Arany igazságok Hofi Gézától

Arany igazságok Hofi Gézától

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Arany igazságok Hofi Gézától

Hofi Géza szavaiban tovább él, mert olyan arany igazságokat mondott ki hétköznapi nyelven, a humor által, amikkel mindenki tudott azonosulni. Azt mondják, minden viccelődéssel kezdődik, és néha több igazság van egy-egy viccben, mint bármi másban. Hofi Géza, gondolatainak átadását a tökéletességig fejlesztette. Manapság egyes politikai csoportok igyekeznek őt, munkásságát ,,lehúzni”, ám ez azért nem sikerülhet, mert túl sok mindent tett le az asztalra…

A kezdetek

Sas Józseffel és Sztankay Istvánnal járt egy szini iskolába, ez pedig már elég jó ,,pedigré”, mert nem egy kakukktojásról van szó, nem a szerencse kegyeltjéről, hanem egy komoly előképzettségű személyről. Külön, egyéni stílust teremtett, ami a stand up magyar megfelelője volt.
Szavai azért voltak hitelesek, mert porcelángyári munkásként kezdte pályafutását, és innen lépdelt fel a csúcsra. Bátorsággal, hiszen a kommunizmus idejében a politikai viccek – bár ezek voltak a legjobbak – nem voltak veszélytelenek. Gyakorlatilag ő volt a nép hangja, ez tette humora mellett oly népszerűvé. 1968-ban, a szilveszteri műsor hozta el neki a mindent elsöprő népszerűséget.

Hofi Géza lábnyoma

Ez a cím kettős jelentéssel bír. Mindenkiben ott van legalább egy mondata, még a fiatalokban is – legfeljebb nem tudják, hogy kitől ered az ,,aranyköpés”. Hofi mondatai, igazságai öröklődnek egyik generációról a másikra. A cím másik jelentése az, hogy valóban van Hofi Géza lábnyom. Az Örkény Kertben.
Az alkotás két, bal lábat, gyerekcipőt ábrázol. A gyerek egyszerű világlátását jelképezi, azt, hogy az ilyen lélek mindent a humoros oldaláról közelít meg, mindent kimond, nem képmutató. Mácsai Pál az avatáskor azt mondta: ,,Bár volnának sokan ilyen bohócok.”

Szükség lenne ma is Hofi Gézákra?

Egyértelműen igen. Amennyiben hagynák dolgozni. A mai politikusoknak ugyanis nincs olyan jó humorérzékük, mint volt a régieknek. A kritikát is kevésbé bírják, inkább nyugati szemlélettel tekintenek munkájukra, hibáikra.
Tehát, ha lenne egy Hofi Géza kaliberű, ilyen magas szintű humorérzékkel és világlátással rendelkező, az emberek által egyértelműen elismert előadóművész, nagy valószínűséggel a politikusok egy része talán nem gondolná magát mindenhatónak. Kellenének az olyan emberek, mint Hofi. Nagyon kellenének.

Politikai telitalálatai

,,A korrupció az, amiből kihagynak „
,,…azt mondja egyik hazánkfia bankár a másik hazánkfia bankárnak: Te, hiányzik a bankomból egymillió dollár, mit csináljak? Gyorsan tedd vissza!”
,,Az igazságból elveszett az ,,i”.”
,,Én vagyok a magyar népgazdaság (újság). Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék. „

Hofi az alkoholról

Hofi jól látta már akkor, hogy ez az első számú népbetegség, az alkohol a magyar ember gyorsan ható gyógyszere. Sok fiatal is idézi e sorokat.
,,Az élet olyan, mint a motor. Be kell rúgni, másként nem megy.”
,,A temetőre az van kiírva: Feltámadunk! Akkor már jobb a kocsma, mert oda meg az van kiírva, hogy: Sose halunk meg.”
És az örök klasszikus nóta: Kell egy kis áramszünet, Időnként mindenkinek, És aztán megint mehet, Minden tovább.”

Hofi, mint szociológus

,,Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő.”
,, A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott.”
,,Te… ti a feleségeddel hogyan csináljátok? Te vagy felül? – Nem, úgy tériszonyom van. – Alul? – Úgy meg megfulladok. – Oldalról? – Úgy meg nem látom a tévét.”

Hofi a mindennapokról

,,Megismer? – Mire az eladó: – Nem. Válasz: – Én vagyok a vevő!”
,,Anyósom fekszik az ágyon: – Jaaaaj… meghalok… Egy pók mászik a plafonon… – Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!”
,,Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de mikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett és meghalt. – És te mit csináltál? – Válasz: – Hát rizst!”
…és egy dupla fenekű mondás, amin el kellene gondolkozni
,,A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyan olyan színű mez van, mint rajtad. Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik, megfullad.”

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!