Otthon / Dekor / Stílus

3 évig laktam egy apró garzonban: ez az 5 rendszerezési trükk segített abban, hogy tényleg elférjek

3 évig laktam egy apró garzonban: ez az 5 rendszerezési trükk segített abban, hogy tényleg elférjek

Aztán persze megérkeztem a valóságba, ami úgy nézett ki, hogy csak bútorozott lakás jöhetett szóba (ugyanis nem lett volna pénzem nulláról berendezni egy albérletet), valamint lehetőleg minél olcsóbb, hogy maradjon keret a vásárlásra is. Úgyhogy végül a választásom egy aprócska garzonra esett, ami szinte teljesen egyterű volt.

A nappali egyben hálószobaként funkcionált a kihúzható kanapéval, a sarokban volt a pici konyha, és csak a fürdő/wc kapott külön helyiséget. Nem az a lakás, ahol nagy összejöveteleket tarthatsz, de legalább nem volt lakótársam, és az egész az enyém volt, jó áron. Három évig laktam ott, de egy idő után kinőttem a helyet. Valószínűleg erre hamarabb sor kerül, ha az alábbi 5 lakberendezési trükkel nem találkozom, amelyek segítettek rendszerezni a cuccaimat minimális helyeken is!

Rendesen ki volt használva az ajtó

Vannak a lakásban olyan helyek, ahová magától értetődően igyekszel szép rendezetten pakolni. De ha elfogytak a fiókok és szekrények, jöhetnek a kreatív megoldások. Én a fürdőszoba belső ajtajára akasztottam fel egy kisebb polcot, aminek minden szintjére tehettem valamit. Így nem foglalt sok helyet a testápolóm, a hajkondícionálóm, vagy éppen a rengeteg tisztítószer. És a legjobb, hogy nem is volt szem előtt, maximum akkor, ha valaki elszaladt mosdóba, ám szerencsére még ekkor sem keltett vizuális rendetlenséget. Sőt, inkább az ellenkezőjét értem el vele!

 

Hasznos a guruló spájz

Nyilván spájz nem volt az albérletemben, a kicsi szekrényekben pedig maximum úgy fértem volna el, ha hetente megyek bevásárolni, és mindenből keveset veszek. Ez anyagilag sem érte volna meg! Ekkor találkoztam a neten egy nagyon jó ötlettel, ami rengeteg helyet megspórolt nekem. Ez nem más, mint a „guruló spájz”, azaz egy vékony minipolc kerekekkel, ami épp befér a fal és a hűtőszekrény, vagy akár két bútor közé. 

 

Asztal, mint tárolóegység

Akinek mini lakása van, sajnos nem feltétlenül tud gyönyörű üvegasztalt venni a nappali/hálószobába, ezért erről le kellett mondanom. Persze ettől még szerettem volna asztalt, így jutottam el azokhoz a darabokhoz, amelyek egyben tárolóegységek is. Ha leemeltem a fedelét, bármit belerakhattam, de ránézésre senki sem mondta volna meg, hogy ez nem csak egy egyszerű asztal. Én személy szerint azokat a ruhákat tartottam benne, amelyek épp nem kellettek az évszakban. Imádtam, és a költözésemkor is magammal hoztam!

 

Többszintes éjjeliszekrény

Bár a kanapém egyben az ágyam is volt, azért mégis szerettem volna egy klasszikus éjjeliszekrényt, ahová kislámpát tehetek, vagy amin a telefonomat pihentethetem. De tudtam, hogy itt is érdemes helytakarékos bútort keresnem, amin nem csak a fent említett két dolog fér el. Ezért választottam végül egy olyat, ami három különböző szintből állt, a sima fiókos helyett. Mindháromba tudtam pakolni, lényegesen több dolgot! Mivel a sarokban volt, a kanapé takarásában, a vendégeim maximum akkor látták a benne lévő holmijaimat, ha céltudatosan azt keresték.

 

A hűtőszekrény mélyén

Ami számomra még nagy kihívás volt, az a konyha részleg. Szerencsére a guruló spájzom elég sokat segített, de attól még a hűtőbe pakolás, vagy a főtt étel elrakása mind kihívást jelentettek. Régen csak bedobáltam mindent a hűtőbe, de a minilakásban komoly rendszerezésre volt szükség ahhoz, hogy ne maradjon ki semmi. Ezért vettem tárolódobozokat, valamint újrahasznosítottam az ételrendelős műanyag dobozokat, és mindig csak ezekbe pakoltam, kiszámítva a szükséges helyeket. Így általában még egy nagyobb lábas is befért főzés után. Azt mondjuk hamar kitapasztaltam, hogy jobb két vagy akár három ételhordóba kimerni, mert még mindig kevesebb helyet foglal majd.

 

Egy kicsi lakásban helyet találni az összes holmidnak nem egyszerű, pláne, ha nem a sajátodról van szó, amit kedvedre átalakíthatsz, vagy felfúrhatsz a falra polcot. Egy albérletnél ezekre nincs lehetőséged, úgyhogy abból gazdálkodsz, ami van, és inkább a rendszerezésben segítő, kisebb bútorokat érdemes keresni. Én próbáltam minden szabad teret valahogy előnyömre fordítani. Pakoltam a szekrények tetejére, az ablakba, hogy biztosan elférjek, és minden (de tényleg minden!) felesleges tárgyamat hazavittem anyukámékhoz. Ez utóbbi szerintem a kulcsa az egésznek, hiszen így biztosan nem foglal el egy szekrénnyi helyet a rengeteg ruha és dísztárgy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást