Ez az oka annak, hogy olyan sokan szakítanak a kapcsolat első két évében

Ez az oka annak, hogy olyan sokan szakítanak a kapcsolat első két évében

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez az oka annak, hogy olyan sokan szakítanak a kapcsolat első két évében

A szomorú valóság az, hogy könnyebb szerelembe esni, mint fenntartani ezt az érzést. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy egy statisztika szerint a párok 70 százaléka az első éven belül szakít, és sokan a másodikban. De vajon mi az oka ennek? Egy szakértő elárulta, mik állhatnak a háttérben.

Senki sem azzal a céllal kezd bele egy kapcsolatba, hogy néhány együtt töltött hónap után szakítani akar majd. Mégis, nagyon sokan találják ebben a cipőben magukat, és még csak nem is értik, miért nem tudják átlépni a bűvös első vagy második éves mérföldkövet. Egy szakértő szerint viszont ez nem véletlen, és oka van annak, miért szakítanak olyan sokan ebben az időintervallumban. A párkapcsolatok első éve ugyanis nagyjából három szakaszból áll: kivetülésből, kiábrándulásból és a konfliktusokból.

A kivetülés időszaka

Ezt a szakaszt akár rózsaszínködös fázisnak is nevezhetnénk, hiszen lényegében ugyanazt jelenti. Ez az az időszak, amikor egyikőtök sem látja tisztán a másikat; őrülten szerelmesnek érzitek magatokat, és legszívesebben minden percet együtt töltenétek. Pedig ha jobban belegondolsz, még nem is ismeritek egymást igazán!

Épp ezért nevezik ezt a kivetülés időszakának is, mivel összeállítasz a fejedben egy álomképet a srácról, és ezt kivetíted rá. Te szentül meg vagy győződve arról, hogy ő az a személy, akinek szeretnéd látni, és még csak fel sem merül benned, hogy mindezt te álmodtad meg.

A kiábrándulás időszaka

Ezek után elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb te is észrevedd, az álompasid nem felel meg 100 százalékosan az általad felállított képnek. És emiatt nem is hibáztathatod őt. Hiszen senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái, amikor pedig elkezdtek összeszokni, ezeket a tulajdonságokat a pasid már nem tudja (és nem is akarja) elrejteni előled.

Ez az oka annak, hogy olyan sokan szakítanak a kapcsolat első két évében

Ahogy te sem, hiszen mindketten azt szeretnétek, hogy a másik a saját személyiségetek miatt legyen veletek. Azonban a rossz tulajdonságok egyre szembetűnöbbek lesznek, ez pedig egyenesen vezet a harmadik fázishoz: a konfliktusokhoz.

A konfliktusok időszaka

Ebben a szakaszban dől el minden. Mindegyik páros más ütemben jut el ide, de a szakértő szerint körülbelül a harmadik és kilencedik hónap között kerülhet erre sor. Ebben a fázisban gyakoribbá válnak a viták, néha tényleg megalapozottan, néha pedig a legapróbb dolgok miatt vesztek össze. Ilyenkor két lehetséges végkimenetele van a kapcsolatotoknak: az egyik, hogy nyugodtan leültök megbeszélni a helyzetet, és megpróbáltok együtt megoldást keresni a gondjaitokra.

Mert szeretitek egymást, és nem akartok szakítani. A másik pedig épp ennek az ellenkezője: úgy döntötök, hogy nincs meg bennetek a kellő kötődés ahhoz, hogy megpróbáljatok harcolni egymásért. A viták már elharapóznak, míg végül inkább kimondjátok, hogy itt a vége.

Ne érezd magad rosszul, ha a sorokat olvasva ráismertél korábbi kapcsolataidra! Valójában ezt nagyon sokan átélik, de ezek a tapasztalatok lesznek azok, amelyek segítenek abban, hogy később boldog kapcsolatra találjanak.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!