Otthon / Háztartás

7 baktériumtelep a lakásban, amit gyakran kifelejtünk takarításkor

Tiszta a lakásod? Egészen biztos vagy benne? Néhány helyen sokkal könnyebben megtelepednek a kórokozók, a takarításból azonban sokszor éppen ezek a területek vagy használati tárgyak maradnak ki, mert nincsenek szem előtt. Megmutatjuk, hol keresd a bacik tanyáját, és azt is, hogyan számolj le a kórokozókkal.

Kilincsek

Hogy a WC és a fürdőszoba kilincsét nem éppen patyolat tiszta kézzel szoktad megfogni, az egyértelmű, de a bejárati ajtó kilincse is sok kórokozót összegyűjthet.

Nem véletlen, hogy ha például a városban közlekedsz, hazaérkezés után első dolgod megmosni a kezedet – addigra azonban már összefogdostad a kilincset, amin egyébként a kezeden lévő zsírréteg is csinos nyomot hagy.

Szerencsére a takarítása nem bonyolult, bármilyen tisztítószeres, vizes ronggyal áttörölheted.

Távirányító

Szintén a kezeden lévő zsírrétegből rakódhat rá szennyeződés, de az sem ritka, hogy mondjuk a kanapén majszolás közben váltasz csatornát, így különböző ételmaradékok is a gombokra kerülhetnek.

Léteznek speciális tisztítószerek a távirányító tisztítására, de mosogatószeres vizet is használhatsz, a lényeg, hogy alaposan csavard ki a rongyot, nehogy a folyadék a gombok mellett a kapcsoló belsejébe jusson.

Telefon

Akár mobil, akár vezetékes, akár a kaputelefon az, ha megcsörren, azonnal felkapjuk, mindegy, hogy éppen tésztát gyúrtunk vagy a kutyát etettük.

A telefonra azonban nem csak a kezedről kerülhet szennyeződés, a bőrödön, illetve a hajadon lévő zsírréteg is megtelepedhet a kagylón, ezért ne csak a külső, hanem a belső részeket is töröld át, lehetőleg alkoholos tisztítószerrel, ami oldja a zsíros szennyeződéseket.

Cipős szekrény

Talán nem is kell magyaráznunk, hogyan kerül ide a sok baktérium: itt köt ki mindenféle szennyeződés, amit a cipőd talpával az utcáról összegyűjtesz. Bár szerencsére a cipő tároláson kívül másra nem használjuk, azért legalább a kellemetlen szagok miatt érdemes időnként kipakolni, és fertőtleníteni a cipős szekrényt.

Erre az ecetes víz tökéletes megoldás, hiszen elpusztítja még akár az esetleges gombákat is, és semlegesíti a kellemetlen szagokat.

Ha egy kis tálkában egy kevés sót is teszel a szekrénybe, mielőtt visszapakolnád a cipőket, hosszú időre megakadályozhatod, hogy a kellemetlen szagok visszatérjenek.

Kanapéhuzat

Azon túl, hogy néha bizony némi ételmaradék is landol itt, a kanapéhuzatra bőven kerül haj, elhalt hámsejtek, és persze izzadtság is, főleg ilyenkor, nyáron.

Ha levehető huzatod van, akkor egyszerű a dolgod, hiszen ott a mosógép, de a fix huzat már problémásabb.

Egy gőztisztító segíthet, hogy anélkül frissítsd fel a bútort, hogy újra kellene kárpitoztatnod, ha pedig ilyened nincs, akkor egy finom kefét márts ecetes vízbe, és ezzel dörzsöld át az ülőgarnitúrát.

Mosogatószivacs

Még ha csak néhány hétig használod is, a mosogatószivacson akkor is rengeteg kórokozó telepedhet meg, akár már egyetlen használat során, amik aztán a mosogatóban, még rosszabb esetben következő mosogatáskor az evőeszközökön kötnek ki.

Egy kis citromos öblítés segíthet, de a forróság még tökéletesebben pusztítja el a bacikat: tedd a mosogatószivacsot egy percre a mikróba, és máris kiiktattad a leggyakoribb fertőzések forrásait.

Viszont azt az egy percet töltsd a mikró mellett, mert a művelet tűzveszélyes lehet, és jobb félni, mint megijedni.

Vágódeszka

Különösen a fán, de ha összekarcolódott, akkor már a műanyagon is könnyen megtelepednek a baktériumok.

Természetesen sokat számít, ha használat után azonnal elmosod a vágódeszkát, és nem hagyod, hogy a nedvesség rászáradjon, de időnként nem árt bevetni az alábbi trükköt a maximális biztonságért: vágj félbe egy citromot, és ezzel dörzsöld át a vágódeszkát, majd hagyd megszáradni.

A fa deszkára érdemes néha egy kis sót szórni, ami kiszívja a rostok közé került nedvességet, így a deszka nem fog olyan könnyen penészesedni. Természetesen a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint a húsfélék szeleteléséhez még így is érdemes külön deszkát használni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást