7 bevált házi módszer a fogfehérítésre

7 bevált házi módszer a fogfehérítésre

Címlap / Stílus / Arc / 7 bevált házi módszer a fogfehérítésre

Vakítóan fehér mosolyra vágysz, de undok sárgás vagy szürkés árnyalatú szennyeződések tarkítják a fogaid? A lerakódás képződése bizonyos ételek és italok fogyasztásából, illetve a fogmosási szokásokból adódik – éppen ezért rengeteget tehetsz a probléma felszámolásáért!

Fehérítő fogkrémek

A vény nélkül kapható, bármelyik áruházban vagy drogériában megvásárolható fehérítő fogkrémek jelentik a legkönnyebben elérhető és leggyakrabban használt megoldást.

Ezek különböző kémiai összetevők segítségével tisztítják, polírozzák a fogak felületét. Előnyük, hogy nem befolyásolják a fogzománc természetes színét, hátrányuk a lassan jelentkező hatás.

Fogfehérítő készletek

Az otthoni használatra szánt fogfehérítő készletek többsége karbamid-peroxidot tartalmaz, ami nagyon erős tisztító anyag.

Ez az előny hátrány is egyben, mivel képes „marni” a fogzománcot, megváltoztatva annak természetes színét.

Kávé okozta árnyalatváltozás esetén tényleg hatékony lehet.

Az esetek többségében kis ecsettel kell a fogakra masszírozni a gél állagú szert, majd napi 30-45 percen át fent hagyni egy hétig.

Fogfehérítő tapaszok

A vékony, szinte láthatatlan tapaszokat peroxid-bázisú anyaggal itatták át, és naponta néhány percig kell őket viselni legalább egy héten át.

Az eredmény napokon belül látszik, de legfeljebb egy évig tart. Peroxid tartalma miatt érzékennyé válhatnak tőle a fogak, akár már az első alkalmazás után is.

A hatás nem olyan drámai, mint a készletek esetében, ám cserébe szinte biztos, hogy nem károsodik a fogzománc.

Fogorvosi tisztítás

Évente egyszer panasz nélkül is ajánlott elmenned a fogorvoshoz egy általános szűrésre, melynek alkalmával tisztításra is sor kerülhet.

A professzionális eszközök néhány perc alatt megszabadítanak a láthatatlan és jól látható helyeken keletkezett lerakódástól, cserébe viszont némi fájdalmat és enyhe ínyvérzést kell elviselned. A művelet egyébként csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

Orvosi fogfehérítés

Ha a tisztítás nem elég, esztétikai beavatkozásnak számító fehérítést is kérhetsz, ami többnyire UV-fénnyel történik.

Ennek során a jól célzott sugarakkal valósággal „tisztára égetik” a fogzománcot, így több kezelés után tényleg címlapokra való, vakítóan fehér eredménynek örülhetsz. Az aggályok közé tartozik, hogy hosszú távon vékonyíthatja a zománcot.

Tisztító ételek

Ha rendszeresen eszel almát, körtét, zellert és sárgarépát, a rágás során tisztulnak a fogaid. A bőséges nyáltermelés gondoskodik a lepedékképző baktériumok elpusztításáról, tehát még friss leheletnek is örülhetsz.

Fontos, hogy nyersen fogyaszd ezeket, hiszen a feldolgozás ront a hatékonyságukon!

Az utolsó szál cigi

Amennyiben dohányzol, ne is álmodj fehérebb fogakról! A nikotinnal teli bűzrudacskák ugyanis valósággal rohadási folyamatot indítanak el a szádban, aminek a fogaid csupán a legnyilvánvalóbb áldozatai – hosszú távon akár szájrák is lehet a következmény. Plusz egy ok tehát, amiért érdemes leszokni!

Tudnod kell, hogy a magazinokban látott képeken az esetek túlnyomó többségében retusálás következményeként szerepelnek makulátlan fogak. Ne vágyj természetellenes eredményre, s ha egészséges agyaraid vannak, inkább örülj nekik, és fogadd el őket, ahogy vannak!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást