Pénz és hivatás

5 akadály, amit le kell küzdenie egy női vállalkozónak

Egyre több nő ér el fényes sikereket az üzleti életben, ám még mindig bőven támadhatnak aggályaid a témával kapcsolatban, hiszen a társadalom továbbra is férfi szerepként tekint a vállalkozói létre. Pontokba szedtük a leggyakrabban említett „mumusokat”, illetve azt is, hogy miként tudod legyőzni őket!

A kapcsolatok kamatoztatása

Mivel a nők általában nagyobb hangsúlyt fektetnek az érzelmekre, s egy üzleti találkozót is több dimenzióban értékelnek, olykor nehezebb lehet számukra a kapcsolatépítés, továbbá az emberi viszonyok ilyen irányú kamatoztatása is.

Pedig a megfelelő közösségi háló, illetve a megbízható tanácsadók jelenléte kulcsfontosságú egy vállalkozónak!

Az önmenedzsment elengedhetetlen része, hogy ígéretesen tudd prezentálni magad, s ezáltal kinyisd a korábban akár zárt ajtókat.

Ha például baráti ajánlás útján sikerült találkozót egyeztetned egy döntéshozóval, tedd félre a „megérdemlem-e?” dilemmát, és egyszerűen használd ki az alkalmat!

Vállalkozói szempontból értékes kapcsolat bárhol születhet: bevásárlás közben éppúgy, mint egy sokemeletes irodaházban.

Döntéshozatal

Alkalmazottként viszonylag egyszerű a képlet: nagyságrendekkel kevesebb döntést kell hoznod, illetve a felelősség sem akkora, mint amikor vállalkozói bőrben magadért kezeskedsz.

Fontos tudnod, hogy a független döntéshozatal a vezetőitől is eltér, hiszen egészen más szempontokat kell figyelembe venned – az empátiádat pedig javarészt saját magad felé fordítani.

Vállalkozóként immáron te vagy a saját világod középpontjában, te osztod be az idődet és az energiádat. Mindez óriási szabadságot ad, ha megtanulsz bánni az erőforrásaiddal.

A folyamatnak azonban – mint minden tanulásnak – néhány kellemetlen élmény is velejárója lehet, amikor például túlvállalod magad, vagy úgy érzed, elszalasztasz egy lehetőséget. Lépj tovább, és vond le a következtetéseket!

Pénzszerzés

Nincs olyan vállalkozás, amibe kezdő pénzösszeg hiányában is bele lehetne vágni.

Ha egyéni vállalkozó szeretnél lenni, akkor is szükséged van néhány havi tartalékra, amíg az üzletet be tudod indítani – hát még akkor, ha céget alapítasz, amelynek indulótőkéje is van!

Természetesen lehetőséged van kedvezményes hitelfelvételre, viszont érdemes meggondolnod az egyéb finanszírozási formákat is: például egy társ bevételét a „buliba”, esetleg a napjainkban egyre népszerűbbé váló közösségi formát.

Ne aggódj, dönts határozottan: a sors látszólag a semmiből is elegendő pénzt biztosít ahhoz, ami a te utad!

A követendő példa hiánya

Szerencsére rengeteg sikeres női vállalkozót találsz a világban, ám ők többnyire ritkábban szerepelnek történeteikkel a médiában.

Mielőtt tiltakoznál a kijelentés ellen, próbálj meg összeszedni három férfi és női nevet… Melyik megy könnyebben? Na, ugye!

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bizonyos területeken még mindig elképesztően csekély a női vállalkozók és munkatársak aránya – vegyük például az IT szektort!

Ha úgy érzed, nincs senki, akit elöljárónak tekinthetnél a saját térfeleden, kezdj el kutakodni a neten.

Számtalan nemzetközi startup és csoport várja a csatlakozásodat a világ minden tájáról egy kis hasznos eszmecserére!

Időbeosztás

A vállalkozói lét leggyönyörűbb és legfájdalmasabb pontja egyben, hogy te rendelkezel a saját időddel.

Egyénfüggő, hogy otthon szeretsz dolgozni, vagy inkább a saját iroda a kedvenced – a lényeg, hogy kitapasztald, mely napszakban járathatod a csúcsra a teljesítményed, illetve mikor van szükséged pihenésre.

Ha rájössz a saját igényeidre, a munkát minden eddiginél könnyebb lesz összeegyeztetni a többi szerepeddel. Amennyiben viszont nem, sokkal több mindennapi akadályba ütközhetsz az alkalmazotti léthez képest. 

Ne aggódj, hiszen nincs más dolgod, mint a hatékonyságod figyelemmel kísérése mellett arra haladni, amerre az intuíciód terelget!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást