Pénz és hivatás

7 jó ok arra, hogy felhagyj a perfekcionizmussal

7 jó ok arra, hogy felhagyj a perfekcionizmussal

Folyton azért küzdesz, hogy az élet minden területén tökéletes teljesítményt nyújts, és természetesen ugyanezt várod el másoktól is? A lépten-nyomon makulátlanságra törekvő perfekcionisták tényleg előre viszik a világot – de ha nem vigyáznak, könnyen felemészthetik őket a saját követeléseik. Összegyűjtöttünk hét jó okot arra, hogy miért érdemes a sztenderdekből olykor lejjebb adnod egy kicsit.

Rossz véleménnyel vagy arról, akiről nem kellene

Condoleezza Rice, aki fekete nőként 2005-től 2009-ig az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere volt, úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy óriási terhet jelentett számára a perfekcionizmusa, miután szembesült vele: azokat a tehetséges embereket is elriasztja, illetve elítéli a tökéletlenségük miatt, akiket egyébként nem kellene.
Ha tehát valaki tehetséges valamiben, attól függetlenül elismerheted és alkalmazhatod a tudását, hogy más téren is meg akarnád nevelni.

Nem jó azoknak, akik körülötted vannak

A perfekcionista főnök hosszú túlórák sorát jelenti az irodában, az ilyen anya pedig rengeteg bosszúságot okoz a férje és a gyermekei számára. Az elvárások puszta megléte szükséges és áldásos, a fejlődéshez elengedhetetlen dolog.
A túl magas mérce azonban ahhoz vezet, hogy a fejedben mindenhez egyetlen helyes út vezessen, amit persze te teszel meg a lehető legtökéletesebben. Kár, hogy a csemetéd matekdolgozatát nem írhatod meg! (Vagy pont szerencse?)

Hátráltatja a fejlődésed

Ha 95%-os teljesítmény esetén azon elmélkedsz, hogy azt az 5%-ot vajon hol vesztetted el, sürgősen gondold végig az értékrendedet! Ezzel a hozzáállással ugyanis megakadályozod, hogy maradéktalan sikerélményt élj át – hiába törsz tehát babérokra, egyszerűen képtelen leszel pozitív érzésekkel learatni őket.
A viselkedési minta megváltoztatása természetesen nem működhet egyik pillanatról a másikra, de már az is óriási eredmény, hogy felismered: ezen bizony változtatni kellene! Az örökös elégedetlenséggel ugyanis csupa negatív érzést és eseményt vonzol az életedbe.

Meggátolja a kockázatvállalást

„Kockázat nélkül nincs siker!” – tartja a mondás, aminek angol megfelelője egy kicsit lényegre törőbben hangzik: „No pain, no gain!” – azaz: fájdalom nélkül nincs jutalom. Persze, koránt sem kell mindenért szoronganod vagy szenvedned.
Ha azonban vérbeli perfekcionistaként élből elutasítod a kockázatot, s mindig a járt úton haladsz tovább, sajnos rengeteg élménytől és élettapasztalattól megfosztod magad. A tökéletesség hiányától való félelem ugyanis azt sulykolja beléd, hogy azon a terepen maradj, ahol 100%-ot tudsz nyújtani. Igen ám, de ennek nem sok értelme lesz egy idő után…

Megnehezíti a karrierváltást

Az egyetlen hivatásból, sőt munkahelyből álló karriermodell a legtöbb foglalkozás esetében már a múlté. Olyan világban élünk, ahol bárhol és bármikor újra lehet kezdeni.
A perfekcionistáknak sajnos nagyobb esélyük van rá, hogy a régi munkájuk mellett maradjanak, amelyben tudják magukról, hogy kiváló teljesítményre képesek – csak a boldogság lehetőségét áldozzák fel a betonbiztos talajért cserébe. Az újdonság felé történő apránkénti nyitás, a saját igények fokozatos felismerése így hát kulcsfontosságú a személyiségfejlődésben.

Lehetetlenné teszi a karrier és a magánélet egyensúlyát

Ha életed mindkét területén perfekcionista vagy, folyamatosan úgy fogod érezni, hogy egyik helyen sem vagy elég jó. Láttál már olyan embert, aki a munkahelyén, az otthonában és az emberi kapcsolatok terén is kiválóan teljesít? Előfordulhat, hogy kívülről akár több ismerősöd, barátod is megfelel a leírásnak, valójában azonban iszonyatos küzdelem szokott meghúzódni a cukormáz mögött.
Persze, tényleg akadnak, akiknek kisujjból megy minden, mivel azonban az élet többszereplős játszmákból áll, mindig beleköp valaki a perfekcionisták levesébe – s akkor jön az idegesség, a szorongás meg a pszichoszomatikus betegségek.

Elveszel miatta a részletekben

Hiába látod mikroszkopikus mélységig a folyamatokat – ha nem látod át egy-egy rendszer egészét, egyszerűen esélyed sincs a megoldásra. A perfekcionisták viszont addig húzzák az igát ilyen esetben, hogy az elejétől a végéig keresztülhaladnak az egész problémakörön.
Ez nagyjából olyan, mintha egy orvos a kislábujjad körménél kezdené a vizsgálatot, amikor a torokfájás a panaszod. A részletek tényleg fontosak, de ne irányítsd állandóan rájuk a reflektort!
Te magad is perfekcionista vagy, esetleg egy mindennapjaidban jelen lévő személyre ismertél a felsoroltakban? Várjuk a tapasztalataidat hozzászólásban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást