Szerelem / Párkapcsolat

Ezért nem jó ötlet kivesézni a barátokkal a párkapcsolati gondokat

Ezért nem jó ötlet kivesézni a barátokkal a párkapcsolati gondokat

A legnagyobb harmónia mellett is óhatatlan, hogy a házasságok időnként kisebb-nagyobb harcokhoz vezetnek. Ezeket a problémákat rendezni kell. De vajon helyes dolog úgy kilábalni belőlük, hogy közben megosztjuk őket a barátokkal, a családdal? Segítenek-e tanácsaik a problémák megoldásában, vagy rosszabbá teszik a helyzetet? 

Teljesen természetes, hogy szeretteinkhez fordulunk, amikor falakba, nehézségekbe ütközünk. Ez valójában egy nagyon jó dolog, hiszen ők meghallgatnak minket és a tőlük telhető legnagyobb segítséget nyújtják számunkra. Nincs ez másként velem és a barátaimmal sem: el sem tudom képzelni, hogy elhallgassak előlük valami fontosat, vagy ne legyek ott velük, amikor szükségük van rám. Ugyanakkor a magánügyeket nehezen vagy egyáltalán nem szeretem megosztani. A Two Drops Ocean szakértői szerint, nem ajánlott a párkapcsolati problémákat kiteregetni.

Nézzük, miért is nem jó, ha a barátainkkal vesézzük ki a párkapcsolati gondjainkat!

Csak féligazságok alapján dönthetnek

Amikor beavatod a barátnődet a párkapcsolati konfliktusodba, akkor automatikusan csak a történet egy részét tudod elmondani neki. Jó esetben ennek az ellenkezőjére is törekszel, ám szinte biztos, hogy hiányos információkkal szolgálsz, hiszen valószínűleg még benned sem állt össze a kép. Az is biztos, hogy nem tudsz minden kiváltó okról, és érzelmileg túlfűtött vagy: egyértelmű, hogy csak a te, kissé zavaros szemszögödből tudsz mesélni. Így aztán a barátnőd ez alapján fog véleményt formálni. Adott esetben a szövetségeseddé válhat, aki olyasmire bújtat fel, ami csak egyre távolabb és távolabb sodor a tényleges probléma megoldásától.

Ugyanúgy törődnek önmagukkal, mint veled

A barátok éppen azért imádni valóak, mert nem csak magukkal törődnek. Nagyon nehezükre esik elfogulatlanul látni azt a helyzetet, amit elmesélsz nekik, mert automatikusan veled tudnak azonosulni és a te pártodat fogják majd. Legalábbis nagyon ritka az, amikor egy barát kíméletlenül őszinte és képes rá, hogy érzelmileg elvonatkoztasson a helyzettől, majd a véleményét úgy tálalja, hogy ne legyél vérig sértve… A többség inkább kerüli a konfliktust (főleg a legjobb barátnőjével), ráadásként pedig valóban nem tud elvonatkoztatni attól, hogy ő igazából veled van jóban, és ez minden körülmény felett áll. 

mdphoto16/istockphoto.com

Tapasztalataik alapján adnak tanácsokat

Mivel nem szakértők, nem tanulták a különböző emberi reakciókat, játszmákat, a barátnők csak tapasztalataik alapján adhatnak tanácsokat. Ebben persze az összes jó szándékuk benne van, de attól a tényen még nem változtat: az ő életük nem a tiéd. A kapcsolatok alapértékei változatlanok maradnak, de minden ember egyedülálló, minden kapcsolat más és más. Így ami a barátnőd számára jól bevált rutin, az korántsem biztos, hogy nálad is működni fog.

Kivetíthetik rátok az előítéleteiket

Akárcsak a tapasztalataikat, úgy a saját problémáikat, előítéleteiket is kivetíthetik a barátnők, még pedig tudat alatt. Elég csak arra gondolni, hogyan ítélkezünk azokról az emberekről, akik félrelépnek, különösen, ha a megcsalt fél a legjobb barátnőnk… Ilyenkor nem igazán számít, mik voltak az idáig vezető okok, a kiváltó körülmények, csak az a lényeg, hogy „minden férfi egyforma”.

Ha a barátnődnek is volt ilyen, vagy ehhez hasonló párkapcsolati gondja, akkor automatikusan ki fogja a te helyzetedre vetíteni a tapasztalatait. Ekkor pedig már meg is fűszerezi az egészet az előítéleteivel, holott elméletileg nagyon hiteles is lehetne a véleménye, hiszen ő már átment ugyanezen a helyzeten. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ilyenkor felszínre törnek az elfojtott indulatok. Ezek viszont nem segítenek abban, hogy a tényleges problémát sikerüljön megoldanod. 

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást