Tudj meg mindent az alkáli gombelemekről!

Tudj meg mindent az alkáli gombelemekről!

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Tudj meg mindent az alkáli gombelemekről!

Az eldobható elemek élettartama véges, így amikor lemerülnek, újat kell vásárolni helyettük. Szerencsére ma már sok helyen beszerezhetők, így lemerülés esetén beszerzésük egyszerű. Minden méretben több típus közül választhatunk, a legolcsóbbak az alkáli áramforrások. 

Parányi gombelemek

A jellemzően kis méretű eszközökben használt gombelemeknek is több típusa van a kémiától függően, a korszerű lítium-ion elemek mellett a 18650-Akku.hu-nál kapható alkáli áramforrásoknak is megvannak az előnyei, jól és hosszú ideig tárolhatók.

A gombcellák különböző típusai és méretei sokrétűen alkalmazhatók különféle távirányítókba, vérnyomásmérőkbe és egyéb gyógyászati eszközökbe, konyhai mérlegekbe, számológépekbe, karórákba és még számos más készülékbe. Mindig egyedileg kell kiválasztani a gyártó által ajánlott típust és az eszköznek megfelelő méretet, mivel egymással nem kompatibilisek az egyes cellák. 

Miért válassz alkáli gombelemet?

A felhasználási szokásaid, valamint a készülék jellege határozza meg, hogy milyen kémiai összetételű áramforrás mellett tedd le a voksodat.

Az alkáli elemek a világ legnépszerűbb háztartási elemének számítanak. Megtalálhatóak távirányítókban, játékokban, fényképezőgépekben, rádiókban, zseblámpákban és még sok másban, eldobható vagy újratölthető változatban. Az alkáli elemek, annak ellenére, hogy nem a legmodernebb technológiát képviselik, számos előnnyel rendelkeznek a többi típushoz képest:

  • Egyenletes feszültség
  • Jobb energiasűrűség
  • Nagyobb szivárgásállóságot biztosítanak, mint a hagyományos szén-cink elemek
  • Kevésbé jellemző rájuk az önmerülés 
  • Élettartamuk használaton kívül 5-7 év, hosszan tárolhatók, így jól tartalékolhatók

Az alkáli cellák legfőbb ismérvei

A gombelemek típusának meghatározásakor ügyelj arra, hogy különbséget tegyél az ezüst-oxid és a lítium vagy alkáli elemek között. Ezeket az elemeket egy alfanumerikus kód azonosítja. Általában az alfanumerikus kód első betűi jelzik az akkumulátor típusát. A pénzérmére hasonlító áramforrásokat AG vagy LR jelöléssel látják el. Az utána következő számok az átmérőt és a vastagságot jelentik mm-ben. 

A pozitív oldalukon lapos, negatív pólusukon enyhén domború gombelemeket a helyes használat érdekében megfelelően kell az eszközbe helyezni. 

Milyen eszközök használnak alkáli gombelemeket?

A gombelemek közül az alkáli cellák ára a legkedvezőbb. Az ezüst-oxid vagy lítium kémiájú elemekhez képest kisebb kapacitással rendelkeznek, nem működtetik az eszközt olyan sokáig, azonban alacsony áruk ellensúlyozza ezt.

Mivel a költség és a hosszú eltarthatósági idő a fő előnyük, a készülékgyártók gyakran választják az alkáli áramforrásokat, amikor egy terméket elemmel együtt szállítanak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást