Otthon / Szórakozás

Amit 2014 tartogat: világvége és űrturizmus

Amit 2014 tartogat: világvége és űrturizmus

Minden év elején, az első hónapokban próbáljuk kitalálni azt, hogy mi lesz az év legnagyobb ,,durranása”, mi lesz az a dolog, ami a legjobban fogja foglalkoztatni a Föld nevű bolygó lakóit. A sci-fi imádók abban reménykednek, hogy végre felveszi velünk a kapcsolatot egy zseniálisan intelligens faj, az orvosok abban reménykednek, hogy minden betegség gyógyítható lesz egy csodagyógyszerrel, az édesanyák pedig arról, hogy gyerekük évfolyam első lesz az iskolában…

Világvége hangulat

Tavalyelőtt már túléltünk egy világvégét, és immáron sokadjára, rájöttünk, hogy hiába volt a nagy felhajtás, kampány, a világ még mindig áll, változatlanul. Idén a vikingek gondolják úgy, hogy világ vége lesz.
Ezúttal nem kell várnunk az év végéig a megkönnyebbülésre, csak február 22.-ig. Tehát, ha ezt a napot túléljük, akkor nem kell tovább aggódnunk. Legalábbis addig, míg valaki újfent nem bővíti a világvége legendáriumát.

A viking legenda

Eszerint Skoll, a farkas, felfalja a napot, Hati, a másik farkas pedig a holdat, és ráadásként még a csillagok is eltűnnek az égről. A Föld sötétségbe borul, a víz mérgezővé válik, és földrengések lesznek. Kísértetiesen hasonlít ez a történet a Bibliában olvasható János Jelenések Könyve részére.
Személy szerint néha már azt hiszem, hogy addig mantrázzuk, hogy világvége, míg egyszer tényleg lesz ilyen. Nem lenne jobb azt mantrázni, hogy az emberiség mától megtesz mindent, hogy a Föld egészsége visszaálljon?

Felhőkarcolók

Idén két felhőkarcolót is építenek. Az egyik az új World Trade Center lesz, aminek érdekessége, hogy olyan acélból lesz a szerkezete, ami ellen áll a robbanásnak, környezetbarát épület lesz, és az USA legnagyobb épülete is egyben.
A másik torony a Sanghai Torony lesz Kínában. Ez lesz a világ második legmagasabb épülete: 632 méter és 163 emelet.

Mi fog történni az égben?

Bár ez minket nem nagyon érint, de egy hatalmas üstökös halad a Mars felé, ami – ha becsapódik –, akkora lesz a hatása, mint ami annak idején a kiirtotta a Földről a dínókat. 2014-re tervezik az első privát űrutazást is.
Az alapító, Sir Richard Benson és gyermekei lesznek az első utasok. Úgyhogy, kezdhetünk spórolni, mert egy személynek ez a kiruccanás, átszámítva, 44 millió forintjába fog kerülni.

…és az okosóra

Bár már a tavalyi évben is lehetett okosórát kapni, mégis úgy gondolják, hogy idén lesz igazán sláger a karra csatolható pici számítógép. A két ,,legfontosabb” dologra használhatjuk: láthatjuk facebook oldalunkat és mailjeinket.
Sőt, videót és fotót készíthetünk, és még a pulzusunkat is méri. Felbecsülhetetlen funkciók… nemde?

Google szemüveg

A sci-fi rajongók most biztos a Holdat nyalogatják örömükben, ugyanis ez egy olyan kütyü, ami minden valamire való, modern sci-fiben benne van. Ez a szemüveg hangparancs vagy szemmozgás által működik. A lencsét egy elektronikus monitor helyettesíti.
Akár videofelvételek, fotók is készülhetnek a segítségével. Nagy előnye, hogy anyaga igen könnyű. Ennek is nagy hasznát vehetjük majd a mindennapokban, bár úgy vélem, egy ruhán átlátó szemüveg nagyobb üzlet lenne…
Érdekes elméletek, érdekes technikai újdonságok, melyek az embereknek megkönnyítik, vagy megnehezítik az életét – ez az ember hatalmas játszótere. Biztos minden technikai fejlesztés előbb-utóbb valamilyen nagy világmegváltó terv alapját képezi majd, ám most csak annyit érzékelek mindebből, hogy napelemet utoljára egy játékboltban láttam, egy műanyag csótány hátán… igen, napelemes csótány. Mintha nem lenne elég élő, ami csak bajt okoz…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást