosabb méreteket.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást