Veszélyes lehet balkezes gyereket átszoktatni. Szakértővel a balkezességről

Veszélyes lehet balkezes gyereket átszoktatni. Szakértővel a balkezességről

Címlap / Életmód / Veszélyes lehet balkezes gyereket átszoktatni. Szakértővel a balkezességről

A mai napig vannak, akik negatív dolognak tartják azt, ha valaki balkezes: az sem ritka még manapság sem, hogy megpróbálják a balkezes gyermekeket átszoktatni jobbkezességre, nem törődve azzal, hogy így akár maradandó, akár kimondottan súlyos károsodást is okozhatnak a számukra. Pedig a balkezesség már az ősembereknél is jelen volt, ugyanis náluk is megfigyelhető a kézdominancia, így az úgynevezett „legnagyobb kisebbség csoportja” már az ősidők óta jelen van a társadalmunkban.

A Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökével beszélgettünk arról, hogy milyen volt régen a balkezesek megítélése, hogyan is alakulhatott ki a balkezesség, és milyen nehézségekkel kell megküzdene egy balkezesnek a modern, erősen jobbkezes társadalomban.

Kiss Erzsébettől, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökétől megtudtuk, hogy több elmélet szerint akkor alakult ki a kétkezesség, amikor a beszédközpont is, mert ekkor aszimmetrikussá vált az agy, és kialakult a néma, jobb agyfélteke, és a beszédért, racionális gondolkodásért felelős bal.

– Hogy a balkezesség pontosan hogyan is alakulhatott ki, abban senki sem foglal biztos állást, csak elméletek léteznek erre: 2006-ban például találtak egy gént, amelyről azt állítják, hogy a balkéz dominanciájáért felelős – magyarázta az egyesület elnöke.

Annyi azonban bizonyos, hogy már az ősembereknél is voltak jobb és balkezesek is, melyeket barlangrajzok bizonyítanak, és leletek is: ezekből ugyanis megfigyelhető, melyik kéz csontozata volt erősebb.

A régi kultúrák megbecsült tagjai

A balkezességet a mai napig rossz dolognak tartják néhányan, és magának a bal szónak is negatív jelentése van a legtöbb nyelvben, így még a magyarban is. – A balkezesség aránya 16,5 % – a mi felmérésünk szerint,  3-8 éves gyerekeknél –, ezért mindig megvolt az a nézet, hogy ők valamilyen módon kilógnak a sorból a nagy többséghez képest. Pedig még a korai társadalmakba is be tudtak illeszkedni a balkezesek is, megvolt a maguk helye itt is, sőt, bizonyos kultúráknak nagyon megbecsült tagjai voltak, hiszen voltak olyan népek, ahol direkt balkezeseket is választottak a hadseregbe, a balkezes harc miatt, egyfajta hadászati technikaként – mondta el nekünk Kiss Erzsébet.

Az átszoktatási problémát nagyon komolyan kell venni, ugyanis ez az egyszerűbb beszédhibától kezdve akár súlyosabb agykárosodást is okozhat, hiszen ezzel gyakorlatilag a gyermek elméjét bolygatják meg.

Drazen_/istockphoto.com

Az egyesület elnöke szerint nem véletlen, hogy a balkezesekhez olyan tulajdonságokat szoktak társítani, mint a kreativitás vagy a művészi hajlam, hiszen egy alapvetően jobbkezes világhoz kell alkalmazkodniuk, és mivel a másik agyféltekéjük a domináns, a balkezeseknek máshogy kell gondolkodniuk. – A balkezeseknek szükségük van a kreativitásra, hogy boldoguljanak a jobbkezes társadalomban. Az sem furcsa, hogy régen összefüggésbe hozták őket a mágikus, varázslattal kapcsolatos képességekkel, pedig pusztán a kreativitásuk miatt sok balkezes ügyesebbek néhány dolgokban a jobbkezeseknél vélekedett az egyesület elnöke.

Nehézséget okozó hétköznapi dolgok

A balkezeseknek néhány olyan hétköznapi dolog is nehézséget okoz, amelyre nem is feltétlenül gondolnánk, csupán azért, mert alapvetően a jobbkezes társadalomra lettek ezek a dolgok kialakítva.

– Az egyik ilyen természetesen az írás, amelyet jobbról balra (balról jobbra) végzünk, és amely során a balkezeseknek fordítva kell hurkolniuk, és egymással összekötniük a betűket, amely elég nehéz feladat. Természetesen van speciális balkezes írástechnika is, de ez sem működik feltétlenül minden balkezesnél. A másik hatalmas mindennapi probléma, hogy jobbkezes ollót használ a legtöbb balkezes, amellyel nehéz számukra a vágás, és ugyanez igaz minden forgatható használati eszközre, mint például a ceruzafaragó vagy a zöldséghámozó (inkább a konzervnyitó), hiszen ezeket egy bizonyos módon kell mozgatni ahhoz, hogy az élük vágjon, a balkezeseknek pedig ezt fordítva kell tenniük a jobbkezesekhez képest – hívta fel rá a figyelmet Kiss Erzsébet.

Kép forrása: khunaspix/depositphotos.com

A mai napig próbálkoznak az átszoktatással

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete megpróbál egyfajta, elsősorban érdekvédő szervezetként fellépni a balkezesek esetében, és tájékoztatást, háttérinformációkat adni, illetve segíteni, hogy milyen problémával milyen szakemberhez fordulhatnak, mint pszichológusok, logopédusok és hasonlók.

– Sajnos a mai napig előfordul, hogy a balkezes gyerekeket megpróbálják átszoktatni, első sorban az óvodában, iskolában. Havonta 2-3 ilyen esettel megkeresnek minket szülők, vagy esetleg nagyszülők, ha azt látják, hogy a szülő szeretné átszoktatni a gyermekét.  (Ezt át kellene fogalmazni: szülők, nagyszülők keresnek meg, pedagógus akar átszoktatni. Pedagógus keres meg, szülő akar átszoktatni. ) Az átszoktatási problémát nagyon komolyan kell venni, ugyanis ez az egyszerűbb beszédhibától kezdve akár súlyosabb agykárosodást is okozhat, hiszen ezzel gyakorlatilag a gyermek elméjét bolygatják meg. Ha egy gyermeket átszoktattak, még első osztályos koráig vissza lehet szoktatni, de ilyenkor is felmerülhetnek még olyan gondok, mint a viselkedészavar – mondta az egyesület elnöke.

A Magyarországi Balkezesek Egyesületének köszönhető az is, hogy itthon sok balkezes eszközt is be lehet szerezni, hiszen a külföldi piacokról sok ilyen terméknek ők intézik a beszállítását is. – Hogy egyszerűbb legyen a balkezesek élete, fontos, hogy legyen lehetőségük a balkezes eszközökhöz hozzájutni, ezért foglalkozunk ezzel is. A céljaink között van az is – tette hozzá az egyesület elnöke –, hogy tanuljunk és taníthassunk is a balkezességről, hogy így még inkább tudjunk segíteni azoknak, akik hozzánk fordulnak a problémáikkal.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!