Ezek a növények szerencsét és szerelmet hoznak – a magyar hagyományok szerint

Ezek a növények szerencsét és szerelmet hoznak – a magyar hagyományok szerint

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezek a növények szerencsét és szerelmet hoznak – a magyar hagyományok szerint / 2. oldal

Rengeteg hiedelem fűződik a növényekhez, ez is azt bizonyítja, hogy hajdanán milyen közel álltak hozzánk és mennyivel bensőségesebb volt a kapcsolat az emberek és a növények között.

Jóslás, keresgélés

Az aranyvesszőt elveszett tárgyak keresésére használták, még pedig oly módon, hogy függőlegesen tartva állítólag abba az irányba hajlott el, amerre az elveszett tárgy vagy az elásott kincs található volt. 

Az észak- amerikai gyarmatosítók a varázsmogyoró vesszőit használták arra, hogy megtalálják a kútásásra alkalmas helyet. 

Varázsmogyoró vessző
korokerokero/istockphoto.com

Találkozás különleges lényekkel

A legenda szerint Szent Péter a földre ejtette egyszer a mennyország kulcsait, melyek nyomban gyökeret eresztettek, és így született a tavaszi kankalin, aminek virágzata kulcscsomóra emlékeztet. Más megfigyelések szerint vonzza a fülemüléket, és akár tündéreket is lelhetünk a közelükben. 

A mandragórához számos babona fűződik, kezdve azzal, hogy az ókori görögök vaskos főgyökerében emberi formát véltek felfedezni. Úgy tartották, hogy sikít, mikor kihúzzák a földből, és az ember, aki kihúzta a pokolba száműzettetik, ezért biztonságosabb volt állatokra bízni ezt a feladatot. Amulettekben is használták szerencsevonzóként illetve, hogy a gonoszt és a betegségeket távol tartsa.

Gyökere a középkorban az arannyal volt egyenértékű, mert azt tartották róla, hogy akinek a birtokában van gazdag lesz és hatalmas, valamint magához vonzza a szerencsét és a szerelmet. Sokáig azt feltételezték, hogy az a szivacs, amit Jézusnak kínáltak a keresztre feszítésekor mandragórával volt átitatva, ami nyugtató és fájdalomcsillapító hatása révén enyhíthette a szenvedéseit. Ördöggyertyának is nevezték, mert egy időben elterjedt, hogy a gyökér világít a sötétben. 

Sok kedves és talán még több érthetetlen vagy megmosolyogtató babona kapcsolódik tehát a növényvilághoz. Jelenünkben már logikátlan lenne ezen elvek és elképzelések szerint alakítani az életünket, de mégis valahogy jó érzéssel kellene, hogy eltöltsön minket, mert őseink nagyon is figyelmesen és érzékenyen fordultak feléjük. Nekünk is ezt kell tennünk, kicsit felvilágosultabb formában. 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»