Hozzávalók
– 4-5 kg nyers sertés sonka (csontos)
– 1 marék szegfűszeg (egész darabokban)
– 50 dkg ananász gyűrű (kompótban)
– 10 dkg barna cukor
– 250 ml citromos víz (limonádé cukor nélkül)
– 10 dkg koktél-cseresznye (szirupban eltett cseresznye)
Elkészítése
1. Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra.
2. Helyezzük a sonkát egy tepsibe, vágjuk rácsosra a sonka bőrét, tűzdeljük meg a szegfűszeggel a bőr alatt. Az ananászkompót levét öntsük egy tálba, keverjük hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Öntsük a keveréket a sonkára. Rendezzük az ananászgyűrűket a sonkára. Minden ananászgyűrű középpontjára fogpiszkálóval szúrjunk egy-egy cseresznyét.
3. Süssük 4-5 órán keresztül, fedetlenül. Locsoljuk gyakran citromleves-ananászos sziruppal. Tálalás előtt vegyük ki a fogpiszkálókat és az egész darab szegfűszegeket. Ez a sonka nemcsak dekoratív, de nagyon finom is! Köretként fogyaszthatjuk bármilyen féle képpen elkészített burgonyával, friss tavaszi salátával vagy főttojással.
Jó étvágyat kívánunk!