Életmód / Család

Ez az oka annak, hogy a legtöbb cica utálja a vizet

Neked is feltűnt már, hogy a cicád általában fejét vesztve rohan az udvar másik sarkába, ha meglátja a kezedben a slagot virágok locsolgatása közben, vagy észreveszi, hogy fürdés következik? Most elmondjuk, milyen okok húzódnak meg a háttérben!

Nem titok, hogy míg a kutyák jelentős része imád a vízben pancsolni, addig a macskák többnyire tisztes távolságból figyelik őket ez idő alatt. A legtöbb cica valódi kínzásként éli meg, ha megfürdetik, holott a gazdik mindent elkövetnek azért, hogy meghozzák ehhez a kedvüket; épp megfelelő hőmérsékletű vizet engednek a lavórba, cicabarát sampont használnak, és utána meg is szárítják kis kedvencüket. Ám ők mindentől eltekintve is rettegnek ezektől a pillanatoktól.

Több dolog is kiválthatja ezt a fajta félelmet bennük, az első pedig kétség kívül evolúciós indok.

A macskák történelmét tekintve szinte biztos, hogy a többségük nem szokott hozzá a vízközeli élethez, és kevés tapasztalatuk is van ezzel kapcsolatban.

Meglehet, hogy az őseik órákat töltöttek el naponta egy szikla tetején üldögélve azzal, hogy a mancsukkal kifogják a halakat a folyóból, de az életben maradás szempontjából a legtöbb nagymacskának nem volt szüksége arra, hogy megtanuljon úszni. A többségük ugyanis nagyon gyorsan tudott futni, ez pedig szuper vadásztudásokkal kombinálva bőven elég volt ahhoz, hogy elfogják a zsákmányt a szárazföldön, így a víz közelébe maximum akkor mentek, ha szomjasak voltak.

Olvastad már?  Az életem egy babával és egy cicával

Ezen kívül pedig a bundájukhoz és a mozgásukhoz is köze lehet annak, miért írtóznak annyira a macskák a fürdéstől.

A szőrzetük nagyon hamar beszívja a vizet, hideggé válik, és megnehezíti számukra a mozgást. A cicáknak viszont nagyon fontos, hogy fürgék és rugalmasak legyenek, emiatt pedig nagyon idegesíti őket, ha nehezebben tudnak elszaladni, vagy felmászni a fára.

Sőt, akár a szaglásuk is szerepet játszhat a víztől való félelemben. Ezen képességük talán nem olyan szuper, mint a kutyáké, ám még ettől eltekintve is tudnak olyan szagokat megérezni, amiket mi nem. A csapvízben lévő vegyületek között lehet olyan, ami számukra egyáltalán nem vonzó, és inkább nem akarnak a közelébe menni, ha nem muszáj.

Ez az oka annak, hogy a legtöbb cica utálja a vizet

De mi van azokkal a macskákkal, akik szeretik a vizet?

Ettől függetlenül viszont lehet, hogy a te cicád kimondottan érdeklődő a vízzel szemben. Szereti nézni, ahogy a csapból csöpög a kézmosóba, vagy beugrik melléd a kádba, amikor épp forró fürdőt veszel. Ebben szerepet játszhat a neveltetése is; ha kicsi kora óta nálad van, és ügyeltél arra, hogy mindig megfelelően legyen megfürdetve, valószínűleg nem fog tartani tőle.

Olvastad már?  Ha szereted a cicákat, ezeket a macskás könyveket nem hagyhatod ki

Mivel minden állat más, így nem lehet kijelenteni, hogy az összes macska utálja a vizet; ám még ettől eltekintve is valószínű, hogy a te cicád sem mindig akar fürdeni. Erről az tehet, hogy a macskák többsége szeret a saját szabályai szerint élni, és akkor fürdeni, amikor ők akarnak. Ha te épp akkor szeretnéd megtisztítani őt samponos vízzel, amikor neki nincs kedve, biztos, hogy el fog szaladni előled.