6 ok, amiért el kell látogatnod Ópusztaszerre

6 ok, amiért el kell látogatnod Ópusztaszerre

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 6 ok, amiért el kell látogatnod Ópusztaszerre

Ópusztaszerre igazán megéri ellátogatni, legyen a célunk a kirándulás, a tanulás, a szórakozás vagy akár mindezek együttese, ráadásul mindez gyönyörű környezetben, színvonalas tárlatok és látnivalók formájában vár ránk. Úgy ismerhetjük meg a történelmünket, hogy közben egy remek élménnyel is gazdagodhatunk. A nyári szezon április 1-jén kezdődik, ezért kedvcsinálóként lássunk néhányat a legfontosabb látnivalók közül!

Skanzen

Az ópusztaszeri skanzen egy szabadtéri néprajzi gyűjtemény, ahol a XIX-XX. századi agrárnépesség életét, mindennapjait ismerhetjük meg. Több közösségi épület (iskola, olvasókör, községháza) tekinthető meg korabeli berendezésekkel, és néhány kisipari műhely is bepillantást nyújt az iparosok munkájába és életébe.
Emellett pedig egy szélmalom is megtekinthető a skanzen területén belül. A skanzenen belül még a Gátőrház, az Erdészház és az Útkaparóház is sok érdekességgel várja az érdeklődő látogatókat.

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Rotunda

Az emlékpark látogatóközpontja a Rotunda, amely számtalan kiállításnak is helyet ad. Megismerhetjük például a Honfoglalás idején élő emberek életvitelét, ruháit, szerszámait, illetve bepillantást nyerhetünk a huszárok életébe is.
A Rotundában promenád is be lett rendezve, vagyis korabeli öltözeteket viselő, életnagyságú viaszfigurákat tekinthetünk meg, különböző élethelyzetekben, hogy könnyebben elképzelhetjük, hogy élték mindennapjaikat a városok és falvak lakói.

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Feszty körkép

A Rotunda ad helyet a Feszty-körképnek is, amely igazán páratlan látványosságnak számít. A kör alakú teremben felállított körkép a magyarok bejövetelét mutatja, elkészítési módja pedig nagyon egyedi, mivel a festményt tárgyak egészítik ki, amelyek a térhatást fokozzák.
A körkép részleteit fénynyaláb mutatja és közben hasznos és érdekes információkat hallhatunk a kép történetéről, és az egyes részleteiről. A látogató teremben folyamatosan új elemekkel teszik érdekessé a körkép megtekintését, újabban például egy ösvény vezet át a terepasztal felett.

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Árpád-emlékmű

Az emlékpark szimbólumának számító Árpád-emlékmű a parkban, nyitott téren áll. A Millennium évében törvény született arról, hogy a Honfoglalás ezredik évfordulóját művészi alkotásokkal is meg kell örökíteni. Ennek egyik eredménye a Kallós Ede szobrász és Berczik Gyula építész együttműködéséből elkészült Árpád-emlékmű.
Az építmény alatt Árpád és vezérei éppen arról állapodnak meg, hogy hogyan alakítsák ki az ország szokástörvényeit. A szobrok újrafaragottak, az eredeti Árpád-szobor pedig zárt helyen tekinthető meg.

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Lovas élet

Az emlékpark területén naponta 2 alkalommal lovasbemutatót tartanak, ahol honfoglalás kori ruhákba öltözött lovasok szórakoztatják a közönséget. A bemutató során az érdeklődők megismerhetik a honfoglalás kori magyarok harci modorát és fegyvereit is, ráadásul „működés” közben.
Íjjakkal, nyilakkal felszerelkezett lovasok mutatják be, hogyan is képzeljük el a korabeli harcot, annak minden nehézségével és szépségével együtt. A program részeként a közönség is bevonásra kerül, így felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt felejthetetlen élményt biztosít a bemutató.

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Egyéb látnivalók

Az Árpád-emlékmű mellett látható Szer monostora, amely a XII. században épült monostor maradványait jelenti, melyek egy ásatás során kerültek elő, és az alaprajza most is életnagyságban megtekinthető. Kár lenne kihagyni a Csete-jurtákat is, a felül nyitott, vagyis az kor építkezési stílusának megfelelően az égre nyíló építményeket, melyek kiállítótermekként működnek.
Ópusztaszeren természetesen külön figyelmet fordítanak a hagyományok ápolására is, így számos élménydús program vár minket, ha ide látogatunk. Az emlékpark április elején kezdi meg nyári szezonját és különleges programokkal vár minden vendéget. Igazi élmény, tanulási lehetőség és kikapcsolódás lesz az egész családnak!

Kép forrása: www.opusztaszer.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást