Az omikron új alvariánsa nem lopakodik, csak „bújócskázni” próbál

Az omikron új alvariánsa nem lopakodik, csak „bújócskázni” próbál

Címlap / Életmód / Egészség / Az omikron új alvariánsa nem lopakodik, csak „bújócskázni” próbál

Bár hazánkban a Nemzeti Népegészségügyi Központ – és a Neumann Labs saját – adatai szerint is egyértelműen és döntően az omikron eredeti variánsa a domináns, az NNK munkatársai múlt hét pénteken kimutatták az omikron új, bizonyos országokban látványosan terjedő alvariánsát. A BA.2 néven ismert alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést. 

Az NNK bejelentése óta az eredeti omikront is kimutató Neumann Labs itthon már további hat távol-keleti személy esetében azonosította biztosan az új alvariánst, akik mind szoros kapcsolatban állnak egymással. 

„Ez a gyors és viszonylag nagyszámú beazonosítás is megmutatja, hogy a nemzetközi sajtóban „lopakodó omikronnak” elnevezett alvariáns esetében nem egy, a „radarjaink” számára láthatatlan „szupervariánsról” beszélünk, csupán az antigéntesztek elől tud elbújni a fertőzés kezdeti szakaszában” – hívja fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője

„A PCR tesztek esetében ezzel szemben mindössze arról van szó, hogy ha eddig meg akartuk állapítani, hogy delta vagy omikron fertőzést észleltünk-e, bevetettünk egy konkrét variánsazonosítót, hogy melyik variánsról is van szó. Azért hívják félreértésből lopakodónak a BA.2-es verziót, mert az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztettük a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a hagyományos, minden nap használt PCR tesztek ugyanúgy kimutatják ezt az alvariánst, mint az omikront és az összes többi variánst is. Magyarán szólva az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel” – teszi hozzá az ügyvezető. 

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium Magyarországon elsőként vezette be az influenza és a COVID-19 egyidejű PCR tesztelését, valamint az önmintavételes, otthoni használatra kifejlesztett PCR tesztet is. Hazánkban a laboratórium kutatásai tették lehetővé elsőként a dél-afrikai koronavírus-variáns (501Y.V2 vírusváltozat) azonosítását, továbbá a brit variánshoz köthető drasztikusan magas vírusszám kimutatását a fertőzöttekből, és így a variáns gyorsabb terjedésének megértését. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást