Amit a kisállat örökbefogadásról tudni illik

Amit a kisállat örökbefogadásról tudni illik

Címlap / Életmód / Család / Amit a kisállat örökbefogadásról tudni illik

A kisállatok örökbefogadásával nemcsak jót cselekszünk, de gazdagabbá tesszük életünket. Lássuk mit érdemes tudni a kisállatok örökbefogadásáról!

Általános érvényű vélekedés, hogy egy társadalom mércéje az, hogyan bánik az állatokkal. Szerencsére kicsiny hazánkban az állatok védelme kezd egyre hangsúlyosabbá válni, akár a törvénykezést, akár a civil mozgalmak munkáját illeti.
Az anyagi támogatáson kívül azonban az állatokon úgy tudunk leginkább segíteni, hogy magunk is örökbe fogadunk egy árvát. De hogy is zajlik ez a folyamat?

A mérlegelés

A legfontosabb lépés. Az örökbefogadás előtt mindenkinek tudnia kell, hogy egy állat, legfőképp a kutya, olyan akár egy gyermek. Gondoskodást, törődést, ápolást igényel. A megszokott életritmus felborul, legyen szó kölyökről vagy felnőtt élőlényről.
Sorra kell venni több pontot: lakásba vagy kintre, fiatal vagy idősebb, keverék vagy fajtatiszta állatkát szeretnénk. Számolni kell azokkal a lehetséges tényekkel, hogy az unatkozó virgonc kedves bútorainkat unalmában megrágcsálhatja, összekarmolhatja.  

A kiválasztás

Azután, hogy végigrágtuk magunkat a pozitívumokon, negatívumokon és a lehetőségeken, elkezdődhet a kutakodás. Az ország bármely pontján élve minimum egy állatotthon akad a közelünkben.
Internet segítségével akár végig nézhetjük az egyes menhelyek lakóit így választva, vagy nyilvános örökbefogadó napon ismerkedhetünk jövendőbeli társunkkal.

Most már az enyém vagy!

Szerelem volt első látásra? Akkor jó úton járunk. Az igényesebb örökbeadó helyek gyakori kérése, hogy hadd nézzék meg lakókörnyezetünket, hadd ismerjenek meg bennünket, így megóvva az állatot az esetleges visszakerüléstől. Az örökbefogadás után nyomon követik védencünk sorsának alakulását.

Az első közös út

Ha a szimpátia kölcsönös, ne felejtsen el nyakörvet, pórázt (esetleg szájkosarat) illetve cica örökbefogadása esetén macskaszállító kosarat magunkkal vinni, hogy új kedvencünk biztonságosan utazhasson haza.

Az orvosi ellátás

Az állatok általános egészsége a vérmérsékletüket és kedvüket is befolyásolja, ezért fontos a rendszeres orvosi felügyelet. A kötelező oltásokat a kutyák és a cicák általában az otthonban megkapják, koruktól függően.
Általános feltétele az örökbefogadásnak az ivartalanítási kötelezettség, amellyel nem csak a nem kívánt szaporulatot lehet megakadályozni, hanem gyakorlatilag nullára csökken a későbbi “ivarszervi” daganatos megbetegedések esélye.

Az örökbefogadás előnyei

A segítségnyújtás szívmelengető érzés. Ezek az árva, kidobott, hányattatott sorsú teremtmények egy kedves simogatásért is hálásak és igazi társunkká válhatnak. Az etikai és érzelmi érveken felül anyagilag is jól járhatunk. Kis szerencsével akár fajtatiszta példányt is kifoghatunk.
A szervezetek többsége nem kér közbenjárási díjat, maximum egy zsák tápot, vagy önkéntes támogatást. Az örökbefogadott ebekre nem vonatkozik az új adónem sem.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást