Szerelem / Párkapcsolat

Ezért nem jó ötlet kivesézni a barátokkal a párkapcsolati gondokat

Ezért nem jó ötlet kivesézni a barátokkal a párkapcsolati gondokat

A legnagyobb harmónia mellett is óhatatlan, hogy a házasságok időnként kisebb-nagyobb harcokhoz vezetnek. Ezeket a problémákat rendezni kell. De vajon helyes dolog úgy kilábalni belőlük, hogy közben megosztjuk őket a barátokkal, a családdal? Segítenek-e tanácsaik a problémák megoldásában, vagy rosszabbá teszik a helyzetet? 

Teljesen természetes, hogy szeretteinkhez fordulunk, amikor falakba, nehézségekbe ütközünk. Ez valójában egy nagyon jó dolog, hiszen ők meghallgatnak minket és a tőlük telhető legnagyobb segítséget nyújtják számunkra. Nincs ez másként velem és a barátaimmal sem: el sem tudom képzelni, hogy elhallgassak előlük valami fontosat, vagy ne legyek ott velük, amikor szükségük van rám. Ugyanakkor a magánügyeket nehezen vagy egyáltalán nem szeretem megosztani. A Two Drops Ocean szakértői szerint, nem ajánlott a párkapcsolati problémákat kiteregetni.

Nézzük, miért is nem jó, ha a barátainkkal vesézzük ki a párkapcsolati gondjainkat!

Csak féligazságok alapján dönthetnek

Amikor beavatod a barátnődet a párkapcsolati konfliktusodba, akkor automatikusan csak a történet egy részét tudod elmondani neki. Jó esetben ennek az ellenkezőjére is törekszel, ám szinte biztos, hogy hiányos információkkal szolgálsz, hiszen valószínűleg még benned sem állt össze a kép. Az is biztos, hogy nem tudsz minden kiváltó okról, és érzelmileg túlfűtött vagy: egyértelmű, hogy csak a te, kissé zavaros szemszögödből tudsz mesélni. Így aztán a barátnőd ez alapján fog véleményt formálni. Adott esetben a szövetségeseddé válhat, aki olyasmire bújtat fel, ami csak egyre távolabb és távolabb sodor a tényleges probléma megoldásától.

Ugyanúgy törődnek önmagukkal, mint veled

A barátok éppen azért imádni valóak, mert nem csak magukkal törődnek. Nagyon nehezükre esik elfogulatlanul látni azt a helyzetet, amit elmesélsz nekik, mert automatikusan veled tudnak azonosulni és a te pártodat fogják majd. Legalábbis nagyon ritka az, amikor egy barát kíméletlenül őszinte és képes rá, hogy érzelmileg elvonatkoztasson a helyzettől, majd a véleményét úgy tálalja, hogy ne legyél vérig sértve… A többség inkább kerüli a konfliktust (főleg a legjobb barátnőjével), ráadásként pedig valóban nem tud elvonatkoztatni attól, hogy ő igazából veled van jóban, és ez minden körülmény felett áll. 

mdphoto16/istockphoto.com

Tapasztalataik alapján adnak tanácsokat

Mivel nem szakértők, nem tanulták a különböző emberi reakciókat, játszmákat, a barátnők csak tapasztalataik alapján adhatnak tanácsokat. Ebben persze az összes jó szándékuk benne van, de attól a tényen még nem változtat: az ő életük nem a tiéd. A kapcsolatok alapértékei változatlanok maradnak, de minden ember egyedülálló, minden kapcsolat más és más. Így ami a barátnőd számára jól bevált rutin, az korántsem biztos, hogy nálad is működni fog.

Kivetíthetik rátok az előítéleteiket

Akárcsak a tapasztalataikat, úgy a saját problémáikat, előítéleteiket is kivetíthetik a barátnők, még pedig tudat alatt. Elég csak arra gondolni, hogyan ítélkezünk azokról az emberekről, akik félrelépnek, különösen, ha a megcsalt fél a legjobb barátnőnk… Ilyenkor nem igazán számít, mik voltak az idáig vezető okok, a kiváltó körülmények, csak az a lényeg, hogy „minden férfi egyforma”.

Ha a barátnődnek is volt ilyen, vagy ehhez hasonló párkapcsolati gondja, akkor automatikusan ki fogja a te helyzetedre vetíteni a tapasztalatait. Ekkor pedig már meg is fűszerezi az egészet az előítéleteivel, holott elméletileg nagyon hiteles is lehetne a véleménye, hiszen ő már átment ugyanezen a helyzeten. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ilyenkor felszínre törnek az elfojtott indulatok. Ezek viszont nem segítenek abban, hogy a tényleges problémát sikerüljön megoldanod. 

Kellemetlen helyzetet teremthetnek

Alighanem rosszul érintene, ha megtudnád, hogy a szerelmed minden vitát, nézetletérést, vagy akár intim titkot átbeszél a barátaival. A férfiak sokszor visszafogottabbak ezen a téren, de azért őket sem kell félteni, ha pletykálkodásról van szó. Még csak nem is hibáztathatjuk őket, hiszen amikor a legjobb barátnőinkkel csevegünk, pontosan ugyanezt tesszük. Ettől függetlenül alighanem téged is kellemetlenül érintene, ha tudnád, hogy a legjobb haverok tisztában vannak azzal, mit nem szeretsz az ágyban, vagy éppen milyen apróságon kaptad fel a vizet legutóbb, amikor rossz napod volt. A barátok kívülről ítélnek, külső szemmel vonnak le (gyakran téves) következtetéseket. Amennyiben nem akarod ennek kitenni magadat, úgy helyes, ha a szerelmedet is megkíméled mindezektől.

Természetesen szó sincs arról, hogy mostantól ne lenne szabad beszélgetni a barátnőiddel a párkapcsolati nehézségeidről, de ezektől az eszmefuttatásoktól nem szabad csodát várnod. Függetlenül attól, hogy valaki már évek óta boldog házasságban él, vagy éppen könnyen kihevert egy félrelépést, még nem lesz párkapcsolati tanácsadó.

Szükségesek a barátok a hétköznapi problémák kivesézése során, de a párkapcsolati szakértők azok, akik valóban sokat segíthetnek a szerelem kiteljesedésében, valamint a gondok megoldásában – különösen akkor, ha igazán komoly nehézségekről van szó.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást