Otthon / Szórakozás

Az állam fizeti a bébiszittert is! Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

Az állam fizeti a bébiszittert is! Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

A gyermekvárás csodálatos időszak, azonban minden kismama egyetért abban, hogy a baba érkezéséhez rengeteg előkészület szükséges. Nem csak arra gondolunk, hogy minden holmit időben be kell szerezni, hanem arra is, hogy tudnod kell, mennyi ideig leszel otthon vele, és milyen jogok illetnek meg. Azt viszont sejtetted, hogy a szülési szabadság minden országban más? Lássuk, vajon a többiekhez képest szerencsések vagyunk-e!

Magyarországon jelenleg 24 hét szülési szabadságot vehetsz igénybe, amiből négy hét már a várandósság ideje alá esik. Ezek után természetesen több lehetőséged is van arra, hogy otthon maradj a gyermekeddel; például a 3. életévéig fizetés nélküli szabadságra vagy jogosult, miközben gyest is kapsz. Ennek igénybevételéről minden anyuka saját belátása szerint dönthet.

Horvátországban azért némileg más a helyzet. Itt ugyanis az anyukák 410 napot tölthetnek otthon a gyerekükkel, és az első fél évben a fizetésüket teljes egészben megkapják.

Nagy-Britanniában viszont kicsit kuszább a helyzet. Ott a gyermek születését követően az édesanya 2 hetet lehet otthon vele, majd ezek után eldönthetik a férjjel, hogy a hátralévő egy évben hogyan osztják mindezt fel. Akár az is lehet, hogy az édesapa marad otthon.

Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

Svédországban megosztható, ki mennyi ideig van otthon a gyerekkel. A születést követően az anyuka 180 napot lehet otthon egyhuzamban a babával, majd ezek után az édesapának is jár 60 nap. Azonban itt nem lehet azt csinálni, hogy “átadják” egymásnak a lehetőséget, hiszen ha például az apuka nem használja ki a 60 napot, az szimplán “lejár“.

Oroszországban 140 napot kapnak az anyukák a baba világrajötte után, majd a gyermek másfél éves koráig otthon maradhatnak. Ebben az esetben a fizetésük 40%-át kapják meg, viszont ez nem számít bele a munkával töltött idejükbe.

Ahol az állam is besegít

Finnországban az anyukák 126 napot tölthetnek otthon a babájukkal, majd ezek után választhatnak. Vagy bölcsödébe viszik a gyermeket, vagy felfogadnak egy bébiszittert; mindkét opciót az állam fizeti számukra.

Portugáliában az apukákat nagyon is rákényszerítik arra, hogy töltsenek időt az újszülöttel. Az anyukának 120 napot adnak, az apának pedig legalább ötöt kell otthon maradnia a gyermekkel. Ha ennek nem tesz eleget, az állam még meg is bünteti, amiért nem tesz eleget családi kötelességeinek.

Franciaországban 112 nap illeti meg a nőket, amelyet akár fel is lehet osztani: 2 hónapot még a várandósság ideje alatt pihenhetnek, és kettőt azután tölthetnek otthon, hogy megszületett a babájuk. A nők itt a terhesség 36. hetéig nyugodtan dolgozhatnak, ha az egészségükkel nincs probléma.

Kínában 90 naptól kezdődik a szülési szabadság, és annak függvényében változik, hogy mennyi idős az anyuka. Minél idősebb a szülő, annál több időt tölthet otthon a gyermekével. Indiában a gyerekek száma határozza meg ennek hosszát. Ha egy nő az első vagy a második gyermekét várja, 182 napot tölthet otthon vele a születését követően. Ha viszont már a harmadikat, vagy azon túl, mindössze 84 napot kap.

Ezek alapján szerinted Magyarországon szerencsések vagyunk szülési szabadság tekintetében?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást