Párkapcsolat / Szerelem

Barátság felnőtt fejjel: Ugyanúgy dolgozni kell rajta, mint egy kapcsolaton?

Barátság felnőtt fejjel: Ugyanúgy dolgozni kell rajta, mint egy kapcsolaton?

Csodálatos dolog a barátság, mindegy, hogy gyerekkorban vagy felnőttként születik és mikor lesz igazán szoros és elszakíthatatlan. Ahhoz azonban, hogy valóban olyan kötelék legyen, amely örökre szól, dolgozni kell, pontosan úgy, ahogy egy kapcsolatért is dolgozik az ember. Jöhet bármi, egy igaz barátra mindig számíthatsz, így hidd el, hogy megéri időt és energiát fektetni abba, hogy működjön.

Időmenedzsment

Felnőtt fejjel a legnehezebb talán az, hogy megtaláljuk az időt a kapcsolatok fenntartására.

A munka, a családi elfoglaltságok mellett sokszor az olyan alapvető dolgokra is alig jut idő, mint a sport és a pihenés, amikor az ember rangsorolni kezd, sajnos előfordul, hogy éppen a baráti találkozók sorolódnak hátrébb.

Tartsd észben a mondást, hogy bizony valóban igaz: ami fontos számodra, arra képes vagy időt szánni.

Természetes, hogy minden barátságban vannak kevésbé intenzív és nagyon aktív időszakok, de csak rajtatok áll, hogy végül visszataláltok-e egymáshoz.

Ha nem is tudtok heti rendszerességgel találkozni, tűzzetek ki minden hónapban egy napot – akár jó előre egyeztessétek le –, amikor találkoztok és ez a nap legyen szent és sérthetetlen.

 

Értékes programok

Ha végre sikerül összehozni a találkozót, akkor iktassatok be olyan alkalmakat is, amikor nemcsak egy pohár bor vagy fröccs mellett „panaszkodtok” arról, hogy élet milyen nehéz.

Ne kizárólag a munkáról és a problémákról beszéljetek és bár nosztalgiázni nagyon vidám dolog, néha azon is tovább kell lépni.

A múlt állandó felidézése helyett igyekezzetek, hogy új élményeket is szerezzetek együtt.

Menjetek moziba, színházba, koncertre, kiránduljatok vagy vigyétek el közösen a gyerekeiteket valahova, amire majd mindenki emlékezni fog.

 

„Hogy vagy?”

Alapkérdésnek tűnik, de ha nem teszik fel, akkor mégis nehéz beszélni róla.

Kérdezd meg a jó barátaidat mindig újra és újra, hogy hogy érzik magukat és remélhetőleg megkapod a választ úgy igazán, őszintén, akárcsak a kérdés viszonzását is.

Az életben igazán sok a próbatétel, néha egyszerűen nehéz egyedül vinni a terheket, ahhoz viszont, hogy valaki megkérdezze tőled, hogy segíthet-e, neked is ugyanilyen természetességgel kell ezt kérdezned az illetőtől.

Ahhoz azonban, hogy ez működjön, bizonyos időközönként szükség van egy kis tudatosságra.

Nem halsz bele, ha tervezel és belegondolsz a másik élethelyzetébe, ha alaposan átgondolod, hogy a barátodnak mire lehet szüksége jelenleg, remélhetőleg ő is épp így gondolkodik rólad.

 

Semmi ítélkezés

Te is biztosan hozol vagy hoztál olyan döntéseket, amelyeket már megbántál, vagy amelyekről tudod – és talán akkor is tudtad –, hogy nem helyesek.

Mégis megtetted, mert egyszerűen ilyen az élet, néha hibázunk.

Biztosan a legjobb barátod is küzd ezzel, te azonban soha ne ítélkezz felette, inkább támogasd és próbáld megérteni, hogy mit miért csinál.

Minden bizonnyal jó oka volt rá, még akkor is, ha nehezedre esik elfogadni.

Nincs tökéletes ember és nincs tökéletes barátság sem, de a döntés csak rajtad múlik, hogy mennyire vagy elfogadó a másik életével szemben.

Ha minden tőled telhetőt megteszel, biztosan te is erre számíthatsz viszonzásul és ez lehet a hosszan tartó, erős barátság alapja.

 

Kitartás

Mint az élet minden területén, a barátságban is szükséged lesz a kitartásodra, a türelmedre, az empátiádra, hiszen az emberek különbözőek, és a konfliktusok jönnek-mennek minden kapcsolatban.

De mikor idősebb korotokban együtt ültök majd a teraszon és felidézitek a fiatal éveiteket, vagy az unokátok körében együtt töltötök egy szép estét, akkor ráébreszd majd, hogy minden befektetett energia megérte.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást