Bevált háztartási praktikák az allergiás panaszok csillapítására

Bevált háztartási praktikák az allergiás panaszok csillapítására

Címlap / Életmód / Egészség / Bevált háztartási praktikák az allergiás panaszok csillapítására

Nemcsak gyógyszerszedéssel és orrcseppel tehetsz a kellemetlen tünetek enyhítéséért, hiszen ezek mellett több lehetőséged van az allergének számának csökkentésére az otthonodban. Csokorba szedtük a lehetőségeket, hogy idén végre ne kelljen annyira szenvedned!

Tedd ki a lábtörlőt!

Rengeteg allergén anyag – köztük virágpor, penész és poratka – tapadhat meg az ártatlannak tűnő lábbeliden. Ezen sokat segíthetsz azzal, hogy nagyméretű lábtörlőt helyezel az ajtó elé; lehetőleg akkorát, hogy még véletlenül se lehessen átlépni. 

Szuper, ha ezen megtapadnak a nem kívánt anyagok! Ugyanakkor ne feledkezz meg róla, hogy nem túl okos dolog ezt a küszöbön belülre rakni, hiszen akkor szó szerint az orrod előtt hagyod, amitől tüsszögsz.

Válassz HEPA filtert!

A HEPA technológia – mely a „High Efficiency Particulate Air” rövidítése – lehetővé teszi, hogy porszívózás alkalmával a legapróbb allergén részecskéket is eltávolítsd a lakásból. 

A filterek mérete a felhasználás céljától függően változó, de érdemes például ezzel felszerelt porzsákot választanod. Tudnod kell, hogy a HEPA tökéletes az állati és pollen eredetű allergének eltávolítására, a poratkák ellen azonban nem véd olyan jól. Természetesen légkondicionálót is felszerelhetsz ilyennel.

Figyeld a MERV-et!

A hagyományos kazánszűrők nem ejtik foglyul az apróbb allergéneket. De már egészen olcsón vehetsz olyan papír alapút, aminek a hatékonysági osztályozása, azaz MERV-mutatója legalább 7/13. Ez már vetekszik a HEPA-val, miközben csupán két-háromezer forintba kerül. 

Az elektrosztatikus elven működő szűrő sem sokkal drágábbak. Ügyelj rá, hogy ezeket általában negyedévente kell cserélni, ha a gyártó másként nem rendelkezik!

Elektromos légtisztító

Ezek az ügyes kis szerkezetek nem filterrel vagy ventilátorral működnek, hanem általában úgy, hogy megváltoztatják a szennyező részecskék elektromos töltését. 
Némely készülék ózont állít elő, ami akár súlyosbíthatja is az allergiás tüneteket, ezért mindenképpen járj utána, melyik való neked! Hordozható formában is kaphatóak, csakúgy, mint kazánra vagy plafonra szerelhető változatban.

Neti kancsó

Az orr- és arcüregtisztító kannácskát eredetileg a jógik használták a gyakorlás közbeni minél tökéletesebb légáramlás eléréséhez. 

Amennyiben vásárolsz egy ilyen kis kancsót, megtöltöd desztillált vizes sóoldattal, majd a mosdó felé hajolva egyik orrlyukadba töltöd a folyadékot, hogy a másikon kifolyjon, máris egy csomó allergént eltávolítasz a légutakból. A terméket nemcsak szakboltokban, hanem akár drogériákban is megkaphatod.

Vény nélküli gyógyhatású készítmények

A recept nélkül megvásárolható tabletták, orrspray-k és szemcseppek sokak számára feloldozást jelentenek. Az antihisztamin tartalmú készítmények gyorssegélyként szolgálnak a tüsszögés, az orrfolyás és a könnyezés ellen – ám fontos tudnod, hogy hosszú távon nem ilyen jellegű kezelésre van szükséged. 

Mindenképpen menj el a háziorvosodhoz, aki beutal majd allergológiai szakrendelésre, s végre kiderülhet, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, illetve milyen terápia kell a hosszú távú javulás eléréséhez!

Párásító és párátlanító

A poratkák – azok a kis lények, amelyek az ágyadban, a kanapédon és a szőnyegeden élnek – szörnyű felső-légúti panaszokat válthatnak ki belőled. 
A megfelelő beltéri páratartalom beállításával és megtartásával azonban jelentősen csökkentheted a számukat, hiszen ők a meleg, párás helyeket szeretik. Viszont a száraz levegő sem jó, mert az meg önmagában is irritálhatja az orrnyálkahártyádat. Érdemes 30 és 50% között tartanod a szobai páratartalmat.
Te allergiás vagy valamire? Hogyan vészeled át a nyári „csúcsidőszakot”?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást