Ezt érdemes tudni az autófólia eltávolítása kapcsán

Ezt érdemes tudni az autófólia eltávolítása kapcsán

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Ezt érdemes tudni az autófólia eltávolítása kapcsán

Legyen az bármi, ami a karosszérián van, idővel legalább a lakkba beleég. Ezért szokták felhívni az autótulajdonosok figyelmét arra, hogy a karosszérián megtapadó szennyeződéseket is célszerű minél előbb eltávolítani. (x)

A hő és az UV-sugárzás együttes hatása ugyanis valóságos tapétát készít az autó felületén lévő dolgokból. Így van ez az ablakfóliával, a különféle matricákkal és a reklámfeliratokkal is.

Mi a helyzet az autófóliával?

Az autófólia sem tartozik a kivételek közé. Eltávolítása meglehetősen komplikált, mivel maga a fólia és a ragasztó nagyon szorosan képes tapadni akár az üvegfelülethez, akár a fényezéshez. Megeshet, hogy a fólia eltávolításakor a festékréteg, vagy akár az ablak fűtőszála is lejön.

A fólia eltávolítását követően ragacsos nyom marad hátra. Mellékhatás még, hogy a fóliázott autó nem egyformán fakul. Mindezeket olvasva joggal vetődhet fel benned, hogy egyáltalán megéri-e fóliázni az autót? Nos, valószínűleg nem igazán. A POLIRTECH.HU üvegtisztításra alkalmas eszközeivel sikerülthet rendben tartanod a felületeket hosszú távon, ne kísérletezz a fóliával!

Bár idehaza szabályok tiltják, hogy erősen sötétített ablakokkal vegyen részt valaki közúti forgalomban, ennek ellenére sokan próbálkoznak ezzel. Rendőri ellenőrzés esetén azonban könnyű fennakadni a rostán, műszaki vizsga előtt pedig ajánlott eltávolítani a szabályoknak nem megfelelő kiegészítőket. Ez azonban nem megy mindig könnyen.

Házilag is el lehet távolítani az autófóliát?

Általában ezt nem szokták javasolni. Ugyanakkor gondos odafigyeléssel meg lehet próbálkozni vele. Fontos, hogy legyünk nagyon precízek, és szánjuk rá az időt. Kapkodva nem lehet szép munkát végezni.

A legtöbb műhely általában nem vállal felelősséget a munkáért. Persze arra sincs semmiféle biztosíték, hogy mi magunk tökéletes eredményt fogunk látni, ha házilag állunk neki. Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy ragasztónyom maradhat a felületen. A hátsó üvegfólia esetében, ahogyan már említettük, könnyen kijöhet a plexiből a fűtőszál. A fólia eltávolításánál szempont az is, hogy milyen minőségű fóliát kell leszedni, de jól jön némi szerencse is.

Erre ügyelj, ha belevágsz a dologba

Míg autómosásnál arra van szükség, hogy kihűljön a karosszéria, itt épp ellenkezőleg. Válassz egy forró nyári napot, majd egy hajszárító segítségével folyamatos melegítéssel párhuzamosan húzd le óvatosan a fóliát az autóról! 

Természetesen nem muszáj hajszárítóval elvégezni a műveletet, ha van kéznél egy hőlégfúvó, az is jó lehet. Legyél azonban óvatos, mivel ilyen eszközzel 100 Celsius fokos levegőt is lehet fújni, ami a fényezésben vagy az ablakban is kárt tehet.

A ragasztónyomokat autóhoz való eltávolítóval célszerű leszedni. Előnye, hogy a nyomokat feloldja, a fényezést viszont nem károsítja. A műhelyekben használt nitrohigítóval sokkal nehezebb bánni.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!