Párkapcsolat / Szerelem

BarÁTOK, avagy ismerd fel időben a barátnak hitt ellenséget

BarÁTOK, avagy ismerd fel időben a barátnak hitt ellenséget

Annyi idézet kering a köztudatban, mely túlbecsüli és felülértékeli a barátság fogalmát, hogy te is tudnál mondani legalább kettőt, de egyet biztosan. Érdekes azonban, hogy a kígyót a keblünkön mondással kevesen hozzák összefüggésbe a barátságot. Pedig hány ilyen történetet lehet hallani, hány ilyen pillanat van már a te hátad mögött is, mégis megtörténik, hogy kétszer lépsz az adott folyóba.

Tisztázandó az a tény is, hogy a barátságot egyébként máshogy definiálja mindenki. Míg az egyik félnek annyit jelent, hogy a boldog pillanatokban együtt örül veled, addig a másikra csak a fájdalmas időszakokban számíthatsz. Egy kicsit mind a két végletre szükség van. De nem is ez most a fontos, hanem hogy megtanuljuk kiszűrni azokat a barátokat, akik igazából nem is akarják a javunkat.

Ó, az a sokat emlegetett sárga szemű!

Az irigység a mindennapjaink része, velünk születik és velünk hal, viszont képes kapcsolatokat, barátságokat tönkretenni. Pontosabban általa az egyik fél teszi tönkre a másikat. Fontos, hogy raktározzuk el a rossz tapasztalatokat, és ne istenítsük úgy a barátságot, mintha az egy szent kötelék lenne – mert sajnos nem az. Köttetnek persze életre szóló barátságok, de kevés sajnos az annyira szerencsés találkozás.

A szerelemre szokták mondani, hogy nyomorba dönt, pedig szerintem egy álbarátság sokkal nagyobb kárt is teheted benned, mint a szerelem. Gondolj csak bele, mennyi olyan tanácsot fogadtál már meg az életben, amit azért kaptál, hogy még véletlenül se váljon a hasznodra.

Nyilván nem egészséges, ha minden sarokban szörnyet látsz, de jobban teszed, ha csupán egyetlen ember tanácsait fogadod meg: a saját magadét. Saját bőrömön is tapasztaltam a hamis tanácsok és “jóakaratnak” álcázott rosszindulatot, és ezzel nem hiszem, hogy egyedi eset lennék.

Nem könnyű megkülönböztetni az igazit a hamis baráttól, de azért vannak árulkodó jelek.

Az igazi barát mindig a javadat akarja, így melletted áll, kitart még akkor is, ha őrültséget csinálsz. Ha meghagyja neked a szabad választás jogát, és nem akar rád kényszeríteni semmit, főleg nem a saját akaratát, akkor már szerzett egy jó pontot.

Jó a tanács, de csak akkor, ha indokolt és indokolva van, a végső döntés pedig a tiéd legyen, ne másé.

Porold ki a kapcsolataidat!

Egyébként, ha valakivel kapcsolatban azt érzed, hogy nincs szükséged rá az életben, az valószínűleg úgy is van. Ne félj hát kiporolni néha a kapcsolataidat, mert számos álbaráttól szabadulhatsz meg. Ide tartoznak például az érdekbarátságok is, de nem ők a legrosszabb kategória!

Sokkal rosszabb az, ha olyan barátnőt fogtál ki, aki rád telepszik, uralkodik rajtad, netán zsarnokoskodik is, illetve az érzéseiddel tart fogságban. Amikor megsértődik, mert nem szánsz rá elég időt, és hetekig büntet. Amikor nem hagyja, hogy szabadon dönts, hanem folyamatosan a saját igazát szajkózza, a saját gondolatait ülteti át beléd. Amikor nem vigasztalni próbál egy kudarcod után, hanem még le is minősít, vagy amikor képtelen veled örülni, mert erősebb a saját féltékenysége, mint a barátságotok.

A féltékenység egyébként nem mindig romboló. Ha beismerjük és közben örülni tudunk a másiknak, akkor talán csak a saját sikertelenségünk tört le, egy kis önbizalommal pedig hamar túl tudunk jutni féltékeny gondolatainkon.

Az álbarátok a hosszantartó kapcsolatoknál a legveszélyesebbek. Érzed, hogy valami nem oké, mégsem szakítod meg a barátságot, mert már évek óta ott vagytok egymásnak, és ez jelent valamit. Sajnos mégsem. Ez nem úgy működik, mint a boroknál, annak ellenére, hogy ezt állítják. A legjobb, amit a védelmed érdekében tehetsz, hogy a szívedre hallgatsz. Aki nem a javadat akarja, azt söpörd ki az életedből és engedd be azokat az embereket, akik tiszta szívvel, jó indulattal állnak hozzád. Ennyi az egész.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást