Hozzávalók:
– 20 dkg száraz bab
– víz
– 1-2 babérlevél
– fél evőkanál só
– 2 gumó édeskömény
– 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
– 2 evőkanál olívaolaj
– 2 gerezd fokhagyma
– 5 csésze húsleves alaplé
– 1 nagy kokcára vágott paradicsom
– 2 sárgarépa, szeletelve
– 2 marék vágott zöld káposzta
– 10 dkg zöldbab, darabokra törve
– 4-5 levél friss bazsalikom tépkedve
– fél evőkanál só
– levestészta (opcionális)
– díszítéshez parmezánsajt, pirítós kenyér kockák (opcionális)
Elkészítése:
1. Öblítsük le a babot, majd helyezzük egy tálba, öntsük fel vízzel és hagyjuk ázni egy éjszakán át. Öntsük le róla a vizet.
2. Egy serpenyőbe öntsük bele a babot, 3 csésze friss vizet, tegyük hozzá a babérlevelet, és egy kávéskanál sót. Forraljuk fel, majd főzzük 2 órán keresztül fedő alatt.
3. Egy 6 literes lábasban pirítsuk meg olívaolajon a hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd a szeletelt édesköményt, tyúkhúsleves alaplevet, paradicsomot és sárgarépát. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra. Fedjük le és főzzük még másfél órát. 30 perc után adjuk hozzá a káposztát és zöldbabot is. Fűszerezzük bazsalikommal, sóval, borssal. 10 perccel azelőtt mielőtt kész lenne, adjuk hozzá a levestésztát (opcionális). Tálaláskor szórjuk meg sajttal és pirítós kockákkal.