5 ok, amiért a kézmosás fontosabb, mint gondolnánk

5 ok, amiért a kézmosás fontosabb, mint gondolnánk

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, amiért a kézmosás fontosabb, mint gondolnánk

Kezünk minden egyes négyzetcentiméterén körülbelül 1.500 baktérium található, még akkor is, ha nem érezzük különösebben piszkosnak a mancsunkat. Az egyik leghatásosabb módja a bakteriális fertőzések elkerülésének tehát a kézmosás. Ezt szinte mindenki hallotta már, azonban a kutatások szerint megdöbbentő, milyen sokan nem élnek ezzel.

Azt is kevesen tudják, hogy a baktériumok terjedését csak úgy akadályozhatjuk meg, hogy alaposan kezet mosunk szappannal, majd megszárítjuk légszárítónál, vagy egy tiszta törölközővel. A légúti és emésztőrendszeri fertőzések bizonyos fajtái komoly komplikációkat okozhatnak a gyerekeknél, időseknél és azoknál, akiknek gyenge az immunrendszere. A megfelelő kézmosó-technika is fontos, elsősorban az alábbi öt ok miatt.

A baktériumok mindenhol jelen vannak

Csak szabad szemmel nem látjuk őket, mert mikroszkopikus méretűek. Baktériumok élnek a bőrünk felszínén, sőt, bennünk is. Olyan hétköznapi tárgyakon is hemzsegnek, mint a bevásárlókocsik, a fogkefénk, vagy a saját mobiltelefonunk.

Van igazság abban, hogy a vécében kevesebb a baktérium, mint az irodai telefonon, hiszen a vécécsésze hideg, így ott nem maradnak sokáig életben.

A baktériumokat a tárgyakról érintésről érintésre visszük át, mikor például pelenkát cserélünk, köhögünk, tüsszentünk, nyers húst vágunk vagy a házikedvenceinket simogatjuk, de egy sima kézfogásnál is rengeteg bacilus cserék gazdát.

A baktériumok beteggé tehetnek minket

A patogén baktériumok, vírusok és gombák megbetegíthetik az embert. A tárgyak fertőzött felszínéről kezünkre és testünkre jutnak, onnan pedig a szervezetünkbe. Ott a baktériumok az immunrendszert megkerülve toxinokat termelnek, amik a betegségek okozzák. Az étel által okozott fertőzések okai is a baktériumok, amik az enyhe hasfájáson túl komoly hasmenést, és különösen súlyos esetekben halált is okozhatnak. 

undrey/depositphotos.com

A kézmosás megakadályozza a baktériumok terjedését

Kezeinkkel napközben gyakran megérintjük arcunkat, szemeinket, a szánkat, így a vírusok könnyedén bejuthatnak a szervezetünkbe. A bőr- és szemfertőzéseket is így kapjuk el. A leghatásosabban úgy tudjuk ezt megakadályozni, hogy odafigyelünk a hihiéniára.

Evés előtt és a vécé használata után minden esetben alapos kézmosás szükséges, ahogy a nyers hússal való érintkezés után is, hiszen a szalmonella így terjed.

Az E-coli baktérium okozza talán a legtöbb fertőzést, ami gyomorpanasszal jár, az MRSA pedig egy olyan szuperbaktérium, ami minden antibiotikumra immunis. 

A kézmosás megelőzhet egy kórházi látogatást

A kézmosás olyan preventív szokás, ami rengeteg előnnyel jár, hiszen sok betegséget védhetünk ki általa. Egy darab szappan rendszeres használata az egész család számára segít megőrizni az egészséget. Mindig meleg vízzel mossunk kezet és legalább húsz másodpercig szappanozzunk. Nem szükséges kifejezetten antibakteriális kézmosószert vennünk, bármilyen szappan megteszi.

Ügyelj rá, hogy az ujjaid között is alaposan megtisztísd a kezed, illetve a körmeid, mert a körmök alá szeretnek befészkelni a bacilusok. Ne feledkezz meg a csuklódról sem, azt sem hagyd ki. 

A legegészségesebb szokás

Nemcsak te és közvetlen környezeted nyer azon, ha rendszeresen kezet mosol, hanem mindenki más is, akivel érintkezel. Ha ugyanis tiszta kézzel fogod meg munkahelyeden az irodaajtó kilincsét, vagy a kávéfőző fogóját, esetleg a már említett „baktériumgyűjtő” irodai telefont, akkor csökkented az esélyét annak, hogy a baktériumok másokra is átterjedjenek.

A rendszeres kézmosás 33 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy elkapj például egy hasmenéssel járó fertőzést. Ez a pár másodperces művelet tényleg komoly betegségektől védhet meg, úgyhogy ne hanyagold el. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!