5 ok, amiért érdemes ellátogatnod Pécsre

5 ok, amiért érdemes ellátogatnod Pécsre

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 ok, amiért érdemes ellátogatnod Pécsre

Pécs 2010-ben Európa kulturális fővárosa lett, és azóta sokan látogatják, hogy megismerjék a város és hazánk kultúráját. Az aktuális városi programokról az interneten tájékozódhatsz. Én mindig szerettem ezt a várost, már többször jártam itt, ezért leírtam, hogy milyen nevezetességek miatt érdemes ellátogatnod ide.

Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.)

Pécsett eredetiben láthatod Csontváry Kosztka Tivadar képeit! A festő kezdetben gyógyszerészként dolgozott, de tehetsége kibontakozásakor, 40 éves kora után otthagyta állását.
Tanult festészetet, de leginkább autodidaktaként képezte magát. A múzeumban korai műveit, tanulmányrajzait és a pályája csúcsán készület alkotásait egyaránt megtekintheted. Körülbelül száz képet festett, amelyek egyediségük miatt nem tartoznak egyik stílusirányzathoz sem.
Bejárta a világot: Görögországból, Olaszországból, Palesztinából, Egyiptomból és Jeruzsálemből hozott haza csodálatos, ott készült festményeket. Kortársai „nem értették meg” művészetét, és ez nagyobb problémának bizonyult, mint a zsenialitása. Magányos maradt, elméje megbomlott. A festészet iránt rajongók csak halála után figyeltek fel munkásságának értékeire.

Vasarely Múzeum (Káptalan u. 3.)

Victor Vasarely geometrikus formákból álló, gazdag színvilágú és fekete-fehér alkotásait Pécsett végre közelről is megnézheted, és általuk időutazást tehetsz a retró korszakba. Az op-art stílus szokatlan a szemnek: a képek részletei egybefolynak, és mintha mozognának, különleges hatást keltenek a szemlélőben.
A művész Vásárhelyi Viktorként ebben a városban látta meg a napvilágot, de élete nagy részét Franciaországban élte le. Az 1960-as évek végén ő adományozta képeit a múzeumnak.

Zsolnay Múzeum (Káptalan u. 2.)

A kiállításon díszkerámiákat láthatsz. A porcelángyárat a 19. században Zsolnay Vilmos pécsi kereskedő alapította fia, Ignác számára. A család emlékére a múzeumban külön szobát rendeztek be, a családtagokat ábrázoló festményekkel, fényképekkel.
A dísztárgyak és étkészletek mellett építészeti kerámiák és tervrajzok is láthatók itt. A Zsolnay gyárban különleges tervezési és előállítási technikákat alkalmaztak. Nekem a zöld és a rózsaszín mázas porcelánok tetszettek a legjobban.

Dzsámi (Széchenyi tér)

Gázi Kászim pasa dzsámija Pécs egyik jelképe. A Széchenyi teret biztosan nem fogod elkerülni, ahogy ezt a török épületet sem, hiszen a belváros központi helyén található. Nemcsak kívülről, hanem belülről is megtekinthető.
Az egykor itt állt Szent Bertalan templom köveiből építették, és ma ismét katolikus templomként működik, viszont keleti jellegzetességeit megőrizte (piros-fehér csíkozású boltívek, bronzlámpák), így muzulmán növényi és geometriai elemeket, illetve keresztény szobrokat egyaránt láthatsz itt.

Misina-tető, TV-torony

Pécs leglátogatottabb turistacélpontja, Magyarország legmagasabb építménye (198 m) a Misina-tetőn álló TV-torony. Autóval 10 perc alatt eljuthatsz ide a belvárosból, de van buszjárat is, ennek menetideje körülbelül fél óra. A torony parkolója ingyenes, a buszon jeggyel vagy helyi bérlettel utazhatsz. Ha jó egészségi állapotban vagy, akár gyalog is felmehetsz, csak vigyél magaddal szendvicset és sok ivóvizet. (Sötétedés után már ne indulj el, mert eltévedhetsz!)
A körkilátóból csodálatos panoráma tárul eléd: a környező dombokon és hegyeken túl, napfényes időben akár Horvátországig is elláthatsz. Kávézó és étterem is üzemel a toronyban. Ugyanitt kiállítás is van, ahol megismerheted a környék domborzati viszonyait, állat- és növényvilágát.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!