Betegségre utaló jelek a kínai orvoslás szerint

Betegségre utaló jelek a kínai orvoslás szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Betegségre utaló jelek a kínai orvoslás szerint

A kínai orvoslás jegyei egyre erőteljesebben kerülnek be a modern kor szemléletébe. Ez az orvoslási gondolkozás szerint minden betegségnek vagy belső elváltozásnak megvan a külső megjelenési formája, amit ha időben felismerünk, akkor lényegesen nagyobb eséllyel orvosolhatjuk a problémát.

Alultáplált csecsemő

Ha egy kisbaba nem megfelelő mennyiségű vagy tápértékű ételt kap, akkor ezt a kínai orvoslás szerint a köldökénél érdemes ellenőrizni.
Az ilyen gyerekek köldöke ugyanis hosszúkásabb, akár váladék is jelenhet meg benne, a köldök körüli bőr pedig megsárgul.

Cukorbetegség

Ha az egyik pupilla (az esetek többségében a bal) enyhén kifelé fordul, akkor cukorbetegségre következtethetünk.
Ugyanerre juthatunk akkor is, ha az arcon, főleg a haj vonalhoz közelebb piros foltok jelennek meg, amelyek nehezen, hosszú idő alatt tüntethetőek el.

Gyomorfekély

A gyomorfekély jelei a szájon, illetve a szájüregen érhetők nyomon. Ha a száj sarkaiban megjelenik egy kisebb, de egyre erősödő fekély, vagy ugyanilyet tapasztalunk a szájüregünkben, esetleg a nyelv oldalán, az arra utal, hogy valószínűleg ugyanilyen van a gyomrunkban is.

Klimax

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy vajon a klimax kezdődik-e és ez okoz-e esetleg kellemetlen tüneteket, akkor nézzük meg alaposan a nyelvünket.
Ha a nyelv hegye vörösebb, míg a többi rész kifejezetten halvány rózsaszínnek látszik, akkor valószínűsíthetjük a klimax elkezdődését.

Koszorúér megbetegedések

Akinek szívkoszorúér problémája van, annak a megfigyelések szerint a felső ajkainak belső része egyre kékebbé, esetleg élénk vörössé válik.
Ugyanerre a betegségre utaló jel lehet a hámló, a megszokottól eltérően ráncosodó fülcimpa, vagy az a jelenség, mikor a betegek ha alaposan meg akarnak nézni valamit, ami közel van hozzájuk, tágra nyitják a szemüket.  

Magas vérnyomás

A kínai orvoslás szerint a magas vérnyomást is a nyelven lehet a legkönnyebben leellenőrizni – már a modern vérnyomásmérők hiányában természetesen. Ilyenkor ugyanis a nyelv sötétlila színűvé válik, a toroknál sárga váladékkal.
Magas vérnyomás gyanújánál érdemes megnézni a nyelv alatti ereket is, ha ezek duzzadtak, erősen kidomborodnak, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Májgyulladás

A májgyulladásra több jel is utalhat. Érdemes megvizsgálni a nyelv állapotát: ha a szélein nagyon szembetűnő, a többi résztől elütő vörösséget tapasztalunk, akkor akut hepatitiszre gyanakodhatunk.
Míg ha a nyelv egésze kékes vagy zöldes lilává válik, és vékonyan, de egységesen borítja vékony lepedék, akkor a a betegség krónikus verziójára lehet következtetni.

Migrén

A migrénre való hajlamot az orr görbületéből következteti ki a kínai orvoslás. Ha az orr vonala balra görbül, akkor a fej jobb oldalán, míg jobbra ferde orrnál inkább az agyunk bal oldalának erős fájdalma a lényegesen gyakoribb.
Migrénre utal még az arcszín változása is: sápadt, kékes arcszín esetén szintén a migrén jelenlétére következtethetünk.

Pajzsmirigy-túltengés

A pajzsmirigy-túltengésben szenvedő betegek elsődleges külső jegyei sokak számára ismertek: a kidülledő szemek és a nem tökéletesen záródó szemhéjak mind ennek a betegségnek a meglétére utalnak.
Megfigyelhető továbbá, hogy az érintett emberek nehezen néznek felfelé és szemük összetartása sem tökéletes.

Székrekedés

A székrekedésben szenvedőknél azt figyelték meg, hogy az arc bőre lilásabbá válik, míg az ajkak egyre sárgásabb árnyalatot vesznek fel.
Csecsemők esetén székrekedésre utaló jel lehet az is, hogy a szemöldökük találkozásánál a homlokuk alsó-középső részén duzzanat tapasztalható.

Vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás jelei is változóak lehetnek, az árulkodó testrész leginkább a fül.
Vakbélgyulladás esélyére utalhat például az, ha a fülben a nyílásnál látványosabbá válnak a hajszálerek, illetve ha ugyanitt esetleg kékes vonalak jelennek meg.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást