Beltéri móka – 3 remek program, hogy télen se unatkozzatok

Beltéri móka – 3 remek program, hogy télen se unatkozzatok

Címlap / Életmód / Család / Beltéri móka – 3 remek program, hogy télen se unatkozzatok

A szemerkélő esőben, vagy éppen a csípős hidegben a játszótéri programok, vagy a parkban futkározás már nem lehet egész napos program. 

Persze, ilyenkor is fontos, hogy a gyerkőc a friss, levegőn is töltsön egy kis időt, de a nap nagy részét mégis a meleg szobában töltjük.

Ekkor sem kell viszont, hogy az egyetlen kikapcsolódást egy vibráló monitor jelentse, az alábbi programokhoz semmi különleges előkészület nem szükséges, mégis kreatívan szórakoztatják a kicsiket.

Krumplinyomda

Néhány szem krumpli biztosan akad a spájzban, gombfesték pedig a gyerekszobában, így máris izgalmasabbá tehetitek a rajzolással töltött délutánt. Egyetlen gyári nyomda sem lehet olyan izgalmas, mint amit a gyerkőc maga faraghat ki.

A kisebbeknek persze nem árt egy kis szülői segítség, nehogy megvágják magukat, és a nagyobbakkal is legyen felnőtt a közelben, amíg a nyomda készül. A félbevágott krumpliba vájhattok egyszerűbb formákat, csillagot, de ügyesebbek emberkét, kutyát, cicát, lényegében bármit véshetnek egy éles késsel a krumpliba.

Ezután már csak festéket kell kenni a krumplira, és jöhet a móka!

Egy kékre festett papírra például tarka csillagok kerülhetnek, a műremeket pedig aztán a lurkó ágya fölé is ragaszthatjátok.

A krupmlinyomdával azonban a gyerek akár egy saját maga által kitalált történetet is elmesélhet – a képregény minden kockáján más környezetben szerepelhet a krumplinyomda hőse.

A környezetet a gyerkőc szabad kézzel rajzolhatja meg, majd egyszerűen csak belenyomja a nyomdát.

Sógyurma

Gyurmázni jó, ezt mindenki tudja, még a legkisebbek is órákon át elvannak a puha anyag gyömöszölésével, a nagyobbak pedig akár aranyos dekorációt is készíthetnek a gyurmából.

A sógyurmával az alkotás maradandó is lehet, ráadásul akkor is elkészíthetitek, ha éppen nem akad otthon játékbolti gyurma. A tészta elkészítése nagyon egyszerű, két rész liszthez adj 3 rész sót, valamint annyi vizet, hogy gyurma állagú anyagot kapj. 50 dkg tésztához körülbelül 1,5-2 dl szobahőmérsékletű vízre lesz szükséged.

Ha akad otthon ételfesték, akkor abból is csöpögtethetsz a vízbe, így különböző színű gyurmákat is készíthettek, de a kiszáradt sógyurmát utólag is lehet festeni. Ha játék közben a gyurma kiszárad, akkor csak vizezzétek be a kezeteket, és gyurjátok át még egyszer a tésztát.

A különleges formákat tésztaszaggatóval is kivághatjátok, az elkészült díszeket pedig sütőben, néhány óra alatt, 50-60 fokon kiszáríthatjátok, így a gyurma megkeményedik és tartós marad. Ha a szárítás előtt a formákba lyukat fúrtok, szalagot is fűzhettek a kész díszekbe, és a karácsonyfára akaszthatjátok őket.

Saját társasjáték

Kicsit nagyobb gyerekek a saját társasjátékukat is elkészíthetik – csak egy történetet kell kitalálniuk, egy főhőssel, egy céllal és néhány akadállyal. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Ha ez megvan, akkor elő a papírt meg a színes ceruzát, és már rajzolhatják is maguknak a kacskaringós pályát, amin a főhősöknek majd végig kell haladni a cél elérése érdekében.

Természetesen magatok találhattok ki különböző akadályokat, olyan mezőt, amire lépve felébresztitek a sárkányt, és vissza kell menekülnötök a start mezőre, vagy olyat, ahol a korábban begyűjtött aranypénzekért varázsszőnyeget vehettek, ami 10 mezővel előre repít.

A bábokat kölcsönözhetitek más társasjátékokból, de lehetnek legó kockák, vagy akár apró sógyurma figurák is. Ha a kalandpálya elkészült, akkor már nincs más hátra, mint lehasalni a szőnyegre, és elkezdeni a magatok által kitalált játékot!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást