Utazás / Otthon

Belgium 11 lenyűgöző látnivalója

A tipikus európai kultúra és építészet otthona Belgium. A söreiről, csokoládéiról is híres nyugat-európai ország nemcsak kultúrális és gasztronómiai élvezetekkel vár, hanem gazdag művészetéről és történelméről is híres.

Brüsszel

Ha Belgium modern arcát szeretnéd látni, Brüsszel erre a legjobb hely. A legszebb látnivaló a belga fővárosban a Grand Palace, amelyet a városháza vesz körül, és amelyet az UNESCO a Világörökség részévé nyílvánított.
A város másik híres attrakciója a Parc du Cinquantenaire, egy 30 hektáron fekvő óriási park, gyönyörű kertekkel, tavakkal, vízesésekkel. Érdemes még megnézni a Cinquantenaire Művészet Múzeumot, Autoworld Múzeumot és a Királyi Katonai Múzeumot.
És persze ne feledkezzünk meg Belgium híres kis szobráról, a Manneken Pis-ről, mely egy 1619-ben készült pisilő kisfiút ábrázol, a Rue de L’Etuve & Strootstraat sarkán.

Bruges

Ha az európai korai és kortárs világ keveredését szeretnéd látni, Bruges a megfelelő hely. A Szépművészeti Múzeumban a 14. századtól kezdődően tekinthetünk meg értékes alkotásokat.
A másik attrakciója Bruges városának a Csokoládé-történelmi Múzeum, de megtekinthetjük a Frietmúzeumot is, ahol a burgonya és chipsz történetét ismerhetjük meg. Ne hagyd ki télen a Hó és Jég Szobrászati Fesztivált, ahol gyönyörű jégszobrokat tekinthetsz meg.

Leuven

A Brüsszeltől mindössze 20 km-re keletre található város Leuven. A város híres Hortus Botanicus Lovaniensis botanikus kertjéről, ahol ritka virágok, növények, hangulatos tavak és üvegházak várják a látogatókat. A város elsősorban egyetemista életéről, kocsmáiról és zsúfolt piacairól híres.
További látnivalók közé tartozik a Városháza, a Grand Béguinage a Lauven, történelmi templomok, mint a Szent Péter vagy Szent Mihály templom.

Antwerpen

Ez a város büszkélkedhet Európa egyik legnagyobb tengeri kikötőjével. Antwerpen rengeteget kínál a látogatók számára. Az antwerpeni állatkert például mintegy 6000 állatnak nyújt otthont.
A Szépművészeti Múzeumban számos világhírű művészeti alkotást tekinthetünk meg. Ha erre járunk, nem hagyhatjuk ki a Steen vár, a kikötő és a számos gyémánt-üzlet (Antwerpent a világ gyémánt-fővárosának tartják) látogatását.

Hasselt

Egy hagyományos európai város, amely annak ellenére, hogy kicsi, pezsgő életéről híres. Hangulatos sétáló utcák, számos márkaüzlet, étterem várja a turistákat.
Ha erre jársz látogasd meg a Plopsa vidámparkot, a Bokrijk Szabadtéri Múzeumot, a Városi Divat Múzeumot és a Nemzeti Genever Múzeumot.

Ghent

Az ország virág-városának is nevezik, az öt évente megtartott virágfesztiválnak köszönhetően. Élvezd a város szépségét egy a Leie folyón való hajókázással. Ghent a zene szerelmeseinek is valóságos paradicsom, de a sport rendezvények (Gentse Feesten, I Love Techno, Flandira Fesztivál) sem maradnak alul.
A kulináris élvezetek keresői számára is lenyűgöző gasztronómiai meglepetéseket tartogat a több konyhának is behódolt belga város.

Mechelen (Malines)

Egy bájos történelmi város, amely a 16. században holland főváros volt egy ideig. Mintegy 25 km-re északra található Brüsszeltől, az ország flamand régiójában. Mechelennek körülbelül 80 000 lakosa van, és a 10. legnagyobb város Belgiumban.
Festői szépségű település, jellegzetes kanyargós utcáival, hangulatos üzleteivel és kávézóival azonnal szívünkbe férkőzik. Próbáld ki a hagyományos belga kávét és a forró csokoládét.
Központjában egy piac található, ahol mindenféle ellenállhatatlan édességet kóstolhatunk meg. Látogass el a Ijzerenleen térre, ez nagyszerű hely a vásárlásra, a középkorban halpiacként funkcionált.

Európai Űrközpont (Euro Space Center)

A csillagászatnak és űrhajózásnak szentelt szórakoztató-oktatási park a Transinne nevű belga faluban található, Redu mellett, ahol az Európai Űrügynökség székhelye található. A látogatóknak lehetősége van megtanulni a különböző űrvizsgálati eszközök használatát, illetve az űrhajózás előkészületeit is megismerhetik.
A látogató kipróbálhatja az űrhajózás élményét, az űrhajó szimulátor által. Sőt, a Holdon való járást is ki lehet próbálni a szimulátor segítségével. Az Euro Space Center célja, hogy a fiatalokat megismertesse az űrutazás különböző technológiáival.

Walibi

Itt található a híres belgiumi vidámpark, Brüsszeltől dél-keletre, Wavre városában. A Walibi vidámpark 1975-ben nyitta meg kapuit. Egy közepes méretű vidámpark, ahol minden korosztály számára van szórakozási lehetőség. A hullámvasutakn, szabadeséseken, víz túrákon kívül 4D mozi és terrorháza is “vidítja” a látogatókat. 

Tongeren

Belgium legrégebbi városa, k.e. 15-ben alapították. Kezdetben a római csapatok állomásaként szolgált, de gyorsan nagykereskedelmi központtá nőtte ki magát, és Észak-Gallia legnagyobb városává vált. A 2. századból származó római megszállás tanúja, a római fal, még mindig áll.
A főtéren Ambiroix szobra áll, aki ellenállt Julius Ceasar csapatainak. Az antik piac turisták ezreit vonza minden vasárnap. Tongeren tehát az a város, ahol még szinte él és lélegzik a történelem, miközben szíve még mindig fiatal és dinamikus.

Tournai

Mindössze 7 km-re fekszik a francia határtól. Belgium második legrégebbi városa. Gazdag történelemmel rendelkezik, az 1. században kelták telepedtek itt le, majd 431-ben a frankok megépítették Tournaiban az első keresztény templomot. A 6. században a püspökök székhelye volt, majd része lett a nyugat-frank királyságnak.
A 13. században a város a francia királyság birtoka volt, és csak a 16. században került holland kézre. A város csak 1830 óta lett Belgium része. Tournai az egyik legfontosabb belga kulturális helyszín. Az UNESCO a Világörökség részévé nyílvánította.