Augusztus 1.: Az Anyatejes Táplálás Világnapja

Augusztus 1.:  Az Anyatejes Táplálás Világnapja

Címlap / Életmód / Család / Augusztus 1.: Az Anyatejes Táplálás Világnapja

Immáron 20 éve, hogy augusztus 1-je hivatalosan is az Anyatejes Táplálás Világnapjának számít az egész világon. Az anyatej fontosságát sokáig lehetne sorolni, ízelítőül most íme néhány ezekből!

Zsírok

Az anyatej olyan mennyiségben és koncentrációban tartalmaz telítetlen zsírokat, amely éppen ideális a baba számára.
Az újszülött az anyatej zsírtartalmát teljes egészében hasznosítja – ezt támasztja alá az is, hogy a kicsi székletében már egyáltalán nincs zsírmaradvány.

Védőanyagok

Az anyatejben ideális mennyiségben találhatóak meg azok a védőanyagok, amelyek elengedhetetlenek a kicsi védekezőrendszerének támogatásához.
Az éppen megszületett baba számára minden környezeti hatás ártalmas lehet, de az anyatejnek köszönhetően a baba mégis hatékonyan veszi fel a harcot ezek ellen.

Gyulladásgátlók

Az anyatej nem csak táplálja a kicsi szervezetét, de előre megvédi egyes betegségekkel szemben is.
Az anyatej tartalmaz olyan gyulladásgátló anyagokat, amelyek segítenek a különböző gyulladások minél gyorsabb gyógyulásában.

Különösen igaz ez az emésztőrendszerre, így például a gyomor és a belek védelmére.

Hosszú távú védettség

Az anyatejes táplálás előnyei nem csak a szoptatás alatt tapasztalhatóak, de jóval később is éreztetik jótékony hatásukat.
Igaz ez a felnőtt korban kialakuló szív- és érrendszeri betegségek előfordulási esélyeire, illetve az anyatej csökkenti a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség megjelenésének esélyét is.

Intelligencia

Bizonyított tény, hogy az újszülött korban anyatejjel táplált gyerekek később jobb eredményeket érnek el az intelligenciájuk mérésekor, vagyis magasabb pontokat szereznek az IQ-teszteken, mint azok, akik tápszeren nőttek fel.
Ez természetesen sok mástól is függ, de az anyatej befolyásoló hatása itt is bizonyított.

Elhízás

Az anyatejjel nem lehet túltáplálni egy csecsemőt, ami viszont lehetséges a tápszerrel etetett kisbabák esetében.
Ezért a tápszeres babák nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak csecsemő korukban, és ezek jó része felnőtt korára is küzdeni fog kisebb vagy nagyobb súlyproblémával.

Arcizmok

A szoptatás folyamán a kisbaba arcának minden izma folyamatos edzésnek van kitéve. Ez a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a babák izmai erősebbek, fogazatuk pedig rendezettebb és egészségesebb legyen.
Emellett a szoptatás következtében kisebb a későbbi beszédprobléma kialakulásának esélye is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást