Albérletet keresel? 5 tipp, hogy gyorsabban találd meg az igazit

Albérletet keresel? 5 tipp, hogy gyorsabban találd meg az igazit

Címlap / Otthon / Dekor / Albérletet keresel? 5 tipp, hogy gyorsabban találd meg az igazit

Az ősz elején mindig beindul a harc az albérletpiacon, és a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen nehéz dolog hozzájutni az ideális bérleményhez. Tippjeinkkel segíteni próbálunk, hogy legalább a saját dolgodat ne nehezítsd keresgélés közben.

Pénz, pénz, pénz

Bármilyen fájdalmas dolog is szembenézni vele, egy albérlet kiválasztásakor az anyagiak jelentik az egyik legfontosabb szempontot.

Jó, ha előre leülsz, és pontosan kiszámolod, mekkora kerettel tudsz gazdálkodni, majd ehhez tartod is magadat.

Bármennyire is vonzó egy albérlet, ha a keret fölött van, még csak egy kicsivel is, ne vesztegesd az idődet a telefonálgatásra és a látogatásra.

Tartsd észben, hogy oka volt annak, hogy itt húztad meg a határt, a fölösleges körök futásával pedig nem csak időt vesztegetsz, a szívedet is fájdítod.

Helyszín

Sokan húznak egy kört a munkahelyükkel vagy iskolájukkal a középpontban, és ezen belül próbálnak lakást találni.

Pedig nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás az ideális helyszín felderítésére.

Lehet, hogy légvonalban egy lakás közelebb van ugyan a megjelölt ponthoz, de ha éppen nem áll meg előtte a busz vagy a villamos, tovább tarthat bejutni.

Különösen, ha szűkösebbek a kereteid, érdemes a nagyobb közlekedési vonalak mentén, de kicsit kintebb keresgélni – így még az is lehet, hogy olcsóbban találsz olyan albérletet, ahonnan ugyanannyi, vagy akár rövidebb idő alatt beérhetsz a munkába vagy az iskolába.

Írj listát!

Akárcsak az anyagi kereteidet, a „kívánságlistádat” is érdemes előre összeírni. Döntsd el, mi az, aminek csak örülnél, de le tudsz róla mondani, és mi az, ami biztosan szóba sem jöhet.

Ha például kisgyerekkel költöztök, és kizárt, hogy a sokadik emeletről cipeld a babakocsit, ne is vesztegesd az időt emeleti, lift nélküli lakások nézegetésére.

Ha viszont előnyben részesíted az emeleti lakásokat, de a földszintitől sem zárkózol el, akkor azt ne zárd ki keresés közben.

Próbáld a legfontosabb feltételeket megszűrni, és minden más tekintetében rugalmas maradni, így lehetsz a lehető leghatékonyabb!

Vedd fel a telefont!

Az élő benyomás természetesen mindig döntő, de már a telefonban sok minden kiderülhet egy lakásról. Ha megvan a listád a legfontosabb dolgokról, akkor ezekre már mindenképpen kérdezz rá azelőtt, hogy a személyes látogatásra időpontot egyeztetnél.

Érdeklődj a rezsi felől, a szomszédokról, hogy mikor lehetne beköltözni, milyen bútorok és gépek vannak a lakásban, milyen távú kiadásban gondolkodik a tulajdonos.

Ha ezeket a kérdéseket már a telefonban tisztázzátok, sok bosszúságot és felesleges kört megspórolhatsz magadnak.

Nincs annál rosszabb, mint amikor már beleszeretsz egy lakásba, és utána derül ki, hogy nem vagytok egymásnak valók.

Élesítsd a kapcsolataidat!

Miközben aktívan lakást keresel, a passzív keresésről se feledkezz meg: tudasd az ismerőseiddel, munkatársaiddal, hogy albérletet keresel, mert könnyen lehet, hogy rajtuk keresztül találod meg az igazit.

Az ingatlanirodák hirdetései mellett érdemes szétnézni kifejezetten erre a célra létrehozott Facebook csoportokban is, ha pedig egyetemre jársz, érdeklődj a HÖK-nél vagy más diákközösségnél.

Jó eséllyel van egy belső egyetemi fórum, ahol az albérletet keresők és kínálók találhatnak egymásra, ha pedig szeretnél, akár még szobatársat is találhatsz itt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást