Így befolyásolja a párkapcsolatodat az érintés (hiánya)

Így befolyásolja a párkapcsolatodat az érintés (hiánya)

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így befolyásolja a párkapcsolatodat az érintés (hiánya)

Azt mondják, ha napi szinten hat ölelést kapsz, akkor sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel. De gondoltad volna, hogy a párkapcsolatodra is nagy hatással van az, hogy hányszor (és hol) érintitek meg egymást? Most statisztikák bebizonyították!

Nemrég egy online kutatás során próbálták kideríteni, hogy a nők és a férfiak milyen típusú érintést részesítenek előnyben. A kérdőívet 20 és 40 év közötti résztvevőkkel töltették ki, és ahogy arra talán te is számítottál, voltak különbségek a válaszok tekintetében. Ami viszont közös volt, hogy végül az összesítés szerint mindkét nem ugyanazon testrészeket emelte ki. (Pedig arra tippeltél volna, hogy a férfiak az intim testrészüket is elsődleges helyre teszik, igaz? Nos, meglepődsz, de ez egyáltalán nem így volt!)

A nők szerint az a legjobb érzés, ha a párjuk megsimogatja a hátukat, a nyakukat, és a combjukat – ebben a sorrendben.

A férfiak ugyancsak a hátukat és a nyakukat emelték ki, ám a harmadik helyet náluk a fejük és a hajuk kapta.

Így befolyásolja a párkapcsolatodat az érintés (hiánya)

Kép: deagreez1/depositphotos.com

Egyáltalán miért fontos az érintés?

Az érintés az emberi interakció egyik legjelentősebb része, és egyúttal az egészségedet is javítja. Számtalan kutatás bebizonyította már, hogy gyerekkorunk óta igényeljük az érintést, legalább annyira, mint a vizet és az élelmet. Részben azért is, mert nagyon sok pozitív hatása van ennek: csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, sőt, még a fájdalmat is képes csillapítani egy ölelés!

Az emberi szervezetnek kétféle érintési rendszere van. Az egyik érzelmi szempontból működik: például amikor megölel egy barátnőd vagy a párod, az az agyadnak azon területére van hatással, amely a szociális kötődés kialakításáért felel. Ilyenkor érzed úgy, hogy valakihez sokkal közelebb kerültél érzelmileg, mint előtte.

A másik típusú érintés konkrétan a fizikai érintést jelenti. Ha már hosszú ideje nem ölelt meg senki, vágyni kezdesz erre az érzésre; ez lehet az oka annak, hogy valaki, aki egyébként nagyon érzelmes típus, mégis belemegy egy egyéjszakás kalandba. Szakértők szerint ennek hiánya okozhat hosszabb távon depressziót, sőt, akár egészségügyi gondokat is, hiszen a lelkivilágod a tested állapotára is kihatással van.

Érintés a párkapcsolatban

A korábban említett kutatás során kiderült, hogy egy párkapcsolatban a támogatást kifejező érintések a legfontosabbak, és ez hozza közelebb a feleket is egymáshoz.

Vagyis ha a párod megsimogatja a hátadat egy nehéz nap után, vagy elmondja, hogy hisz benned egy interjú előtt, miközben hozzáér a nyakadhoz, nagyon jó érzést ébreszt benned és jobban kötődni kezdesz hozzá.

Ezért a férfiak is úgy gondolják, hogy a szexuális jellegű érintésnél ez összességében fontosabb a hétköznapok során. Ugyanakkor tény, hogy hosszú távon az együttlétek is elengedhetetlenek a boldog kapcsolathoz. Ezek hiánya eltávolodáshoz vezethet, és egy bizonyos szint után már nehéz visszafordítani a folyamatot.

Figyelj oda te is arra, hogy minden nap megöleld a párodat, és kedves simogatással motiváld a nehezebb helyzetekben. Ha megfigyeled, egy idő után tudat alatt sokkal jobban fog kötődni hozzád, mint korábban, és észrevétlenül fog erősödni a kettőtök közötti kötelék. Ez hosszú távon elengedhetetlen a kapcsolatok szempontjából!

Így befolyásolja a párkapcsolatodat az érintés (hiánya)
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást