Bakator Bor- és Gasztrofesztivál: A keleti régió legautentikusabb borgasztronómiai fesztiválja

Bakator Bor- és Gasztrofesztivál: A keleti régió legautentikusabb borgasztronómiai fesztiválja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Bakator Bor- és Gasztrofesztivál: A keleti régió legautentikusabb borgasztronómiai fesztiválja

Debrecenből indulva, a mindössze egyórás autóúton észrevehetetlenül lépjük át Erdély és Partium határait. A kicsiny falucska, Bihardiószeg ad otthont minden évben a Bakator Bor- és Gasztrofesztiválnak. A községen belül pedig a már letűnt korok barokk pompáját idéző, több mint 400 éves Zichy-kastély kertjében és a Padalja-pincesoron találkozni a kulináris kínálattal. 

Tudtad, hogy Debrecennek van szőlőskertje? 

A 19-20. században a Zichy-család száz éven át irányította az érmelléki szőlőművelést és borkészítést, továbbá nekik köszönhető az első Magyar Királyi Vincellérképző megalapítása. A legendárium szerint ekkoriban 200 palack diószegi bakator még a kínai császár asztalára is eljutott.

Az érmelléki borvidék 250 hektár területéből napjainkban 80 hektáron művelnek szőlőt, többek között furmintot, rajnai rizlinget, traminit, szürkebarátot, és az egyik legősibb szőlőfajtát, a névadó Bakatort. Ez utóbbi szőlőfajta története hasonlít a Kadarka sztorijára, hiszen erről a fajtáról is elmondható, hogy majdnem kihalt, ám a gondos munkának, a szakértelemnek és az odafigyelésnek köszönhetően sikerült újjáéleszteni, napjainkban pedig reneszánszát éli. Különlegessége az, hogy kizárólag ezen a bihardiószegi vidéken honosított fajta.  

Kóstolópohárral, zenével és tánccal

A rendezvény újdonságának számít, hogy a helyi borok, a tradicionális ízek és a minőségi zene mellett idén az érmelléki néptánccsoportok is főszerepet kapnak, sőt, tekintettel a modern igényekre, zenél a csodálatos – Bartók Tavaszon is hallhatott – Drimba Cristina és a szövegcentrikus, élőhangszeres popzenéjéről ismert 4S Street zenekar. A szervezők a focirajongókra is gondoltak, így a nap végén az UEFA-bajnokok ligája döntőjének eseményei is követhetőek a szőlőbirtokról.

A teljes program a Kölcsey Központ oldalán érhető el.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!