Az álomszép úti cél, Hawaii

Az álomszép úti cél, Hawaii

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Az álomszép úti cél, Hawaii

Hawaii sokak számára áhított úti cél. Ám a legtöbben csak azt tudják, hogy el akarnak jutni Waikiki-re a legismertebb strandra, és itt ki is fújt a dolog. Pedig számtalan csodálatos látnivalóval és természeti értékkel vár mindenkit az egyik legszebb tagállam, amelyet a legtöbbször csak becenevén emlegetnek: az Aloha állam.

Történelme

A szigetek nyugati civilizáció előtti felfedezése a polinézekhez köthető, akik az első őslakosok voltak. Őket követték a tahiti népek, melyek háborúban hódították meg a bennszülötteket. Csak jóval ezután, 1773-ban fedezte fel a szigetet James Cook kapitány, akit kezdetben istenként tiszteltek a helyiek.
Ám történt egy végzetes hiba, egy lopás, és az abból adódó félreértés végül is odáig fajult, hogy a brit utazót megölték és feldarabolták. Ezután sok lepratelepet is létesítettek itt, amiket természetesen mára teljesen felszámoltak.

Hova is?

Amikor az ember eldönti, hogy az uticél Hawaii, akkor azért ez nem egészen tiszta. Ennek oka az, hogy ez az állam nem egyetlen sziget, hanem több száz kisebb-nagyobb szigetet jelent.
A főváros, Honolulu Oahun található, de emellett még 7 jelentős szigettel is megismerkedhetünk: Niihau, Kauai, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui és persze Hawaii. Amikor az államba érkezünk, rendszerint Oahun találjuk magunkat, amit csak „gyülekezőhelynek” hívnak a helyiek.

Éghajlat

A szigetekre a trópusi éghajlat a jellemző, vagyis két évszakkal találkozhatunk: az esőssel és a szárazzal. Nem véletlenül keresik a turisták annyira Hawaii-t, hiszen szinte mindig jó az idő.
Nyáron jellemzően 28°C felett alakulnak a napok, ám a „tél” sem kifejezetten megterhelő, hiszen ekkor sem jellemző a 22°C-nál hidegebb. Azoknak, akik úgy érzik, nem teljes a nyaralásuk, ha nem láthatnak havat, nem kell mást tenni, mint a téli hónapokban felmászni a hegyek egyikére, hiszen 4200 méter felett még ez is előfordulhat.

Növényvilág

A trópusi éghajlatnak, és a folyamatos melegnek köszönhetően, azok, akik ide látogatnak, és nem hasonló környezetből érkeznek, csodálatos dolgokat láthatnak. Az hagyján, hogy a maga természetes közegében nézhetjük, ahogyan az ananász fejlődik, amit eddig csak a közértben láttunk, de a kókuszpálmák gyümölcse is csak egy karnyújtásnyira van (bár ez igen-igen hosszú kart takar).
A legelbűvölőbbek talán mégis a hibiszkuszok és orchideák, amelyek itt vadon nőnek, ami talán a hazai hobbykertészek egyik legszebb képe lehet a szigetekről.

Kép forrása: Éden Kert WHERE id = Maui

Állatok

Az elszigetelt fejlődésnek köszönhetően kialakultak egyedi fajok is, de mivel a területek egyenként kicsik, így ez nem olyan jellemző, mint például Ausztráliában. A vidéken több védett madárfaj is él, de az állam jelképe és talán a legismertebb állata a Humuhumunukunukuapua’a nevű hal.
Ez a szépség a part menti vizekben is megtalálható, és aki megpillantja, rögtön megérti, hogy miért mondják viccesen: a név hosszabb, mint maga a lény.

Kép forrása: Humuhumunukunukuapua hal

Látnivalók

Azoknak, akik nem csak Hawaii híres, homokos strandjain szeretnék magukat napoztatni, és a hűs habokban pancsolni, azoknak sem kell csalódni.
A látnivalók között mindenképpen érdemes felkeresni a Honolulu történelmi negyedében található királyi palotát, illetve az egyik első keresztény templomot, a Kawaiaha Church-t, mely koralltömbökből épült, 1842-ben.
Ezenkívül mindenképpen megér egy sétát Pearl Harbor kikötő, illetve az itt félig elsüllyedt USS Arizona Memorial cirkáló is.

Kép forrása: Aloha Torony WHERE id = Honolulu

Vulkánok

Ha egyszer olyan szerencsések lehetünk, hogy eljutunk a Hawaii szigetekre, akkor mindenképpen meg kell néznünk az aktív és alvó vulkánokat. Nem csak azért, mert az egész szigetcsoport ezeknek- illetve a tenger fenekén lévő, úgynevezett Hot Spot-nak, ami a vulkáni tevékenység központja- köszönheti a létét.
Tehetünk egy túrát az alvó Pu’u’Ula’ula tetejére, ahonnan 3000 méter magasból nézhetünk szét, de megtekinthetjük a jelenleg is aktív Manua Loa-t, vagy a világ legaktívabb tűzhányóját, a Kilauea-t.
Az utazás mindig csodálatos élmény, hogy valóban ne csak a tespedésről szóljon, ezért indulás előtt egy kicsit olvassunk utána, hogy tudjuk, hova érdemes ellátogatni.

Kép forrása: Haleakala vulkán WHERE id = Maui

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást