Az otthonod színeinek 7 kevésbé ismert jelentése

Az otthonod színeinek 7 kevésbé ismert jelentése

Címlap / Otthon / Dekor / Az otthonod színeinek 7 kevésbé ismert jelentése

A bennünket körülvevő színek hatással vannak ránk: vannak, akik szerint egyenesen gyógyító hatással bírnak, de az biztos, hogy befolyásolják a hangulatunkat, így a cselekedeteinket is, sőt még azt is, hogyan érzékelünk bizonyos ízeket. Nem árt tehát, ha tisztában vagy a színek néhány alapvető hatásával, mielőtt nekiállsz festeni a falakat.

Élénk színek

Az erőteljes színek, mint például a sárga, a narancs, vagy a kék és a zöld vibráló árnyalatai uralják a teret, és azonnal hatással lesznek arra is, aki egy ilyen színű szobába belép.

Barátságos, vidám színek, amelyek beszélgetésre sarkallnak, ezért jó választás lehet egy ilyen árnyalat a konyhába, az előszobába, vagy azokba a helyiségekbe, ahol vendégeket fogadsz.

Sötét színek

A sötét árnyalatok, mint például a mélyebb piros, a lila, a sötétkék vagy a sötétzöld kontrasztos és akár komor hatást is kelthetnek, de a megfelelő helyen és a megfelelő kiegészítőkkel otthonos, komfortos hatást ébresztenek benned.

Ha ilyen hatást szeretnél elérni, nyugodtan válassz a sötétebb színek közül a hálószobádba vagy a fürdőszobádba – még annak az ősi szabálynak sem kell visszatartania, hogy kis helyiségekben nem szabad sötét színeket alkalmazni, a barnás, csokoládés árnyalatok például a lakberendezők szerint az apró szobákban is jól mutatnak, mert meleg, kuckós érzetet keltenek.

Meleg színek

A narancs és a citromsárga köztudottan serkentik a kreativitást és gondolkodásra serkentenek, ezért nem kimondottan javasolt a használatuk például a hálószobában, ahol pihenni szeretnél.

De azt tudtad, hogy ezek a színek a hőérzetedre is hatnak?

Ha ilyenre fested a falakat, melegebbnek fogod érezni a szobát, így az északi fekvésű helyiségekbe ideális választás lehet.

Hideg színek

A hideg színek, például a jeges kék vagy zöld nyugtatóan hatnak, így például hálószobákba ideálisak.

Ha attól félsz, hogy a helyiség ezektől túlságosan hideg és rideg lesz, társítsd őket meleg anyagokkal: plüssel, bársonnyal vagy szőrmével, és egyszerre érhetsz el relaxáló, otthonos hangulatot.

Tengerészkék

Mostanában nagyon divatos árnyalat, de vannak lakberendezők, akik például az étkezőhelyiségbe vagy más, vendégfogadásra szánt helyekre nem javasolják, mert ez a szín az elmélyülést, gondolkodást segíti elő, miközben csökkenti a beszélgetési kedvet.

Dolgozószobákba viszont éppen emiatt ideális.

Piros

A piros képes energetizálni, felpörgetni és a kreativitást is előhívja a szemlélőből, ugyanakkor ingerlékenyebbé, ellenségessé is tehet, így nem jó választás például a gyerekszoba falait ilyen színűre festeni.

Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen hatással lenne egy helyiség hangulatára a piros, akkor egy egész fal lefestése helyett próbáld meg inkább kiegészítőkön alkalmazni, valamilyen semleges háttér előtt.

Szürke

A szürke újabban a lakberendezők egyik kedvenc színe, de mielőtt a konyhában vagy az étkezőben használnád, nem árt tudni, hogy vannak, akik szerint csökkentheti az étvágyat ez az árnyalat.

Ugyanakkor vízkékkel és kevés arannyal nem csak jól mutat, de ki is egyensúlyozható, tehát kellemes, nyugodt környezetet teremt az evéshez.

Így nem csökkenti az étvágyat, csupán lelassítja, ahogyan eszel, ami kifejezetten jót tehet az emésztésednek is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást