Szerencsét és szerelmet hozó növények, a népi hagyományok szerint

Szerencsét és szerelmet hozó növények, a népi hagyományok szerint

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Szerencsét és szerelmet hozó növények, a népi hagyományok szerint

Egyes növények ősidők óta fontos helyet foglaltak el életünkben, mind fizikailag, mind érzelmileg. Védelemre számítottak tőlük, jósoltak, szerencsét vagy szerelmet vonzottak velük, tehát az élet leglényegesebb kérdéseiben fordultak hozzájuk.  

Védelmezők és szerencsét hozók

Az orbáncfű több kultúrában is védelmezőként szerepelt. A skótok szemmel verés ellen viselték, másutt úgy gondolták, hogy az ajtó fölé rögzített orbáncfűcsokor megvéd a villámlástól és a tűz ellen, valamint megakadályozza, hogy gonosz erők betegyék a lábukat a házba. 

Szerencsét hozó növények
Eladstudio/istockphoto.com

Az európai parasztok az angyalfű leveléből betegségek és ártó szellemek ellen védő nyakláncot készítettek a gyermekeiknek. 

A navahók szerencsehozó talizmánként használták a borókát.

A néphit szerint a bejárat mellé ültetve vagy az ajtóra akasztva megvéd a boszorkányok és a tolvajok ellen, sőt még átkok megtörésekor is alkalmazták.

A nemes babért is azért ültették az ajtó elé, hogy vonzza a szerencsét és elűzze a szellemeket. Erőnövelő bájitalokba keverték és abban is bíztak, hogy megálmodják a jövőt, ha a párnájuk alá teszik. 

Régen úgy tartották, hogy a háztetőre ültetett kövirózsa megvédi a házat a villámcsapástól, ezért Nagy Károly rendeletben utasította arra az alattvalóit, hogy eszerint járjanak el.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást