5 arcápoló termék, ami felesleges és 5, ami kell – bőrgyógyászok szerint

5 arcápoló termék, ami felesleges és 5, ami kell – bőrgyógyászok szerint

Címlap / Stílus / Arc / 5 arcápoló termék, ami felesleges és 5, ami kell – bőrgyógyászok szerint

Fontos termékek:

Egy jó arclemosó

Az alapos arctisztítás az első lépés, hiszen a bőrön maradt szennyeződés kiütést, pattanást vagy aknét okozhat, illetve a krémek nem tudnak rendesen beszívódni, ha nem tiszta a felszín. A bőrgyógyászok azt tanácsolják – főleg ha smink is van rajtunk – hogy duplán tisztítsunk: először célszerű egy olajos lemosóval, ami feloldja a sminket, majd egy bőrtípusunknak megfelelő másikkal, ami glikol- vagy szalicilsavat tartalmaz (utóbbi erősebb) és a napközben rárakódott kosztól szabadítja meg a bőrt. 

Szérum

Egy jó minőségű szérum valóban nem olcsó, de nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz, amiért hosszú távon meghálál majd a bőrünk. A bőrgyógyászok elsősorban a C-vitaminos szérum használatát javasolják, mert nagyon erős öregedésgátló hatása van. Harminc éves kor felett a sejtmegújító retinol is lehet az hatékony öregedésgátló bőrápoló rutin része, erről érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász tanácsát kikérnünk. 

Hidratáló krém

Az arctisztítás és a szérum után a következő lépés mindig egy tápláló krém legyen, hiszen ez hidratálja, azaz tölti fel nedvességtartalommal a bőrt. Nem kell a legdrágábbat venni, de fontos, hogy finoman masszírozzuk be. 

istockphoto

Fényvédő

Az esti bőrápoláshoz elég az alábbi három lépés, de napközben elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem. Borús időben is, télen is fontos ez, hiszen az UV sugárzás akkor is lehet erős, nemcsak akkor, mikor hétágra süt a Nap. Minimum 30, de inkább 50 faktoros fényvédő krémet használjunk és a nyakat, dekoltázst, sőt, a kézfejünket se hagyjuk ki. 

Ajakápoló

Az ajkunkat is ugyanúgy kell ápolnunk és védenünk mint arcunk többi részét, ezért este egy tápláló, reggel egy fényvédős ajakápolóval kenjük be. 

Elhagyható termékek:

Bőrradír

A fizikai hámlasztás sosem olyan kíméletes és hatásos, mint a kémiai. A bőrradírozás fizikai, a savas hámlasztás pedig kémiai és utóbbi sokkal kímélőbb és egyenletesebb bőrmegújulást eredményez. A testre használhatunk bőrradírt, de az arcra nem ajánlják az orvosok, mert a legtöbben hajlamosak túlzásba vinni és leradírozni, megsérteni a bőr védelmező felső rétegét. 

Tonik, esszencia

A tonik nem rossz és ha szereted, nem kell elhagynod, de nem alapvető szükséglet az egészséges arcápoláshoz. Arcmosás után bepermetezve tonikkal az arcot segíthet könnyebben beszívódni a krémeknek, azonban ezt a hatást azzal is tökéletesen el tudjuk érni, ha víztől még nedves arcra visszük fel a krémet. Az esszenciával is ugyanaz a helyzet, mint a tonikkal, hasznos lehet, de nem szükséges, azért kihagyható lépés.

Szemránckrém

A szemránckrémek drága és kis kiszerelésű krémek, amik jók ugyan, de tulajdonképpen ugyanolyan krémek, mint bármilyen más hidratáló. Használata üdvözölt, de nem elvárt, hiszen egy tápláló hidratáló krém ugyanazt tudja a szem köré kenve, mint a szemránckrém. Arra ügyelj, hogy a szem körüli vékony bőrt ne feszítsd, a legjobb, ha a leggyengébb ujjaddal, a gyűrűsujjal ütögeted be finoman a bőrbe. 

Arcpakolás, maszkok, olajok

Maszkból és pakolásból sokféle létezik, akár bőrtisztításra, akár táplálásra és ugyan nem árt, ha olykor kényeztetjük a bőrünket, de ha van egy jó bőrápolási rutinunk, akkor tulajdonképpen nem szükségesek. Egy finom olaj jó lehet a bőrápolási rutin befejező lépéseként, mert szépen „bezárja” a bőrbe krémeket, de ez sem szükséges, esetleg csak akkor, ha a hideg, szeles idő ellen védekezünk. 

Sminklemosó kendő

A legjobb, ha az arctisztító kendőt sosem használjuk: nem tisztít elég alaposan és nem tesz jót a bőrnek. Az egyetlen elfogadható alkalom az alkalmazására az, ha egyszerűen nincs a közelben folyóvíz az arc rendes megmosására.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást